Detalėms Lietuvos rinktinė dabar skiria didesnį dėmesį nei kada nors anksčiau. Ir bent jau dvejos pastarosios rungtynės su Lenkija ir Slovėnija, pasibaigusios lygiosiomis, bylojo apie tokio smulkmeniškumo naudą.

Bet sėkmė atrankos ciklo starte ne vieną kartą buvo aplankiusi lietuvius, ir ne sykį vėliau ūmiai nusisukdavo.

„Esame procese. Per pastarąjį pusmetį komandos sudėties beveik nepakeitėme, užtat ji vieningesnė. Keli pastarieji mačai mums patiems paliko gerą jausmą, davė pradžią, nuo kurios galime atsispirti, įkvėpė pasitikėjimo. Tai labai svarbu prieš tokias rungtynes“, – teigė E. Jankauskas.

Šeštadienį 52 tūkst. vietų „Hampden Park“ stadionas turėtų būti pilnas, o lietuviai stos prieš komandą, atranką į 2018 metų pasaulio pirmenybes pradėjusią triuškinančia pergale 5:1 prieš Maltą.

Vis dėlto vargo ir škotai: 50 minučių rezultatas buvo lygus, o intriga išsisklaidė tik tuomet, kai Gordono Strachano auklėtiniai sulaukė du varžovų žaidėjus iš aikštės išvijusio ir abejotiną 11 m baudinį į Maltos vartus skyrusio arbitro pagalbos.

„Pirmas tų rungtynių kėlinys ir mums palieka vilčių – kol maltiečiai žaidė visos sudėties, jie gana gerai gynėsi, škotams buvo sunku pralaužti sieną. Kita vertus, futbolas žaidžiamas 90 minučių. Visi škotai įpratę prie intensyvios kovos iki finalinio švilpuko, nes žaidžia aukščiausio lygio čempionatuose. O mes, kaip ir Malta, tokių žaidėjų stokojame“, – lygino E. Jankauskas.

Žaidėjų buvo daugiau tais laikais, kai Vladimiras Romanovas buvo nutiesęs konvejerį tarp Kauno ir Edinburgo, kuriuo į vietos „Hearts“ klubą nukeliavo net 17 lietuvių.

Tarp jų buvo ir E. Jankauskas, 2005-2007 metais mušęs įvarčius į Lietuvos bankininko valdomų „širdžių“ varžovų vartus.

„Tais laikais Lietuvoje futbolas buvo aukštesnio lygio, – prisiminęs Škotijoje daug kritikos susilaukdavusią lietuvišką koloniją Edinburge, pripažino E. Jankauskas. – Tiltas su Škotija mums buvo naudingas, nes padėjo iškelti talentus į aukštesnį lygį.“

Dabar talentų „eksportu“ turi užsiimti Lietuvos rinktinė. Ir „Hampden Park“ stadionas per rungtynes, prasidėsiančias 21.45 Lietuvos laiku, bus puiki scena škotams įvertinti dabartinę Lietuvos futbolininkų kartą.

O patys lietuviai škotus jau įvertino.

„Žiūrėdami vaizdo įrašus, į daug ką atkreipėme dėmesį. Pamatėme, kaip jie atakuoja, kaip „jungiasi“ kraštais, kaip pristato kamuolį į baudos aikštelę. Labai agresyvūs puolime krašto gynėjai – manau, būtent jie nulėmė rezultatą rungtynėse su Malta. Įsiveržę į laisvus plotus jie „skersuoja“ kamuolius, o puolėjai visada laukia pasiruošę kovai ir fiziniam kontaktui. Manau, rungtynių akcentas turėtų būti vyriškumas – turėsime atsakyti tuo pačiu“, – apie oponentus atsiliepė Lietuvos nacionalinės komandos vyriausiasis treneris.

– Škotijos žurnalistams neatskleidėte priešininkų silpnųjų pusių. Gal tai padarytumėte dabar? – paklausėme E. Jankausko

– Manau, kad prieš rungtynes varžovus visada geriau paglostyti – tegu jie galvoja, kad mes juos labai gerbiame. Taip ir yra, bet apie jokią baimę čia negali būti kalbos. Tikrai galime ne tik kovoti, bet ir žaisti futbolą. Toks yra pirmasis mūsų tikslas.

– Škotai irgi jus glostė – ne tik rinktinės treneris G. Strachanas, bet ir legendinis Kenny Dalglishas, prognozavęs labai sunkų vakarą savo tautiečiams, kuris nebūtinai baigsis pergale. Laikote tai įprasta diplomatija ar aikštėje užsitarnauta pagarba?

– Žinau, kad jie stebėjo mūsų rungtynes. Jose tikrai buvo momentų, vertų pagarbos, nes mūsų vyrai įdėjo labai daug darbo. Bet rungtynių favoritai, galingesnė komanda yra škotai. Kokie jie diplomatai bebūtų, vis tiek puikiai žino, kad spaudą ir sirgalius patenkins tik pergalė. O šiaip džentelmeniškumas futbole visada turi savo vietą.

– Kaip jūs nuteikiate rungtynėms komandą – neakcentuojate būtinybės laimėti?

– Aš nenoriu sukurti dirbtinio spaudimo savo žaidėjams. Bet noriu įrodyti – vaizdo medžiaga ir kalbomis, kad jie gali atimti iš priešininkų jų ginklus.

– Ar spaudimo nepridėjo rinkodaros kampanija, per kurią visi futbolininkai pridalino krūvą pažadų?

– Čia – atskira tema. Norėčiau labai padėkoti darbuotojams, tą kampaniją sukūrusiems. Jie nuolat kažkuo mus nustebina, džiugina dėmesiu. Tai yra būdas sirgalius grąžinti į futbolą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)