„Fisht“ stadionas

Miestas: Sočis

Talpa: 48 tūkst. vietų

Atidarymas: 2013 metai

Kaina: 779 mln. JAV dolerių

2014 metų žiemos olimpinėms žaidynėms pastatytame stadione vyko atidarymo ir uždarymo ceremonijos. Artėjant FIFA Konfederacijų taurei ir pasaulio čempionatui arena kiek pakeitė savo veidą: buvo demontuotas jos stogas.

Valstybės valdomas „Fisht“ stadionas neturi nuolatinių nuomininkų. Nors kurorte, įspraustame tarp Juodosios jūros ir Kaukazo kalnų grandinių, dar praėjusiame dešimtmetyje įsikūrė nacionalinė Rusijos futbolo rinktinių treniruočių bazė, aukšto rango varžybos Sočį aplanko retai.

Per visą istoriją Rusijos rinktinė iki šiol čia sužaidė vos vieną draugišką mačą: praėjusį kovą rezultatu 3:3 išsiskyrė su belgais.

Tiesa, Sočyje buvo surengti Rusijos taurės ir Supertaurės varžybų finalai.

Tvarkaraštis:

Birželio 19 d., 18.00 (Lietuvos laiku). B grupė. Australija – Vokietija

Birželio 21 d., 21.00. A grupė. Meksika – Naujoji Zelandija

Birželio 25 d., 18.00. B grupė. Vokietija – Kamerūnas

Birželio 29 d., 21.00. Pusfinalis. B1 – A2

"Fisht" stadionas

„Kazan Arena“

Miestas: Kazanė

Talpa: 45 tūkst. vietų

Atidarymas: 2013 metai

Kaina: 450 mln. JAV dolerių

Naujas stadionas Tatarstano sostinėje duris atvėrė tais pačiais metais kaip ir Sočyje, jį projektavo ta pati amerikiečių kompanija „Populous“.

Didžiausiu lauko ekranu Europoje iš išorės išsiskiriančią areną „pakrikštijo“ 2013 metų vasaros universiada. 2015-aisiais čia buvo sumontuoti du laikini baseinai, kuriuose vyko pasaulio vandens sporto šakų čempionatas.

Kitu metu „Kazan Arena“ šeimininkauja reprezentacinė miesto futbolo komanda. Tiesa, nauji namai „Rubin“ sėkmės dar neatnešė: 2008 ir 2009 metais dusyk šalies čempionu tapęs ir UEFA Čempionų lygoje debiutavęs klubas šiame dešimtmetyje apie tokias aukštumas gali tik pasvajoti ir laikosi tarp Rusijos futbolo vidutiniokų.

Tvarkaraštis:

Birželio 18 d., 18.00. A grupė. Portugalija – Meksika

Birželio 22 d., 21.00. B grupė. Vokietija – Čilė

Birželio 24 d., 18.00. A grupė. Meksika – Rusija

Birželio 28 d., 21.00. Pusfinalis. A1 – B2

"Kazan Arena" stadionas

„Otkrytyje Arena“ („Spartak“ stadionas)

Miestas: Maskva

Talpa: 45 tūkst. vietų

Atidarymas: 2014 metai

Kaina: 430 mln. JAV dolerių

„Otkrytyje Arena“ Konfederacijų taurės varžyboms pasirinkta vietoje kone dvigubai didesnio Lužnikų stadiono dėl pastarajame tebesitęsiančių rekonstrukcijos darbų.

Maskvos „Spartak“ klubas naują namų stadioną ketino pradėti statyti dar 2007 metais, bet vėliau darbai kelis kartus stojo. Galiausiai 2014-ųjų rudenį „Spartak“ pakvietė savo gerbėjus į arenos atidarymą.

Nuosavas stadionas, kuris yra labiausiai lankomas aukščiausioje lygoje, tituluočiausiai Rusijos komandai padėjo susigrąžinti išblėsusią šlovę. Šį sezoną po 15 metų pertraukos „Spartak“ užbaigė turnyro lentelės viršūnėje.

Antroje pagal dydį sostinės arenoje periodiškai svečiuojasi ir šalies nacionalinė rinktinė. Pernai pavasarį rusai būtent čia draugiškose rungtynėse 3:0 sutriuškino Lietuvos futbolininkus.

Teises į stadiono pavadinimą „Spartak“ yra pardavęs „Otkrytyje“ bankui, bet dėl FIFA komercijos taisyklių per Konfederacijų taurės turnyrą ir kitų metų pasaulio čempionatą arena bus pristatoma savininkų vardu.

Tvarkaraštis:

Birželio 18 d., 21.00. B grupė. Kamerūnas – Čilė

Birželio 21 d., 18.00. A grupė. Rusija – Portugalija

Birželio 25 d., 18.00. B grupė. Čilė – Australija

Liepos 2 d., 15.00. Rungtynės dėl trečios vietos

"Otkrytyje Arena" stadionas

„Zenit Arena“ (Sankt Peterburgo stadionas)

Miestas: Sankt Peterburgas

Talpa: 68 tūkst. vietų

Atidarymas: 2017 metai

Kaina: 700 mln. – 1,4 mlrd. JAV dolerių

Konfederacijų taurės atidarymui ir finalui organizatoriai pasirinko Sankt Peterburgą. Kartu „Zenit Arena“ – pats skandalingiausias iš rusiškų futbolo projektų.

Nė vieno kito objekto istorija taip neprimena Lietuvos futbolo gerbėjus į neviltį nuvariusių Nacionalinio stadiono statybų, tik jų masteliai – nesulyginami.

Pusantrų metų turėję trukti darbai užsitęsė dešimtmetį ir pabrango mažiausiai penkis kartus. Oficialiai „Zenit Arena“ kainavo apie 700 mln. dolerių, bet įvairūs šaltiniai nurodo dvigubai didesnes sumas.

Blogiausia, kad net ir milžiniškos išlaidos negarantavo darbų kokybės.

Dėl strigusio finansavimo ir korupcijos sustojus statyboms, vėjas ir vanduo pažeidė stadiono konstrukcijas, statybvietėje buvo kilęs gaisras, ji buvo apsemta, užsienio žiniasklaida ne kartą pranešė apie statybininkų žūtis dėl saugos reikalavimų nesilaikymo ir net darbininkus iš Šiaurės Korėjos, priverstus triūsti „karo belaisvių stovyklos sąlygomis“.

Atidarius Nevos žiotyse esančioje saloje iškilusią areną, skandalai nesibaigė. Pavasarį sužaidus keletą „Premier“ lygos rungtynių naujojo stadiono valdytojas Sankt Peterburgo „Zenit“ klubas nusprendė grįžti į senus namus ir sezoną užbaigti trigubai mažesniame „Petrovskij“ stadione. Persigalvoti „Zenit“ neprivertė net įtakingų Rusijos futbolo sąjungos viršininkų spaudimas.

Toks sprendimas priimtas dėl apverktinos vejos būklės, aikštėje juntamų vibracijų. Pagal „Erdvėlaiviu“ pavadintą projektą statytas stadionas neatitiko ir FIFA reikalavimų, susijusių su žiniasklaidos darbo vietomis, žiūrovų srautų valdymu, užtraukiamas stogas nesulaikė kritulių.

Rusijos futbolo vadovybei beliko žadėti, kad iki Konfederacijų taurės pradžios trūkumai bus pašalinti.

Vos du mačus „ištvėrusi“ veja buvo pašalinta ir vietoje jos gegužės pabaigoje paklota nauja, atsiėjusi daugiau nei 300 tūkst. dolerių.

Bet taisyti chaotiškų ir korupcijos dėmėmis aptaškytų statybų broką gali tekti ir po Konfederacijų taurės turnyro, ir net po pasaulio čempionato – 2020 metais Sankt Peterburgas kartu su dar 12 žemyno didmiesčių priims ir Europos futbolo pirmenybių dalyvius.

Tvarkaraštis:

Birželio 17 d., 18.00. A grupė. Rusija – Naujoji Zelandija

Birželio 22 d., 18.00. B grupė. Kamerūnas – Australija

Birželio 24 d., 18.00. A grupė. Naujoji Zelandija – Portugalija

Liepos 2 d., 21.00. Finalas

"Zenit Arena" stadione klojama nauja veja
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)