Vokietijos tyrėjams talkinančios UEFA pareigūnas Peteris Limacheris šį pranešimą pavadino didžiausiu skandalu per Europos futbolo istoriją.

Ketvirtadienį policija surengė apie 50 reidų Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Šveicarijoje ir Austrijoje. Per juos buvo suimta 17 asmenų (17 - Vokietijoje, o du - Šveicarijoje), taip pat konfiskuota daugiau nei 1 mln. eurų (3,45 mln. litų) grynųjų pinigų.

Tyrėjus domina rungtynės, kurios šiemet buvo sužaistos Austrijoje, Belgijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Vengrijoje, Vokietijoje, Slovėnijoje, Turkijoje, Kroatijoje ir Šveicarijoje. Tačiau prokuratūros atstovai nenurodė, ar tos rungtynės buvo kvalifikacinės, ar pogrupių.

Tyrėjai įtaria, kad šio nusikalstamo plano dalyviai papirkdavo žaidėjus, trenerius, teisėjus ir vietos valdžios pareigūnus. Manoma, kad būdavo susitariama dėl būsimų rungtynių rezultatų, o tada statomos didelės sumos lošimo kontorose. Šį sukčių tinklą galėjo sudaryti iki 200 žmonių.

Tyrėjai taip pat nurodė, jog tarp "nesąžiningų" rungtynių yra tie 40 susitikimų, apie kurių pradėtą tyrimą UEFA pranešė šių metų rugsėjį.

P.Limacheris Vokietijoje vykusioje spaudos konferencijoje sakė, kad jo organizacija sukrėsta išaiškinto sukčiavimo masto.

"Tačiau faktas, kad jis buvo atskleistas, rodo, kad kontrolės sistema veikia", - pabrėžė jis.

Vokietijos policija nurodė tirianti trejas rungtynes UEFA Čempionų lygoje ir 12 rungtynių Europos futbolo čempionate. Nacionalinėse lygose daugiausiai įtarimų sukėlė rungtynės, įvykusios Vokietijoje (32), Turkijoje (29), Šveicarijoje (22).

UEFA generalinio sekretoriaus Gianni Infantino pranešime sakoma, kad Asociacija toliau laikysis "nulinio pakantumo" politikos bet kokios korupcijos Europos futbole atžvilgiu.

Pasak jo, UEFA teismuose reikalaus griežčiausių sankcijų prieš bet kokius asmenis, klubus arba pareigūnus, susijusius su šiomis machinacijomis.

Vokietijos policijos atstovas spaudai sakė BBC, jog šiame tyrime taip pat dalyvauja Didžiosios Britanijos policija.

"Tačiau apie Britanijoje vykusias rungtynes kol kas nekalbama", - pridūrė jis.

Didžiosios Britanijos policija pranešė, kad gavus informacijos iš Vokietijos policijos pareigūnų, buvo surengti reidai Londono centre.

Šių metų pradžioje UEFA prezidentas Michelis Platini sakė, kad "nupirktos" rungtynės yra didžiausia pasaulio futbolui iškilusi grėsmė.

2006 metais tyrėjai nustatė, jog dėl Italijos futbolo klubų "Juventus", "Fiorentina", "Lazio" ir "AC Milan" kai kurių rungtynių rezultatų buvo susitarta iš anksto. Turino "Juventus" dėl kyšininkavimo skandalo buvo perkeltas į žemesnę lygą ir neteko 2005-2006 metais iškovotų čempionų titulų. Iš kitų trijų klubų buvo atimta dalis taškų.

Vokietijos futbolą didžiausias skandalas sukrėtė 2005 metais, kai teisėjas Robertas Hoyzeris pripažino, kad mėgino paveikti nacionalinės lygos 2-ojo ir 3-ojo diviziono, taip pat šalies čempionato rungtynių rezultatus.

To teisėjo parodymai padėjo atskleisti korupcijos tinklą, susijusį su vienu Kroatijoje veikiančiu lošimų verslo susivienijimu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją