Šis titulas po kiekvieno čempionato įteikiamas daugiausiai įvarčių pelniusiam futbolininkui.

Nuo 2008-ųjų metų įsigaliojo ir papildoma taisyklė – jei bent du futbolininkai pasižymėjo po tiek pat kartų, apdovanojimas skiriamas tam žaidėjui, kuris atliko daugiau rezultatyvių perdavimų. Jei ir šis skaičius vienodas – titulas atitenka mažiausiai minučių čempionate žaidusiam futbolininkui.

Prieš šių metų pirmenybes futbolo apžvalgininkai išskiria devynias ryškiausias figūras, potencialiai galinčias iškovoti šį prestižinį apdovanojimą. Nederėtų atmesti tikimybės, jog visus išvardintuosius futbolininkus aplenks netikėtumą pateikęs žaidėjas, tačiau favoritais laikomi būtent šie puolėjai.

Harry Kane'as, Anglija

Harry Kane'as

28-ą gimtadienį liepą švęsiantis Londono „Tottenham Hotspur“ puolėjas pastaraisiais metais tapo vienu iš produktyviausių pasaulio futbolininkų. Šiame sezone Kane'as pasiekė absoliučiai aukščiausią savo sportinę formą – puolėjas ne tik tapo rezultatyviausiu „Premier“ lygos futbolininku (23 įvarčiai), bet nuskynė ir daugiausiai rezultatyvių perdavimų (14) atlikusio žaidėjo titulą.

Po pusfinalyje pasibaigusio rinktinės žygio 2018 metų pasaulio čempionate, futbolo tėvynės atstovai yra laikomi vienais artėjančio turnyro favoritų. Komandos sėkmė tiesiogiai priklauso nuo Kane'o įvarčių, o potencialiai didelis būsimų rungtynių skaičius lemia puikius jo šansus tapti rezultatyviausiu pirmenybių žaidėju.

Pirmąjį savo įvartį Anglijos rinktinėje būtent į Lietuvos rinktinės vartus 2015-aisiais įmušęs puolėjas, atstovaudamas nacionalinei komandai, jau yra spėjęs pasižymėti 34 kartus ir sparčiai artėja prie Michaelui Owenui priklausančio visų laikų rekordo – 40 įvarčių atstovaujant „Trims liūtams“.

Prieš čempionatą Kane'as pareiškė, jog savo karjerą laikys nesėkminga, jei iki jos pabaigos su Anglijos rinktine nelaimės vieno iš didžiųjų futbolo čempionatų.

Nors jo ateitį „Tottenham“ klube šiuo metu gaubia gandų debesis, puolėjas turi realius šansus tapti tik antruoju Auksinį čempionato futbolo batelį laimėjusiu anglu turnyro istorijoje – iki šiol tai pavyko tik 1996-aisiais 5 įvarčius pelniusiam Alanui Sheareriui.

Romelu Lukaku, Belgija

Romelu Lukaku

Įspūdingų fizinių duomenų 28-erių puolėjui jau priklauso rezultatyviausio visų laikų Belgijos rinktinės futbolininko vardas. Praėjusiame pasaulio čempionate belgams iki trečios vietos nukeliauti padėjęs Lukaku per 91 sužaistą susitikimą „Raudoniesiems velniams“ jau yra pelnęs net 59 įvarčius.

24 tiksliais smūgiais šiame Italijos „Serie A“ čempionate pasižymėjęs belgas padėjo savo atstovaujamam Milano „Inter“ po vienuolikos metų pertraukos tapti šalies čempionu, o prieš Europos čempionatą nutildė gandus apie galimą savo sugrįžimą į Anglijos „Premier“ lygą, išreikšdamas ištikimybę „Nerazzurri“ klubui.

B grupėje su Danija, Suomija ir Rusija susitiksiantys belgai laukia tikro Lukaku įvarčių lietaus ir tolimo žygio lemiamių kovų etape.

Kylianas Mbappe, Prancūzija

Kylianas Mbappe

Vos 22-ejų tesulaukęs „Paris Saint-Germain“ klubo talentas jau spėjo tapti vienu iš „mirtiniausių“ Europos bei pasaulio puolėjų. Į futbolo elito viršūnę neįtikėtinai anksti įsiveržęs Mbappe Prancūzijos rinktinėje jau spėjo sužaisti 41-erias rungtynes bei pelnyti 17 įvarčių, vieną kurių – pasaulio futbolo čempionato finale.

Pastarasis sezonas šiam jaunam futbolininkui asmeniškai buvo tiesiog fantastiškas. Skaičiuojant tiek vietiniuose, tiek tarptautiniuose PSG žaistuose susitikimuose pelnytus įvarčius, Mbappe jų sumušė net 41 – vidutiniškai po vieną įvartį per rungtynes. Negana to, „Ligue 1” pirmenybėse 27 tiksliais smūgiais pasižymėjęs puolėjas rezultatyviausiu Prancūzijos lygos futbolininku tapo jau trečią kartą iš eilės.

Kelią link auksinio batelio titulo Kylianui gali pastoti ankstyvas pasitraukimas iš čempionato. Pasaulio čempionai prancūzai grupėje varžysis su Europos čempionų titulą ginsiančia Portugalija, kuriai nusileido paskutinio turnyro finale, visada pavojinga Vokietija ir netikėtumų pateikti besiviliančia Vengrijos rinktine.

Antoine'as Griezmannas, Prancūzija

Antoine'as Griezmannas

Matyti du komandos draugus tokio pobūdžio favoritų sąraše – neįprasta, tačiau 2016-ais auksinio batelio apdovanojimą su 6 įvarčiais ir 2 rezultatyviais perdavimais nuskynęs Griezmannas ir toliau lieka vienu pavojingiausių pasaulio čempionų rinktinės puolimo ginklų.

Abejonių visą karjerą Ispanijoje rungtyniaujančio ir šiuo metu „Barcelonai“ atstovaujančio puolėjo šansais gali kelti po šešerių metų pertraukos į Prancūzijos rinktinę pakviesto Madrido „Real“ atstovo Karimo Benzema sugrįžimas. Nepaisant to, standartines padėtis rinktinėje realizuojantis Griezmannas turės savo šansų pridėti bent kelis įvarčius prie 36 jau pelnytų atstovaujant „Les Bleus“.

Pastarajame sezone Katalonijos milžinams 13 įvarčių pelniusio puolėjo rezultatyvumo tempas nebesiekia to, kurį 2014-2019 m. jis demonstravo Madrido „Atletico“ klube, bet 30-ies sulaukęs puolėjas šią vasarą gali Europos futbolo gerbėjams ne tik priminti apie save, bet ir varyti į neviltį jų palaikomas rinktines.

Ciro Immobile, Italija

Ciro Immobile

Praėjusio pasaulio futbolo čempionato atrankoje fiasko patyrusi ir į finalinį etapą nepatekusi Italijos rinktinė į šių metų Europos čempionatą žengė itin skambiai. Naujojo trenerio Roberto Mancini vadovaujami „Azzuri“ atrankoje laimėjo visas 10 žaistų rungtynių, pelnydami 37 ir praleisdami vos 4 įvarčius.

Pagrindine Italijos puolimo žvaigžde šiandien laikomas Romos „Lazio“ atstovaujantis Immobile. Patyręs 31-erių puolėjas per penkis Italijos sostinės klube praleistus sezonus demonstruoja stulbinančią formą – 177-erios rungtynės ir 123 įvarčiai.

Potencialiu „tamsiuoju arkliuku“ šiame turnyre laikomi italai sieks padaryti tai, ko jų šalies atstovams nepavyksta jau 53-ejus metus: keturis sykius pasaulio čempione tapusi rinktinė vienintelį kartą Senojo žemyno pirmenybių trofėjų iškovojo Italijoje vykusiame 1968-ųjų čempionate.

Nors istoriškai „Azzuri“ yra siejami su gynybinio stiliaus catenaccio futbolo filosofija, Mancini rinktinę prikėlė leisdamas jai žaisti agresyviai ir rezultatyviai. Jei su Turkija, Šveicarija ir Velsu grupėje žaisianti komanda čempionate žygiuos toli – „Lazio“ simboliu tapęs Immobile gali tapti pirmuoju Auksinį batelį iškovojusiu italu Europos futbolo čempionato istorijoje.

Memphisas Depay, Nyderlandai

Memphis Depay

Atgimimo periodą po išgyventos krizės patiria ir dar viena Europos futbolo gigantė – Nyderlandų rinktinė. Kartu su ja karjeros renesansą išgyvena ir prieš šešerius metus geriausiu pasaulio jaunuoju futbolininku išrinktas 27-erių Depay.

Per du „Manchester United“ klube praleistus sezonus vos dviem įvarčiais „Premier“ lygoje pasižymėjęs olandas pastaraisiais metais sumušė 20 įvarčių Prancūzijos pirmenybėse, kur atstovavo „Lyon“ ekipai.

Artėjančiame čempionate Memphisas turėtų rungtyniauti su dviguba motyvacija – po ką tik pasibaigusio sezono laisvuoju agentu tapęs ir su „Barcelona“ siejamas puolėjas sieks ne tik atvesti Nyderlandų rinktinę į čempionato viršūnę, bet ir pakelti būsimojo kontrakto su klubu vertę.

Timo Werneris, Vokietija

Timo Werneris

Prieš pastarąjį sezoną į Londono „Chelsea“ iš Vokietijos „Bundesliga“ persikėlęs puolėjas Jungtinės Karalystės sostinėje debiutavo blankokai. Per 35-erias sužaistas rungtynes vos 6 įvarčiais pasižymėjęs 25-erių metų vokietis savo reputaciją pasikelti sieks „Die Mannschaft“.

Vokietijos rinktinėje 15 tikslių smūgių pasižymėjęs Werneris savo karjeroje jau turi vieną tarptautinio turnyro Auksinio batelio apdovanojimą, kurį iškovojo 2017 metų Konfederacijų taurėje.

Po čempionato iš rinktinės pasitrauksiančio Joachimo Lowo taktinėse schemose puolėjas išlieka vienu pagrindinių įvarčių šaltinių, bandysiančių išvesti Vokietiją iš „mirtininkais“ pakrikštytos F grupės.

Robertas Lewandowskis, Lenkija

Robertas Lewandowski

Garsiausias, tituluočiausias ir rezultatyviausias visų laikų mūsų kaimyninės šalies futbolininkas atstovaudamas Miuncheno „Bayern“ ekipai sužaidė istorinį sezoną, finišavusį dramatiškiausiu įmanomu būdu pasiektu rekordu.

Paskutiniajame „Bundesliga“ ture bavarai susitiko su „Augsburg“ vienuolike. Rezultatu 5:2 laimėtame susitikime Lewandowskis pasižymėjo paskutiniuoju rungtynių smūgiu, taip pelnydamas 41-ąjį sezono įvartį ir pagerindamas beveik pusšimtį metų išsilaikiusį Vokietijos futbolo legendos Gerdo Mullerio rekordą.

Neįtikėtiną sportinę formą demonstruojančio lenko šansus nuskinti Europos čempionato Auksinio batelio apdovanojimą komplikuoja miglotai vertinami „Bialo-czerwoni“ rinktinės šansai pasiekti tolimesnius čempionato etapus.

E grupėje su Ispanija, Švedija ir Slovakija susikausiantys lenkai tikisi sulaukti įspūdingo ryškiausios savo žvaigždės pasirodymo. Jei lietuvių kaimynams pavyks išsikapstyti iš grupės, tokio kalibro puolėjas tolimesniuose etapuose gali pridaryti aibę problemų bet kuriai varžovų rinktinei.

Cristiano Ronaldo, Portugalija

Cristiano Ronaldo

Pavojingiausių čempionato puolėjų sąrašą vainikuoja vienas geriausių visų laikų pasaulio futbolininkų. Prieš penkerius metus Portugalijai pirmą kartą istorijoje tapti Europos čempione padėjęs Ronaldo net ir sulaukęs 36-erių išlieka futbolo pasaulio viršūnėje, ką iliustruoja jo šiame sezone Turino „Juventus“ klubui pelnyti 29 įvarčiai per 33 sužaistus susitikimus.

Šiame čempionate Ronaldo gali išsikelti sau tikslą ne tik pasiekti kuo tolimesnį turnyro etapą, bet ir įrašyti savo vardą aukso raidėmis į pasaulio futbolo istoriją. 103 įvarčius Portugalijos rinktinei pelnęs puolėjas vos 6 tiksliais smūgiais atsilieka nuo visų laikų rekordo – 109 įvarčių, kuriuos Irano rinktinei pelnė 2006-aisiais karjerą baigęs Ali Daei.

Ne per seniausiai Lietuvos rinktinę Vilniuje net 4 įvarčiais per rungtynes nubaudęs Portugalijos futbolo vėliavnešys šiuo metu yra vienintelis europietis futbolo istorijoje, savo atstovaujamai rinktinei sumušęs triženklį įvarčių skaičių.

Prie savo įspūdingų pasiekimų, Ronaldo artėjančiame čempionate gali pridėti ir Portugalijos futbolininkų iki šiol niekada neiškovotą Auksinio batelio trofėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)