Oficiali Baltarusijos futbolo federacijos (ABFF) interneto svetainė anonsuoja, jog akistata tarp Baltarusijos ir Europos žvaigždžių komandų bus skirta Baltarusijos futbolo 110 metų jubiliejui paminėti.

Bet E. Jankauskas Delfi sakė buvęs pakviestas į geriausio visų laikų Baltarusijos futbolininko Aleksandro Hlebo atsisveikinimo mačą.

Kartu su UEFA taurės ir Čempionų lygos laimėtoju iš Lietuvos Europos komandai turėtų atstovauti tokios praeities garsenybės kaip vokietis Kevinas Kuranyi, čekas Tomašas Rosicky, kroatas Zvonimiras Soldo, portugalas Pedro Mendesas.

Baltarusijos ekipoje kartu su A. Hlebu ketina žaisti Timofejus Kalačiovas, Sergejus Kornilenka, Aleksandras Chatskevičius, Sergejus Štaniukas.

Tik neaišku, ar visi žinomi veidai išties susirinks Minske kaip planuota.

Mat parodomosios rungtynės buvo pristatytos dar prieš aviacijos pasaulį sudrebinusį sekmadienio skandalą, kuomet iš Graikijos į Vilnių skridęs reisinis lėktuvas virš Baltarusijos buvo perimtas ir nutupdytas, o jame buvęs informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Romanas Protasevičius – sulaikytas kartu su savo drauge.

E. Jankauskas teigė neįsigilinęs į per visą Europą aidinčią istoriją, bet sulaukiantis daug žinučių iš nepažįstamų asmenų.

„Gaunu žinučių iš kažkokių žmonių, kurie rašo apie baisius dalykus Baltarusijoje, trėmimus, kankinimus. Net nežinau, ką tai turi bendro su futbolu. Kaip supratau, gavau kvietimą į žaidėjo atsisveikinimo mačą. Vienintelis motyvas ten važiuoti – noras parodyti pagarbą savo kolegai. Nežinau, kaip tai siejasi su politika, lėktuvų perėmimais.

Manęs paklausė, ar galėčiau sudalyvauti – gerai, kaip nesudalyvausi. O paskui prasidėjo žinučių rašinėjimas. Iš kur jos ateina? Nežinau, turbūt iš avatariškų paskyrų – rašo apie kažkokias politikas. Aš net perklausiau organizatorių, ar čia koks nors politinis renginys, kodėl žmonės taip nenori, jog įvyktų futbolo rungtynės. Mane patikino, kad tos rungtynės neturi nieko bendra su politika.

Manau, visi kaip tik pasiilgę futbolo, pramogų. Ir dabar atsiranda kažkokių žmogelių, kurie politizuoja, bando spręsti savo reikalus per futbolą“, – kalbėjo vilnietis.

Edgaras Jankauskas

Užsienio reikalų ministerija „primygtinai rekomenduoja“ Lietuvos piliečiams nevykti į Baltarusiją, o esantiems joje – palikti šalį. ES rekomenduoja oro transporto bendrovėms vengti Baltarusijos oro erdvės.

Paklaustas, ar nesibaimina galimų kelionės trikdžių kilus chaosui civilinėje aviacijoje ir oro linijoms perbraižant įprastus skrydžių maršrutus, E. Jankauskas traukė pečiais.

„Faktas, kad dėl tokių įvykių kyla abejonių – užstrigsi ar neužstrigsi. Rungtynės – dar tik kitą savaitę, žiūrėsiu, ar važiuoti. Tik nežinau, ko man reikėtų ten bijoti – negi žmones gatvėje gaudo ir karia? Tarsi į Somalį važiuotume 2000-aisiais“, – svarstė buvęs tokių klubų kaip „Brugge“ (Belgija), San Sebastiano „Real Sociedad“ (Ispanija), „Porto“, Lisabonos „Benfica“ (abu – Portugalija) ir „Nice“ (Prancūzija) žaidėjas.

Kartuvių Minske nematyti, bet protestų prieš prezidentą Aleksandrą Lukašenką dalyvius teisėsauga čiumpa be skrupulų.

Paties E. Jankausko karjera galėjo pasisukti taip, jog jam būtų tekę iš arti išvysti nuo praėjusio rugpjūčio rinkimų besitęsiančius politinius neramumus Baltarusijoje.

Prieš dvejus metus buvęs Lietuvos rinktinės strategas derėjosi su Minsko „Dinamo“ klubu, tačiau tuomet jo treneriu taip ir netapo.

Dabar E. Jankauskas tvirtina nenorintis veltis į politiką ir analizuoti situacijos kaimyninėje šalyje.

„Sakau sąžiningai: nesu įsigilinęs į politinę padėtį, o pranešimų iš žiniasklaidos, socialinių tinklų yra tiek, kad sunku išsigryninti tiesą. Visada yra dvi pusės: vieni kalba vienaip, kiti – kitaip. Nesinori įsivelti ir būti kažkieno įrankiu.

Dėl to galiu kalbėti tik konkrečiai apie šias futbolo rungtynes, į kurias nuvažiavęs parodysiu pagarbą savo kolegai – tik tiek. Jeigu aš pats organizuočiau tokias rungtynes, ir žaidėjai į jas nevažiuotų dėl kažkokio mitingo, maršo, svetimų nesutarimų, kurie su mano profesija ir renginiu neturėtų nieko bendro, man būtų keista.

Nenoriu kariauti svetimų karų. Jeigu važiuosiu, tai tik pagerbti A. Hlebą. Suprantu, kad yra neramumai, yra politika, bet mes tikrai nenorime joje dalyvauti“, – dėstė futbolo specialistas.

Tiesa, jis pernelyg nenustebtų, jei po sekmadienio įvykių dalis Europos komandos žvaigždžių į Minską nebeatvyktų.

„Įsivaizduoju, kokį spaudimą kiti pradėjo jausti. Nes man pačiam siunčia žinutes apie kruvinus susidorojimus. Įsivaizduoju, kad kiti žaidėjai gauna tą pačią informaciją. Nežinau, kaip jie reaguos, gal kažkas ir persigalvos. O galbūt išvis nebus tų rungtynių, jei jau taip ten baisu, jei į karo frontą važiuojame“, – samprotavo E. Jankauskas.

Jau pasirodžius šiai publikacijai – antradienio popietę – jis perdavė vis dėlto nusprendęs atsisakyti kelionės į Minską.

Su buvusia Londono „Arsenal“ (Anglija), „Barcelona“ (Ispanija) ir „Stuttgart“ (Vokietija) žvaigžde A. Hlebu lietuviui žaisti nėra tekę. Tačiau E. Jankauskas teigia neblogai pažįstantis šešeriais metais jaunesnį baltarusį, kuris iš savo šalies rinktinės ir profesionalaus futbolo pasitraukė pernai.

„Mes kartu niekad nežaidėme, bet vienam prieš kitą – teko ir klubuose, ir rinktinėse. Esame iš kaimyninių šalių, kuriose nėra labai daug futbolininkų, prasimušusių į elitinį lygmenį. Vieni kitus gerai žinome, gerbiame“, – aiškino E. Jankauskas.

Aleksandras Hlebas (dešinėje), Jensas Lehmannas

Pats jis su didžiuoju sportu atsisveikino 2011 metais ir dirbo treneriu, 2016-2018 metais vadovavo šalies nacionalinei komandai.

Palikęs pastarąją, E. Jankauskas profesinėje veikloje padarė ilgą pertrauką, kuri tęsiasi iki šiol.

Per birželio 11 d. prasidėsiantį Europos futbolo čempionatą jis darbuosis kaip televizijos ekspertas.

„Ir anksčiau būdavo, kad per čempionatus televizijos kviesdavo išsakyti savo nuomonę. Nevadinčiau savęs kažkokiu ypatingu ekspertu – tiesiog žiūrėsiu rungtynes ir dalinsiuosi mintimis su žiūrovais“, – sakė E. Jankauskas.

Primename, kad pirmadienį Lietuvos futbolo federacija (LFF) pranešė atšaukianti planus Minske sužaisti draugiškus mačus su šios šalies rinktinėmis.

Birželio 8 d. Baltarusijoje turėjo lankytis ilgamečio E. Jankausko bendražygio Mariaus Stankevičiaus treniruojama Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) komanda, o lapkričio 16 d. – E. Jankausko įpėdinio nacionalinėje ekipoje Valdo Urbono auklėtiniai.

„Anksčiau sakėme, kad atskiriame sportą nuo politikos, bet pastarieji įvykiai verčia keisti situacijos suvokimą ir sprendimus. Šią savaitę susitiksime su UEFA atstovais ir kalbėsimės dėl galimybės šias rungtynes atšaukti. Negalime to padaryti vieni, reikalingas UEFA pritarimas – tikiu, kad UEFA pakankamai supratinga, stebi įvykius, ir šios rungtynės neįvyks“, – komentavo LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

„Sunku įsivaizduoti, kad XXI amžiuje gali dėtis tokie dalykai. Praėjusį lapkritį jau buvome Minske, matėme, kad situacija įkaitusi. Nebuvo labai didelio noro kažkur vaikščioti po miestą, net negavome leidimo išeiti iš viebučio.

Stengiamės koncentruotis į futbolą, bet akivaizdu, kad situacija ten nėra normali. Sekmadienio įvykiai rodo, kad kuo toliau, tuo daugiau staigmenų galima laukti. Ir nereaguoti į tuos įvykius nevalia. Aišku, rungtynės numatytos tik lapkritį – dar toli. Bet manau, kad mes tikrai surasime kitą varžovą, o jeigu ne, geriau jau visai nežaisti nei palaikyti sportinius santykius su šalimi, kur dedasi tokie dalykai“, – pridūrė V. Urbonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (328)