Buvusi profesionali sportininkė I. Tilindienė savo įtraukiančioje paskaitoje aiškinosi, kas iš tiesų yra patyčios, ar mes teisingai jas suprantame, bei klausė, kodėl vieni vaikai tyčiojasi, o kiti tampa patyčių aukomis? Atsakymų į šiuos klausimus ieškojo ne tik lektorė, bet ir aktyviai su ja bendravę VFA auklėtiniai bei renginyje dalyvavę tėveliai.

Tuo metu R. Badaras supažindino auditoriją su psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, piktnaudžiavimo ir jų sukeliamos priklausomybės rizikos faktoriais, paplitimu ir pasekmėmis. Gydytojo klinikinio toksikologo, gydytojo anesteziologo reanimatologo licencijas, taip pat visuomenės sveikatos priežiūros specialisto licenciją verstis privalomuoju mokymu apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai turintis speicalistas didžiausią dėmesį atkreipė į naują ir mūsų šalyje itin išplitusį elektroninių cigarečių vartojimo fenomeną.

Anot jo, skonių, kvapų ir spalvų įvairovė ypatingai masina ir įtraukia jaunus 14-17 metų žmones, o šio žalingo įpročio plitimą skatina ir įvairiausi mitai, esą, elektroninės cigaretės yra mažiau žalingos nei tradicinės, kad prie jų nepriprantama, kad jos yra saugesnės ir pan. Aiškiai ir nedviprasmiškai paneigęs visus populiarus mitus R. Badaras konstatavo, kad garinimo ar „veipinimo“ žala žmonių sveikatai yra ženkliai didesnė nei tradicinių cigarečių, ir rizikas susirgti mirtinomis ligomis didina ne procentais, o kartais.

Didelio dalyvių dėmesio sulaukė ir renginyje savo asmeninėmis patirtimis apie patyčias pasidalinęs bei į gausius vaikų klausimus atsakęs komikas Mantas Bartuševičius. Prisiminęs nemalonius prisiminimus palikusius nutikimus mokykloje ir papasakojęs ypatingąją „česnako“ istoriją, Mantas taip pat paaiškino, kuo komikų pokštai bei „roastai“ skiriasi nuo patyčių, kur yra riba tarp humoro ir tyčiojimosi.

Apibendrindamas renginį VFA vadovas Darvydas Šernas teigė, kad buvo labai smagu matyti gausiai susirinkusius akademijos narius, ne tik trenerius ir auklėtinius, bet ir jų tėvelius. „Mes nuo pirmų dienų laikomės principo, kad akademijoje ugdome ne tik sportininkus – futbolininkus, bet visų pirma – asmenybes. Norime, kad vaikai sugebėtų ne tik gainioti kamuolį, bet ir lavintų kritinį mąstymą, emocinį intelektą, empatiją ir kt. vertingas žmogiškas savybes. Labai nemalonu girdėti, kad Lietuva pirmauja Europoje pagal patyčias ir elektroninių cigarečių naudojimą, tačiau mes galime pakeisti šią statistiką keisdamiesi patys ir rodydami teigiamą pavyzdį vaikams. Toks ir yra mūsų pagrindinis tikslas“, – konstatavo D. Šernas.

VFA dėkoja visiems renginio dalyviams bei lektoriams ir tikisi, kad pateiktos žinios pravers ne tik vaikams, bet ir tėveliams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją