„Real“ yra vienas iš tų didžiųjų klubų, „Atletico“ taip pat įeina į dešimtuką stipriausiųjų. Tad tikrai visas Madridas, visa Ispanija ir dauguma Europos žiūrės šias rungtynes.

Jos man netgi prilygsta Čempionų lygos finalui. Tai istorinės rungtynės, kurios daug reiškia visam futbolo pasauliui. Tai ne tik principinis klausimas, kuri komanda yra numeris vienas Europoje, bet ir Ispanijos sostinėje“, – teigia E. Jankauskas.

Šios rungtynės neabejotinai vertos išskirtinio dėmesio dar ir todėl, kad po trijų sezonų per kuriuos buvo triumfuota Čempionų lygos turnyre, komandą paliko vieni svarbiausių „Real“ žmonių. Apie pasitraukimą iš vyriausiojo trenerio pareigų birželio pradžioje prabilo 46-erių Zinadine`as Zidane`as.

Šis legendinis Prancūzijos futbolininkas „karališkojo klubo“ vairą perėmė 2016 metų pradžioje ir per šį laikotarpį po kartą laimėjo Ispanijos pirmenybes ir šalies Supertaurę, dukart – FIFA pasaulio taurę, triskart – Čempionų lygos trofėjų. UEFA Supertaure jis džiaugėsi dukart – 2016 ir 2017 metais.

Dabar šią tradiciją gali pratęsti dėl darbo Madride Ispanijos vyriausiojo trenerio postą paaukojęs 51-erių Julenas Lopetegui. Šiam strategui Ispanijos futbolo federacijos nepalaimintas susitarimas su „Los Blancos“ kainavo vietą nacionalinėje rinktinėje prieš pat prasidedant pasaulio futbolo čempionatui.

Neabejojama, kad sportinio pykčio kupinas ir Ispanijos futbolo vadovams daug ką norintis įrodyti strategas nagais ir dantimis kabinsis į UEFA Supertaurę. Ypač kai komandą sustiprino pasaulio čempionate žibėjęs Belgijos vartų sargas 26-erių Thibaut Courtois ir 18-metis saugas Vinicius Junioras.

Tiesa, komandoje neliko vieno pagrindinių jos ginklų – portugalo Cristiano Ronaldo (33), kuris vasarą persikėlė į Turino „Juventus“. Anot E. Jankausko, kaip komandą paveiks pokyčiai, dar sunku pasakyti. Ypač, kai puolimo grandyje J. Lopetegui galės remtis tokiais puolimo meistrais kaip Karimas Benzema (30), Garethas Bale`as (29), Marco Esensio (22), Isco (26), o aikštės vidurį gali sucementuoti Toni Kroosas (28) ir Luka Modričius (32).

„Tai – naujo etapo pradžia. Išėjo dvi labai svarbios komandos figūros, tačiau TOP klubuose kai ateina vieno etapo pabaiga, prasideda kito pradžia. Tad sunku pasakyti, ar bus taip pat, ar blogiau, nes geriau būti sunkiai įmanoma, kai Z. Zidane`as tiek daug titulų laimėjo. Aišku, tokio žaidėjo kaip C. Ronaldo netektis turi atsiliepti komandai, tačiau yra kiti žaidėjai, kurie galbūt perims lyderio vaidmenį. Jo pasitraukimas yra galimybė kitiems žaidėjams“, – teigė strategas.

Ne pėsčias yra ir jau nuo 2011 metų „Atletico“ treniruojantis 48-erių Diego Simeone. Jo kolekcijoje vadovaujant „Los Rojiblancos“ trūksta tik Čempionų lygos trofėjaus. Europos lygos turnyre šiemet triumfavęs strategas puolimo grandyje turi tokius žaidėjus kaip Antoine`as Griezmannas (27) ir Diego Costa (29), aikštės centre – Koke (26) ir Saulį Niguezą (23).

Taip pat šią vasarą komandą sustiprino saugas Thomas Lemaras (22). Be to, „Atletico“ žino, kaip stabdyti ir geriausių komandų puolimą – komandos propaguojamas gynybinis žaidimo stilius pridarė daugybę problemų ne vienai Europos futbolo milžinei.

Bet apie nedidelę „karališkojo klubo“ persvarą bykloja tarpusavio statistika. Komandos viena su kita žaidė 206 kartus, iš kurių „Real“ laimėjo net 103. Tuo metu „Atletico“ sąskaitoje – tik 51 pergalė. Kalbant apie europinius turnyrus, klubų keliai buvo susikirtę 9 kartus, o du susitikimai buvo ypač svarbūs: 2014 metais Čempionų lygos finale „Atletico“ pralaimėjo net 1:4, o dar po dviejų metų „Real“ pavyko laimėti tik po baudinių serijos.

Nors „Real“ ir turi tokią statistinę persvarą bei mušė bent kartą per pastarąsias 30 rungtynių UEFA turnyruose, tačiau įveikti „Los Rojiblancos“ barjerą tapo sudėtinga – praėjusiame sezone komandos abu kartus išsiskyrė švieslentei rodant lygų rezultatą, o „Real“ laimėjo tik kartą per paskutinius 12 tarpusavio susitikimų.

Ar bus supančiotas ir „Real“ bei pasiekta 52-oji pergalė bei taip atkeršyta už tuos du itin skaudžius pralaimėjimus, bus matyti jau trečiadienį.

Tačiau tai išaiškės abiems klubams itin neįprastoje aplinkoje. Finalas vyks tik ką rekonstruotame Talino stadione, kuris talpina vos 15 tūkst. žmonių. Tai mažiausias stadionas, kuriame kada nors surengtos UEFA Supertaurės rungtynės.

E. Jankausko nuomone, toks UEFA sprendimas atiduoti teisę rengti tokios svarbos turnyrą Estijai – didžiulis pripažinimas šiai Baltijos šaliai.

„Reiškia daug Talinui šios rungtynės. Net ir mažos valstybės, turinčios bent jau tokį mažą stadioną, kokį turi Estija – niekuo neišsiskiriantį, niekuo neypatingą stadioną, kuris talpina vos 15 tūkst. žmonių, turi galimybę savo žmonėms, savo gyventojams parodyti tokio aukšto lygio komandas. (...) Europos futbolo galiūnai parodė dėmesį mažai šaliai, suteikė tokią galimybę. Reiškia, tiek nedaug tereikia“, – mano 43-erių strategas.

Tiesa, kalbėdamas apie tokią ypatingą progą Estijai, jis nepamiršo ir Lietuvos skaudulių. Lietuvos rinktinės namais tapęs LFF stadionas talpina triskart mažiau žiūrovų ir dažnai tampa kitų komandų pajuokos objektu.

„Tai yra dar viena proga prasitarti apie mūsų padėtį, nes mūsų žmonės neturi tokios galimybės ir neturės, kol mes nepasižiūrėsime į šį tragišką reikalą rimtai, kol nesuprasime, kokio rimtumo, kokios svarbos tai yra problema. Ji net nėra tokia, kad jos nebūtų galima išspręsti.

Mes tikrai nesame kažkuo prastesni statybose ar pan., kad nesugebėtume pastatyti stadiono per 30 metų. (...) UEFA parodė, kad net tokia šalis, kur futbolas nėra aukštame lygyje, bet kuri bent jau turi minimalias sąlygas, gali surengti tokio lygio rungtynes. Estai turi paprasčiausią stadioną, kuris nėra nei kažkuo ypatingas, nei kainuoja šimtus milijonų“, – apie dar 2001 metais Taline pastatytą stadioną teigė E. Jankauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)