V. Ivanauskas turėjo įsitikinti: komentuoti Lietuvos nacionalinės komandos žaidimą gali būti nelengva, bet dar sunkiau – ją treniruoti.

Antradienį lietuviai Vilniuje neturėjo jokių vilčių prieš svečius iš Alpių šalies ir pralaimėjo 0:4 (0:3).

Šveicarai gal ir nežaidė „viena koja“, kaip 2014-aisiais buvo išsireiškęs V. Ivanauskas, bet persistengti LFF stadione jiems taip pat neprireikė: trys įvarčiai pirmame kėlinyje sudėliojo visus taškus ant „i“.

Manau, turite parašyti, kad komandos fizinė būklė buvo ideali. Tas nuolatinis rašymas, jog mums nepakanka jėgų dvejoms rungtynėms, slegia psichologiškai.
Valdas Ivanauskas

„Skaudus rezultatas. Iki pirmo įvarčio žaidimo planas buvo vykdomas, bet susitikome labai aukštos klasės komandą – ne šiaip sau jie praėjusiame Europos čempionate eliminavo Prancūzijos rinktinę. Iš kitos pusės, kai nesukuri pavojingų momentų, lemia kiti žaidimo elementai – šiuo atveju, standartinės padėtys. Deja, jų nesuvaldėme“, – komentavo V. Ivanauskas.

Po kampinių šeimininkai praleido du įvarčius, o daugiausiai abejonių dėl „vykdyto žaidimo plano“ palieka pirmasis: 31-ą min. Breelas Embolo buvo pamestas lietuvių baudos aikštelėje lyg nuzulinta padanga pamiškėje.

Bet Delfi paklaustas, ar dėl to kalta disciplinos stoka, ar neparuošti namų darbai, V. Ivanauskas piešė kitokį paveikslą.

„Jūs nematėte, kad buvo „blokas“: žaidėjas buvo blokuojamas. Tai – viena iš futbolo gudrybių, mes atsilaikyti, deja, nesugebėjome. Namų darbai buvo paruošti, labai aktyviai studijavome (šveicarų žaidimą – Delfi). Kitose rungtynėse šiuo aspektu viskas buvo gerai, tik šįkart nesuvaldėme“, – dėstė treneris, tarsi pamiršęs, jog praėjusį mėnesį mače Bulgarijoje įvartis į jo komandos vartus krito taip pat po standartinės padėties.


Kelis sykius pakartojus, jog B. Embolo į pavojingiausią zoną prie vartininko aikštelės linijos įkirto be jokio pasipriešinimo, lietuvių strategas ėmė širsti.

„Jums atrodo, kad žaidėjas buvo paleistas, bet jis buvo blokuojamas, ir sunku buvo situaciją suvaldyti. Tokie dalykai rungtynių metu nenumatomi, tik per vaizdo peržiūras paaiškėja. O kokią turite alternatyvą? Kitas klausimas“, – toną kėlė V. Ivanauskas, pareiškęs, jog dėl praleisto įvarčio atsakinga „visa komanda“.

Galiausiai jis taip ir nepaaiškino, kokius nurodymus buvo davęs auklėtiniams – nuo varžovų kampinių gintis dengiant zonas ar prižiūrint oponentus asmeniškai.

„Jūs geriau matote“, – sarkastiškai nukirto specialistas.

Kėlinio pabaigoje tas pats B. Embolo dar kartą liko nedengiamas po šveicarų kapitono Xherdano Shaqiri pakelto kampinio – tiesa, šįkart jau išties pasidarbavo ties pirmuoju virpstu gynybos dėmesį sutraukęs ir galva kamuolio skriejimo trajektoriją kiek pakeitęs Fabianas Scharas.

Tačiau komandos žaidimu po pertraukos V. Ivanauskas teigė galintis didžiuotis.

„Po skaudžių smūgių pirmame kėlinyje disciplina išliko gera. Anksčiau nebūdavo, kad komanda tokioje situacijoje antrame kėlinyje nenuleistų galvos. O mes stengėmės, nebijojome žaisti su viena geriausių komandų Europoje. Galiu tik padėkoti futbolininkams. Nors turėjome daug jaunimo, jie nebuvo statistai, ir tai pozityvu. Kalbama, kad mes neva negalime sužaisti dvejų rungtynių iš eilės, bet jei būsime tokios pačios fizinės būklės, manau, kitą mėnesį bus ir teigiamas rezultatas“, – žadėjo V. Ivanauskas.

Ir čia pat išsakė pageidavimą žiniasklaidai – neva jos kuriamas spaudimas... kenkia žaidėjų fizinei formai.

„Manau, turite parašyti, kad komandos fizinė būklė buvo ideali. Tas nuolatinis rašymas, jog mums nepakanka jėgų dvejoms rungtynėms, slegia psichologiškai.

Mes rizikavome, bet žaidėjai suprato, kad bijoti nėra ko. Ir taip visko bijome, baimė tiek metų kelia kažkokį negatyvą. Mums to nereikia. Žaidėjams vis tiek trūksta pasitikėjimo, labai sunku nuspėti jų psichologinę padėtį. Slegia baimė, kad vėl kažką parašys laikraščiai...

Taip, klaidų yra, tokios komandos kaip šveicarai skaudžiai už jas baudžia. Bet negi dabar nesistengsime, nebandysime žaisti drąsiai? Nors rezultatas – negatyvus, bet aš matau kitą pusę, iš mano pusės jokių pretenzijų nėra“, – samprotavo V. Ivanauskas.

Rungtynių statistika

Vis dėlto rungtynių statistika galbūt pakoreguos ir jo nuomonę: šveicarų pranašumas buvo akivaizdus pagal visus parametrus.

UEFA pateikiami skaičiai – iškalbingi: svečiai atliko 22 smūgius, 10 jų skriejo į vartų plotą, kartą vartininkui Ernestui Šetkui padėjo ir virpstas. Lietuviai atsakė 5 bandymais, iš kurių tik vienas privertė rankas į darbą paleisti Šveicarijos vartų sargą Yanną Sommerį. O geriausią progą turėjęs Arvydas Novikovas mušė gerokai per aukštai.

Kamuolį Murato Yakino auklėtiniai kontroliavo 67 proc. laiko, gerokai tiksliau juo dalinosi (88 proc. tikslių perdavimų, lietuvių – 71 proc.), kėlė ir daugiau kampinių (atitinkamai 8 ir 3).

Tai, jog atkaklia kova vėlų antradienio vakarą LFF stadione nė nekvepėjo, liudijo ir faktas, jog teisėjas iš Portugalijos Tiago Martinsas nė karto iš kišenės neišsitraukė geltonos kortelės.

Lietuvos rinktinė po 7 turų toliau lieka planetos čempionato atrankos C grupės dugne (3 taškai), tuo metu rungtynėmis mažiau sužaidusi Šveicarija (14 tšk.) susilygino su lydere Italija ir tęsia kovą dėl vienintelio tiesioginio kelialapio į Katarą.

Atrankos varžybas lietuviai užbaigs lapkričio 12 d. svečiuose pas Šiaurės Airiją.

Primename, kad pirmoji komandų tarpusavio akistata praėjusį kovą Šveicarijoje baigėsi šeimininkų pergale 1:0.

Standings provided by SofaScore LiveScore



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)