Pinigų iš „Alanijos“ nebeatgaus

Tai – neabejotinai pats skambiausias šios Lietuvos futbolo žiemos sandoris, kuris dar neseniai atrodė sunkiai įmanomas.

Praėjusį lapkritį merdintį Rusijos pirmosios lygos Vladikaukazo „Alanija“ klubą palikęs D. Šemberas kalbėjo tiesiai – verčiau baigsiu karjerą nei vargsiu kepurnėdamasis po Lietuvos stadionus.

Tačiau pirmadienį „Žalgiris“ pradžiugino savo gerbėjus netikėta naujiena: gynėjo ir saugo pozicijose galintis rungtyniauti žaidėjas pasirašė vienerių metų sutartį su Lietuvos čempionais.

Kaip tvirtina abi pusės, sutartyje įrašyta suma nėra verčianti iš koto net Lietuvos masteliais.

„Turėjau finansiškai geresnių pasiūlymų, bet būtent „Žalgiris“, būtent Vilnius nulėmė mano apsisprendimą. Nenorėjau niekur važiuoti, todėl gavęs „Žalgirio“ pasiūlymą iškart atmečiau visus kitus. Tikrai nebūsiu brangiausias komandos žaidėjas – ne piniginis motyvas mane čia atvedė. Kažkokių didelių kontraktų man nereikia, esu patenkintas tuo, ką gausiu“, – tikino futbolininkas, vienašališkai nutraukęs sutartį su žlugusiu „Alanija“ klubu, kuris lietuviui liko skolingas pusmečio atlyginimą.

Ragina sugrįžti ir A. Skerlą

Jei ne pinigai, tuomet kas privertė 15 metų Rusijoje rungtyniavusį ir triskart šios šalies čempionu su Maskvos CSKA klubu tapusį bei UEFA taurę 2005-aisiais laimėjusį žaidėją pakeisti nuomonę?

Geriausias 2005 metų šalies futbolininkas ne kartą aštriai kritikavo tiek Lietuvos futbolo federaciją (LFF), tiek bendrą šios sporto šakos situaciją tėvynėje: aikščių būklę, klubų lygį, jaunimo ruošimo sistemą.

Tačiau UEFA Čempionų lygos atrankos varžybose šiemet kovosiančio „Žalgirio“ vadovybė sugebėjo lietuviško futbolo peizažą D. Šemberui nupiešti šviesesnėmis spalvomis.

„Mano sprendimą nulėmė pokalbis su komandos vadovais ir ambicingi planai, kuriuos jie pristatė. Tokia filosofija, kai kiekvieną sezoną kovojama tik dėl trofėjų, artima man – juk tai dariau daugelį metų. Be to, jaučiu sentimentų „Žalgirio“ klubui, nes nuo pirmų žingsnių augau šioje mokykloje ir šioje komandoje“, – aiškino futbolininkas.

Jokiame kitame Lietuvos klube D. Šemberas nėra rungtyniavęs. Tiesa, anksti išvykęs į užsienį, jis čempionu savo tėvynėje taip ir nespėjo tapti.

„Esu alkanas, nes Lietuvos pirmenybių aukso medalio neturiu“, – užildyti spragą pasiryžęs buvo D. Šemberas.

Į ekipą, kurioje pradėjo profesionalo karjerą, jis grįžo po 16 metų pertraukos, bet vieną savo jaunystės laikų bendražygį joje dar surado. Metais vyresnis Andrius Skerla pernai pats gainiojo kamuolį A lygoje ir UEFA turnyruose, o atėjus žiemai nusprendė dėti tašką ir tapo vyriausiojo „Žalgirio“ trenerio Mareko Zubo asistentu.

D. Šemberas, perėmęs iš A. Skerlos antru numeriu papuoštus marškinėlius, vylėsi dar įkalbėsiąs gynėją sugrįžti į aikštę ir žaisti kartu.

„Pasistengsiu jį perkalbėti. Jei tik jis pasiryš, sutiksiu žaisiu nors ir šeštu numeriu“, – juokėsi D. Šemberas.

Susitaikė su federacija?

Tuo metu aikštėje D. Šemberui daugiausiai laiko teks praleisti gynybos grandyje. DELFI žiniomis, M. Zubo schemose naujokui numatyta vieta gynybos šerdyje – šalia kapitono Algio Jankausko arba Georgo Freidgeimo. Kartkartėmis D. Šemberui veikiausiai teks užimti ir atraminio saugo poziciją.

Tris mėnesius be futbolo praleidęs žaidėjas pasiruošti fiziškai tikisi per dvi ar tris savaites, kadangi A lyga startuoja jau kovo 8 d.

„Tikrai netausosiu savęs tik Europos taurių turnyrams, žaisiu iš visų jėgų ir Lietuvos čempionate, kadangi neskirstau varžybų pagal jų svarbą“, – patikino D. Šemberas.

Pasiteiravus, ar tai bus jo atsisveikinimo su didžiuoju sportu metai, žaidėjas gūžtelėjo pečiais.

„Jeigu pateisinsiu lūkesčius, gal sutartis bus pratęsta“, – šypsojosi veteranas.

„Tokiame amžiuje viskas nuo sveikatos priklauso“, – replikavo klubo sporto direktorius Mindaugas Nikoličius.

Tuo tarpu dėl nacionalinės komandos, kurios marškinėlius vilkėjo 82 kartus, D. Šemberas yra apsisprendęs tvirtai – nuo praėjusių metų rinktinės trenerių nebekviečiamas žaidėjas dabar jau ir pats yra nusiteikęs užleisti kelią jaunesniems. Tiesa, D. Šemberas tikino, jog konfliktas su federacija tam įtakos neturi – esą nepaisant kategoriškų pasisakymų, su LFF vadovais jis sutaria gerai.

Dar vienas pastiprinimas – vasarą

Pasipildęs D. Šemberu, „Žalgiris“ šiemet ne tik vėl mėgins susišluoti visus apdovanojimus vietiniame fronte, bet ir bandys patekti į pagrindinį Čempionų lygos arba Europos lygos turnyrą.

Pasak M. Nikoličiaus, šiuo metu komandos komplektacija jau yra baigta, bet vasarą, artėjant kvalifikacinėms varžyboms, klubą turėtų sustiprinti dar keli pajėgūs žaidėjai.

„Komandos evoliuciją tarpsezonį įvykdėme sėkmingai, įsigijome septynis žaidėjus. Manome, kad tiek visiškai užtenka. Bet prieš Čempionų lygos atranką norėtume pasipildyti dar dviem ar trimis aukšto meistriškumo futbolininkais – pirmiausia vidurio gynėju ir puolėju. Pavyzdžiui, Saulius Mikoliūnas netrukus turėtų nutraukti sutartį su „Sevastopol“ klubu. Dabar neturime resursų jo pasikviesti, bet vasarą tokios galimybės neatmesčiau“, – kalbėjo vienas Lietuvos čempionų klubo vadovų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)