Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje oficialiai paskelbta, kad trenerio sutartis galios iki 2020 metų pabaigos.

Kelti sau konkrečių sportinių tikslų vengė tiek V. Urbonas, tiek jį pasamdę Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Tomas Danilevičius ir generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Vietoje to Edgaro Jankausko įpėdinis davė patarimų ir žurnalistams, ir sirgaliams.

„Galima kalbėti apie taškus, apie žaidimą, bet mano pirminė mintis – paruošti futbolininkus geram žaidimui. Prisirišti prie skaičių dar būtų anksti. Žinome paskutinius rezultatus, mums tai bus kaip atspirties taškas. Turime ieškoti savyje rezervų, tikiu, kad žaidėjai palaikys mane.

Lietuvos futbolą galiu palyginti su paveikslu. Iš dailininkų esu girdėjęs, jog paveikslą reikia žiūrėti atsitraukus, iš toliau, kad matytųsi visuma. Bet Lietuvos futbole vis atsiranda žmonių, kurie nori arčiau prilįsti, kad įžiūrėtų kokią nors dulkelę, purvą ant rėmelio, aptrupėjusius dažus. Tie žmonės suformuoja nuomonę ir kitiems, kurie dar nė neužėję į muziejų, stovi eilėje prie kasos. Noriu pasakyti, kad mums reikia daugiau kalbėti pozityviai, neiti per arti paveikslo. Nuo kiekvieno iš mūsų ir jūsų priklauso žaidėjų komfortas, jų būsena“, – dėstė treneris.

Jis įpareigotas per du mėnesius paruošti nacionalinių rinktinių žaidimo koncepciją, pagal kurią savo taktiką bei treniruočių procesą turėtų planuoti ir jaunimo komandos.

E. Stankevičius taip pat informavo, jog LFF techniniame departamente nebedirba ligšiolinis jo vadovas Raimondas Statkevičius, kurį pakeisti esą ruošiamasi specialistu iš užsienio.

„Dabartinis mūsų tikslas – suburti specialistų komandą ne tik šalies rinktinėse, bet ir techniniame skyriuje“, – pažymėjo T. Danilevičius.

Raimondas Statkevičius

V. Urbonui žadama leisti pačiam surinkti naują nacionalinės ekipos trenerių kolektyvą: anot E. Stankevičiaus, LFF tik nustato finansinius limitus.

V. Urbono teigimu, trenerių štabe iš viso bus penki specialistai, bet jų pavardės kol kas neįvardijamos.

Tikrai pats vertinsiu ir norėčiau, kad visa futbolo bendruomenė taip pat vertintų, kaip žaidėjas gerbia savo šalį.
Valdas Urbonas

Strategas pridūrė, kad štabe liks ir senbuvių. Jis miglotai kalbėjo apie tai, kaip radikaliai yra nusiteikęs keisti rinktinės kursą, blaškydamasis tarp „naujų vėjų“ ir „gero ankstesnio įdirbio“.

„Noriu tęstinumo, vadinasi, bus ir žmonių iš ligšiolinio štabo. Iki manęs buvo atliktas didelis darbas: ne viskas buvo gerai, bet tam tikros detalės, postūmiai buvo ryškiai matomi net ir iš išorės. Kita vertus, norisi įpūsti naujų vėjų į treniruočių procesą, analitinį darbą, bet ir tęstinumą norisi išlaikyti“, – samprotavo naujasis rinktinės treneris.

Kiek konkretesnis V. Urbonas buvo garsiai rikiuodamas būsimos komandos gretas.

Specialistas teigė ketinantis atnaujinti apie 20 proc. sudėties, užsiminė ir apie galimus pokyčius starto protokole.

DELFI paklaustas, kokie nauji žaidėjai turėtų tikėtis jo kvietimo, V. Urbonas paminėjo veteranus Markusą Palionį ir Saulių Mikoliūną, taip pat į rinktinę pastaraisiais metais neatvykdavusį Vytautą Andriuškevičių.

Vytautas Andriuškevičius

Tuo metu kito nacionalinę komandą ignoravusio senbuvio – vartininko Giedriaus Arlauskio – V. Urbonas, panašu, įkalbinėti nesiruošia.

„Svarbu paties žaidėjo noras atstovauti rinktinei, reprezentuoti šalį. Manau, pagarba rinktinei privalo būti, ji negali būti laikoma atostogomis, proga aplankyti gimines. Tikrai pats vertinsiu ir norėčiau, kad visa futbolo bendruomenė taip pat vertintų, kaip žaidėjas gerbia savo šalį“, – sakė V. Urbonas.

O pasiteiravus, ar nebūgštauja, kad į 133 vietą FIFA reitinge nusiritusi komanda paskui save nusitemps ir jo paties įvaizdį, V. Urbonas teigė esantis pasiruošęs priimti iššūkį.

„Suprantu, kur patekau, realybės jausmo tikrai nesu praradęs. Bet dėl savo įvaizdžio nebijau, nebijau kalbėti akis į akį. Esu pasiruošęs prisiimti atsakomybę už žaidimą ir rezultatus. Bandysiu pasiekti, kad rinktinės žaidimas patenkintų kuo didesnės auditorijos dalies lūkesčius. Man tai neeilinis iššūkis ir didžiulė atsakomybė, bet manau, kad turiu pakankamai patirties ir praktinių žinių“, – drąsinosi treneris.

51-erių Panevėžyje gimęs specialistas turėjo dar metų sutartį su Vilniaus „Žalgiriu“, bet LFF ją išpirko.

Sostinės klubą V. Urbonas treniravo nuo praėjusio birželio ir padėjo susigrąžinti LFF taurės trofėjų, tačiau lenktynės dėl šalies čempionų titulo vėl buvo pralaimėtos Marijampolės „Sūduvai“.

DELFI paklaustas, ar LFF pasiūlymas buvo pelningesnis finansiškai nei klubo, treneris į klausimą neatsakė.

Per savo karjerą vyriausiojo trenerio pareigose V. Urbonas penkis kartus yra tapęs Lietuvos čempionu: 2008-2012 metais lygių neturėjo jo vadovaujamas Panevėžio „Ekranas“. Treneris taip pat anksčiau dirbo „Trakų“ (2014-2016 metais) ir Jūrmalos „Spartaks“ (Latvija, 2017 metais) klubuose.

Rinktinėje jis pakeis praėjusį gruodį atleistą E. Jankauską. Buvęs nacionalinės komandos puolėjas poste praleido trejus metus.

Edgaras Jankauskas

Per 16 oficialių rungtynių E. Jankausko auklėtiniai šventė vienintelę pergalę, 2016 metų spalį 2:0 nugalėję Maltą. Dar tris kartus pasiektos lygiosios. Iš viso vadovaujant E. Jankauskui lietuviai sužaidė 28 mačus (3 pergalės/5 lygiosios/20 pralaimėjimų), o bendras įvarčių santykis – 15:57.

„Įdėmiai sekiau Jankausko rinktinės žaidimą. Buvo gerų rungtynių, buvo, kur ne taip pasisekė. Bet tai istorija, aš noriu daugiau žiūrėti į priekį: kaip įlieti šviežio kraujo, atrasti rezervų, pabandyti surasti tam tikrų pozicijų, kurios nebuvo išnaudojamos taip, kaip aš įsivaizduoju.

Rinktinė tikrai nėra beviltiška, tik futbole reikalinga sėkmė, kurios, sutikite, momentais nebuvo. Manau, žaidėjų ir visos rinktinės kovingumas, nusiteikimas buvo gero lygio“, – paveldėtą daržą vertino V. Urbonas.

Artėjantis Europos čempionato atrankos varžybų ciklas Lietuvos rinktinei prasidės kovo 22 d. išvyka į Liuksemburgą. B grupėje taip pat laukia akistatos su dabartiniais žemyno čempionais portugalais, serbais ir ukrainiečiais.

V. Urbonas kovinį krikštą iškart patirs oficialiose rungtynėse, nes draugiškų susitikimų iki kovo pabaigos Lietuvos rinktinė nežais.

„Joks kitoks debiutas nėra įmanomas nei teoriškai, nei praktiškai. Tad turėsime labai trumpą laiką, ir tai – dar vienas iššūkis“, – apie savo situaciją atsiliepė V. Urbonas.

Antradienį taip pat pristatytas naujasis Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinės vairininkas Donatas Vencevičius, pakeisiantis daną Caritą Falchą.

Jaunių (iki 19 metų) komandai vadovaus Valdas Trakys, 17-mečių – Audrius Statkevičius, 15-mečių – Darius Žindulis.

Kaip ir V. Urbonas, visi treneriai pasirašė dvejų metų trukmės sutartis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)