2013-ųjų finiše rinktinės treneriams sudėties pasirinkimo spektras gynyboje ir priekyje sumažėjo iki minimumo - vien dėl traumų į komandos stovyklą iš viso negalėjo vykti septyni kviesti žaidėjai.

Rinktinės gretos sumažėjo

Lietuvos komanda rinkosi Kišiniove šeštadienį vakarėjant. Į Moldovą atskrido 18-a žaidėjų - trimis mažiau nei planuota.

Komandai nepadės vartininkas Giedrius Arlauskis, kurį pastarąjį mėnesį kamuoja trauma. Dėl sužeidimų šanso pasirodyti rinktinėje neteko ir jaunieji gynėjas Julius Aleksandravičius bei puolėjas Lukas Spalvis. Dar keturi futbolininkai buvo priversti atsisakyti kvietimų į nacionalinę ekipą anksčiau.

Po ilgos kelionės šeštadienį vėlai vakare futbolininkams buvo skirta nesunki treniruotė, o pagrindinės pratybos vyko sekmadienį. Treneriai komandai pateikė Moldovos rungtynių su Juodkalnija video analizę, išvakarėse ekipa išbandė „Zimbru" stadiono veją.

Didžiausi klubai turi puikią infrastruktūrą

Kiek neįprasta, tačiau rungtynių šeimininkai Moldovos rinktinės futbolininkai stadione treniruotės nesurengė. Kaip pagrindinę to priežastį rinktinės atstovai įvardijo nuomos kainą. Mat 2006 metais pastatytas 10 tūkstančių vietų „Zimbru" stadionas priklauso to paties pavadinimo klubui.

Nors Moldova pagal BVP vienam gyventojui - pati neturtingiausia Europoje šalis, gilias tradicijas turintis „Zimbru“ jau beveik dešimtmetį turi visa reikalingą infrastruktūrą. 6 hektarų teritorijos komplekse yra du maži stadionai su natūralia ir dirbtine danga, mini futbolo aikštelė, klubo administracinis pastatas, du kotedžai apgyvendinimui, medicinos centras, viešbutis, teniso kortai.

Dar įspūdingesnį kompleksą turi dabartinis šalies čempionas Tiraspolio „Sheriff", kuri yra įsikūręs atsiskirti nuo Moldovos siekiančiame Padnestrės regione. Ten antradienį Europos jaunimo čempionato atrankos rungtynes su vietos bendraamžiais žais Lietuvos U-21 rinktinė.

Varžovai žais po įspūdingos pergalės

Lietuvos ir Moldovos rinktinės kontrolinėse rungtynėse susitiks aštuntąjį kartą nuo 1992-ųjų metų. Komandos yra pasidalijusios po dvi pergales, triskart susitikimai baigėsi lygiosiomis. Paskutinė tarpusavio dvikova Moldovoje 2006 m. baigėsi šeimininkų pergale rezultatu 3:2. Lygiai prieš penkerius metus Taline rinktinės išsiskyrė lygiosiomis 1:1.

Šiuos metus Moldovos futbolininkai baigia pakiliomis nuotaikomis. Paskutinėse Pasaulio čempionato atrankos ciklo rungtynėse moldavai svečiuose net 5:2 nugalėjo Juodkalnijos rinktinę. Tarp Moldovos rezultatų atrankos grupėje - lygiosios su Lenkijos ir Ukrainos ekipomis savo aikštėje.

„Moldovos komanda paskutines dvejas rungtynes sužaidė labai gerai, todėl galime tikėtis įdomios dvikovos. Gerbiame varžovą, bet jo nebijome. Čia atvykome ne pralaimėti. Šios kontrolinės rungtynės taip pat yra galimybė išbandyti jaunesnius žaidėjus", - spaudos konferencijoje prieš dvikovą sakė laikinasis Lietuvos rinktinės treneris Igoris Pankratjevas.

Pildosi jauno žaidėjo svajonė

Lietuvos komandos sudėtyje bus du potencialūs debiutantai - 18 metų puolėjas Simonas Stankevičius ir jo bendraamžis saugas Deimantas Petravičius.

Anglijos klubams atstovaujantys Nacionalinės futbolo akademijos auklėtiniai spalio mėnesį padėjo šalies U-19 rinktinei patekti į „Elitinį" atrankos etapą, o į nacionalinę ekipą yra kviečiami pirmą kartą.

„Žinia apie pakvietimą Anglijoje nustebino ir nudžiugino. Notingeme klubo treneriai džiaugėsi, kad gavau tokią galimybę ir palinkėjo sėkmės, - kalbėjo D. Petravičius - Pildosi viena mano svajonių. Žaisti už nacionalinę rinktinę - didelė garbė“.

Jaunasis saugas teigė kol kas rinktinėje bandantis apšilti kojas. „Pirmosios treniruotės nebuvo nelengvos. Vis dėlto, priprasti, susižaisti reikia laiko, - įspūdžius pasakojo D. Petravičius - Rinktinės kolektyvas priėmė gerai, nors išskyrus Simoną nieko nepažinojau. Kambaryje gyvenu su Karoliu Chveduku, susipažinome ir pasikalbame tiek apie futbolą, tiek apie kitus dalykus“.

„Nottingham Forest" atstovaujantis D. Petravičius šiemet suaugusiųjų futbolo jau ragavo rezervinėje klubo komandoje, o dabar laukia galimybės nacionalinėje ekipoje. "Jei turėčiau tokį šansą, esu pasiruošęs šimtu procentų“, - sakė saugas, kuriam vasarą pasireikšti Lietuvoje vykusiame Europos U-19 čempionate sutrukdė trauma.

Rungtynėms teisėjaus arbitrų brigada iš Rumunijos. Aikštės teisėjas - patyręs Alexandru Tudoras, kuris tarptautinėse varžybose. dirba nuo 2001-ųjų.

Moldovos ir Lietuvos rungtynių pradžia - 19 valandą Lietuvos laiku.

Lietuvos nacionalinės rinktinės sudėtis rungtynėms su Moldova:

Vartininkai

Emilijus Zubas (Larnakos AEK, Kipras)
Paulius Grybauskas (Rygos „Skonto“, Latvija)

Gynėjai

Tadas Kijanskas (Haifos „Hapoel", Izraelis)
Vytautas Andriuškevičius (Stokholmo „Djurgarden", Švedija)
Valdemar Borovskij (Rygos „Daugava", Latvija)
Marius Žaliūkas („Leeds United“ AFC, Anglija)
Georgas Freidgeimas (Vilniaus MFD „Žalgiris“)

Saugai

Saulius Mikoliūnas (FC „Sevastopol", Ukraina)
Mindaugas Panka (Kirjat Šmonos „Hapoel Ironi“, Izraelis)
Mindaugas Kalonas (FC „Baki", Azerbaidžanas)
Fedor Černych (Mogiliovo „Dnepr", Baltarusija)
Nerijus Valskis (Marijampolės „Sūduva“)
Vytautas Lukša („Gomel“, Baltarusija)
Gediminas Vičius (Karagandos „Šachtior“, Kazachstanas)
Karolis Chvedukas (Marijampolės „Sūduva“)
Deimantas Petravičius („Nottingham Forest“, Anglija)

Puolėjai

Evaldas Razulis (Klaipėdos „Atlantas")
Simonas Stankevičius („Leicester City“, Anglija).