Apie dabartines rinktines problemas ir ateities perspektyvas Penalty.lt kalbėjosi su futbolo specialistais, buvusiais rinktinės žaidėjais.

Nebuvo susikalbėjimo

„Dabartinė rinktinė žaidžia labai silpnai, nusirito į tokias pozicijas, kuriose dar nebuvome. Nelabai matau jos žaidimo braižo. Teko kalbėtis su vyresniais rinktinės nariais. Atrodo, kad komandoje nebėra kovingumo, kuriuo garsėjome anksčiau. Nematau noro žaisti“, – apgailestavo Robertas Poškus, dabar treniruojantis „Klaipėdos Granitą“.

Rygos „Daugava“ komandos trenerio asistentas Tomas Ražanauskas rezultatus vertina atlaidžiau.

„Prieš Lichtenšteiną žaidėme gerai ir laimėjome. Abejos rungtynės su slovakais tikrai nebuvo prasčiausios, namie neblogai atrodėme su graikais, o bosniams sunku kažką priešpastatyti. Manau, kad atrodome pagal galimybes ir kažin, ar galėjome surinkti daugiau taškų. Faktas, kad rezultatai nestebuklingi. Antra vertus, niekas nežino, kokius tikslus buvo išsikėlęs treneris – norėjo patekti į pasaulio čempionatą, ar kovoti dėl 4 vietos grupėje…“.

Buvęs rinktinės žaidėjai skeptiškai vertino ir keistą rinktinės atjauninimo procesą, kai buvo atsisakoma ekipos senbuvių paslaugų.

„Permainos, suprantama, būtinos, bet jos turi vykti palaipsniui ir logiškai. Jauniems žaidėjams ir yra U-19, U-21 rinktinės, kad jie ten bręstų ir tobulėtų. O nacionalinėje komandoje privalo žaisti visi geriausi šiuo metu žaidėjai, antraip jokių rezultatų nebus“, – įsitikinęs R. Poškus.

„Į futbolininkų amžių nereikia kreipti dėmesio. Jei žaidėjui 35-eri, bet jis rungtyniauja normaliame lygyje savo klube, kodėl jo nepakvietus į rinktinę? Jaunesni į tokį žaidėją kaip tik lygiuotųsi. Galbūt tas vyresnis futbolininkas ne visuomet žais, bet duos didžiulės naudos komandai už aikštės ribų, užves ir motyvuos“, – tvirtino T. Ražanauskas.

„Man atrodo, kad Cs. Laszlo ir žaidėjai visiškai nesuprato vieni kitų. O komanda vengro paprasčiausiai nepriėmė, todėl tai atsiliepė ir rezultatams“, – svarstė futbolo agentu dirbantis Valerijus Mižigurskis.

„Psichologinė našta“, – dar vieną problemą įvardino T. Ražanauskas. – Atrodo, kad atstovaujant rinktinei motyvacijos nereikia, juk ne už pinigus žaidi. Bet komanda išeina žaisti ir kažkas atsitinka. Manau, tai psichologiniai veiksniai“.

Rinktųsi lietuvį

Kas taps nauju Lietuvos rinktinės treneriu? Pašnekovai vieningi – metas pabaigti eksperimentuoti su užsieniečiais ir pasikliauti savais specialistais.

„Jei imti užsienietį, tai aukšto lygio, o tokie kainuoja daug. Manau, kad Raimondas Žutautas nebuvo prastesnis už Cs. Laszlo. Tad geriau leisti dirbti lietuviams, kurie gerai žino mūsų čempionatą, pažįsta žaidėjus, jų mentalitetą ir tautos kultūrą“, – sakė R. Poškus.

Mentaliteto žinojimą akcentavo ir T. Ražanauskas.

„Užsieniečiui galbūt atrodo: atvažiuosiu ir padarysiu tvarką. Nėra taip paprasta nežinant vietinės kalbos ir kultūros. Manau LFF turi būti suinteresuota samdyti trenerį, kuris duotų maksimalią naudą. Juk jei rezultatų nėra, visi iš karto keikia federaciją. Bet dėl to būna kalta ne tik federacija ar treneris. Šiai dienai reikia trenerio, kuris sugebėtų nuteikti komandą ir tuo pačiu jai įnešti ramumo“.

„Už tokius pinigus, kokius gali mokėti LFF, nė vienas geras užsienio specialistas dirbti čia nevažiuos. Todėl turėtume suteikti šansą vietiniam specialistui“, – teigė V. Mižigurskis. – Sėkmingai dirbti galėtų tas pats I. Pankratjevas, taip pat Virginijus Liubšys. Pastarasis treneris daugelį dabartinės rinktinės žaidėjų pažįsta nuo vaikystės“

V. Mižigurskis kalba ir apie jaunesnės kartos trenerius, buvusius žinomus futbolininkus.

Arminas Narbekovas taip pat tinkama kandidatūra, nes gerai susipažinęs su visais jaunesniais žaidėjais, o nacionalinės rinktinės narius žino iš praėjusio atrankos ciklo, kai dirbo R. Žutauto padėjėju. Edgaras Jankauskas turi sukaupęs didžiulę patirtį kaip futbolininkas, be to, dirbo tokiame klube kaip Maskvos „Lokomotiv“. Todėl jam reikėtų pradėti ir trenerio karjerą. Jei ne nacionalinėje, tai jaunimo rinktinėje.”

“Turime mes kandidatų: V.Liubšys, Valdas Ivanauskas, jau ir Aurelijus Skarbalius gali imtis tokio darbo. Dabar jau nereikia žiūrėti, kas nutiko vakar. Reikia imti trenerį su ilgalaike strategija, suderinti rinktinės viziją su U-21 ir U-19 komandomis ir kryptingai dirbti. Netgi treniruotis joms pagal tą pačią programą, kad vyrų rinktinę papildęs jaunas žaidėjas žinotų, kaip viskas daroma“, – sakė T. Ražanauskas.

Danijoje dirbantis Aurelijus Skarbalius yra tas specialistas, kurį rinktinėje norėtų matyti vis daugiau sirgalių. „Man žaidžiant rinktinėje, A. Skarbalius buvo tikras komandos emocinis lyderis“, – buvusio bendražygio lyderio savybes išskyrė R. Poškus.

Vos iš rinktinės pasitraukė Cs. Laszlo, nuvilnijo gandų banga, jog prie rinktinės vairo gali stoti Klaipėdos „Atlantą“ treniruojantis rusas Konstantinas Sarsanija. Pastarasis šiuos gandus neigia.

„K. Sarsanija yra geras specialistas, dirbęs tokiuose klubuose, kaip Maskvos „Dinamo“ ar Sankt Peterburgo „Zenit“ greta tokio trenerio, kaip Dickas Advocaatas. Tačiau manau, kad K. Sarsanija turi pasiūlymų ne tik iš Lietuvos rinktinės“, – gandus vertino R. Poškus.