„Aš asmeniškai manau, kad 2022 metų pasaulio čempionatas galų gale nevyks Katare“, - Th. Zwanzigerio žodžius cituoja vokiečių leidinys „Bild“. - Medikai sako, kad negali prisiimti atsakomybės, jei pasaulio čempionatas vyktų tokiomis sąlygomis.“

Th. Zwanzigeris - buvęs Vokietijos futbolo federacijos (DFB) prezidentas, o dabar yra FIFA VK narys. FIFA dar 2010 metais išrinko Katarą 2022-ų pasaulio futbolo čempionato šeimininku.

Nors turtinga Kataro valstybė žadėjo, kad šiuolaikinėmis technologijomis sugebės atvėsinti stadionus, treniruočių aikštes ir fanų zonas, ir toliau kelia nerimą galimi futbolininkų ir futbolo aistruolių sveikatos sutrikimai nuo karščio.

„Jie gal būt sugebės atvėsinti stadionus, bet pasaulio čempionatas vyksta ne tik futbolo arenose“, - sakė Th. Zwanzigeris. - Fanai iš viso pasaulio turės keliauti per tokį karštį. Tokias gyvybei pavojingos sąlygas turėtų tirti valstybės prokuroras. Štai į šiuos klausimus FIFA VK nariai norėtų išgirsti atsakymus.“

Kiti FIFA atstovai agentūrai „Reuters“ teigė, kad Th. Zwanzigerio pozicija neatspindi visų FIFA VK narių nuomonės.

„Tai tik jo asmeninė nuomonė“, - pabrėžė FIFA atstovė Delia Fischer. - Mes nekomentuojame asmeninės nuomonės.“

FIFA prezidentas Seppas Blatteris dar gegužės mėnesį sakė, kad sprendimas leisti pasaulio futbolo čempionatą rengti Katarui „buvo klaida“, o turnyras turėtų vykti tada, kai Europoje bus žiema.

„Žinoma, tai buvo klaida. Žmogus per savo gyvenimą klysta daugybę kartų“, - interviu Šveicarijos TV kanalui RTS sakė S. Blatteris. - Kataro techninėje ataskaitoje aiškiai rašoma, kad vasarą ten yra per karšta, tačiau VK nariai balsų dauguma nusprendė, kad varžybos vyks Katare.“

FIFA dabar bando čempionatą perkelti taip, kad jis vyktų, kai Europoje bus žiema, nes Katare vasarą oro temperatūra viršija 40 laipsnių Celsijaus.

Azijos futbolo konfederacijos (AFC) prezidentas šeichas Salmanas Bin Ebrahimas Al Khalifa rugsėjį jau buvo surengęs posėdį ir svarstė naujas galimas pasaulio futbolo čempionato datas - 2021 lapkritis - gruodis ar 2022 sausis - vasaris (vietoje birželio - liepos).

Datos keitimui prieštarauja daugelis valstybių, nes joms tektų stabdyti vidaus čempionatus ir tai sukeltų didelę sumaištį.

FIFA ir 2022 metų pasaulio čempionato organizatoriai taip pat yra kaltinami korupcija ir nešvariais turnyro šeimininkų rinkimais 2010-ais. Kataras yra smarkiai kritikuojamas už stadionus statančių darbininkų iš užsienio prastas darbo sąlygas ir jų išnaudojimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)