Konfederacijų taurės varžybos pirmus kartus, 1992 ir 1995 metais, buvo rengiama Saudo Arabijoje ir vadinosi Karaliaus Fahdo taurė .

Tada turnyre (King Fahd Cup) dalyvavo šeimininkė Saudo Arabija ir keletas rinktinių iš kitų žemynų (iš viso 4-6 rinktinės).

1997 metais turnyro organizavimą perėmė FIFA, kuri pervadino jį į Konfederacijų taurę ir nusprendė organizuoti čempionatą kas dvejus metus. Dalyvių skaičius buvo padidintas iki aštuonių, kas nesikeičia iki šių dienų.

Konfederacijų taurėje dalyvauja 6 skirtingų konfederacijų čempionai: Europos (UEFA), Pietų Amerikos (CONMEBOL), Šiaurės ir Lotynų Amerikos bei Karibų (CONCACAF), Afrikos (CAF), Azijos (AFC) ir Okeanijos (OFC). Taip pat taurės organizatoriai bei pasaulio čempionai.

Nuo 2005 metų FIFA nutarė Konfederacijų taurės turnyrai organizuoti kas ketverius metus, likus metams iki pasaulio čempionato ir toje pačioje šalyje, kur vyks čempionatas. Kitų metų čempionatas vyks Brazilijoje, todėl birželio 15-30 dienomis Konfederacijų taurės varžybos čia ir vyks.

Rinktinės neprivalo dalyvauti Konfederacijų taurėje, nors tai yra puiki galimybė iškovoti trofėjų. Iš viso atsisakymų dalyvauti šiame turnyre buvo trys: Vokietija pareiškė nenorą 1996 ir 2003, o 1998 metais. Tokiu atveju kelialapį gauna joms finale pralaimėjusios komandos.

Kažkas panašaus į Konfederacijų taurės turnyrą buvo organizuojama ir anksčiau. Pavyzdžiui, 1980 metais organizuota „Mundialito“ taurės varžybos, kuriose rungėsi šeši buvę pasaulio čempionai, o 1985-1993 metais vykusioje Artemio Franchi taurės turnyre varžėsi Amerikos ir Europos čempionai.

Daugiausiai kartų Konfederacijų taurė organizuota Saudo Arabijoje (pirmuosius tris kartus – 1992, 1995, 1997), tuo tarpu vėliau vyko skirtingose šalyse: Meksikoje (1999), Pietų Korėjoje ir Japonijoje (2001), Prancūzijoje (2003), Vokietijoje (2005) ir Pietų Afrikoje (2009).

Sėkmingiausi Konfederacijų taurės turnyrai buvo brazilams, kurie yra iškovoję tris titulus ir kartą likę antri. Beje, būtent jie ir yra dabartiniai čempionai. Antri pagal laimėtų trofėjų skaičių yra prancūzai, Konfederacijų taurę iškovoję dukart, tuo metu Argentina, Meksika ir Danija čempionėmis tapo po kartą, - informuoja Sportas.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)