Ir ne dėl to, kad po savaitės laukia atsakomasis mūšis Karagandoje, po kurio kažkuris iš dviejų varžovų turės palikti Europos turnyrą, o dėl įvykio, nutikusio už aikštės.

„Atlanto“ futbolo klubas pažadėjo kreiptis į UEFA, nes „Šachtior“ atstovai neteisėtai transliavo rungtynes.

Nors „Atlantas“ neleido rungtynių transliuoti niekam, jas dėka kazachų buvo galima stebėti „Youtube“ kanalu internete.

„Filmavo, atseit, klubo operatorius, buvo apsirengęs „Šachtior“ treningais. Klubai sau vaizdo įrašus turi teisę daryti. Tam negalima prieštarauti. O pasirodo varė tiesiogiai“, – savo įtarimais, kaip galėjo būti transliuojama iš Klaipėdos stadiono, asmeninėje „Facebook“ paskyroje pasidalijo „Atlanto“ atstovas spaudai Česlovas Kavarza.

„Atlantas“, skirtingai nei visi kiti Lietuvos klubai, dalyvavę ar dalyvaujantys Europos taurių turnyruose, jau antrą kartą bandė „likti nematomas“. Klubas jau antrą kartą atsisakė futbolo.tv pasiūlymo transliuoti rungtynes. Internetinė televizija siūlė tai prieš klaipėdiečių rungtynes pirmajame etape su Liuksemburgo „Deifferdeng“ ir prieš susitikima su Kazachstano klubu.

Kalbama, kad šalys nesutarė dėl transliacijos kainos.

Todėl Kazachstano atstovų transliaciją stebėjo ne tik „Šachtior“ gerbėjai, o ir nemažai lietuvių. Tiesa, pati transliacija buvo labai nekokybiška.

„Dėl neteisėtų veiksmų, negarbingo svečios šalies atstovų elgesio, į atsakomąsias rungtynes nevyks generalinis direktorius Vacys Lekevičius bei kiti administracijos nariai“, – rašoma Klaipėdos klubo „Facebook“ paskyroje.

„Atlanto“ komanda į Kazachstaną žada skristi reisiniais lėktuvais per Ukrainą. Tai – pigiausias oro kelias į Kazachstaną.

Daugelis oro linijų bendrovių skraidyti per Ukrainos oro erdvę atsisakė po ketvirtadienio teroro akto, kai virš Rytų Ukrainos buvo numuštas iš Amsterdamo į Kvala Lumpurą skridęs keleivinis lėktuvas ir žuvo kone 300 žmonių.

„Šachtior“ į Palangą buvo atskridęs užsakomuoju reisu, su nusileidimu Kazanėje pasipildyti kuro.

Anot „Šachtior“ sporto direktoriaus Ulugbeko Arsanbajevo, net toks skrydis jo komandai buvo tiek sunkus, kad sugebėjo paveikti žaidimą.

Jis, o ir „Šachtior“ strategas Viktoras Kumykovas, skundėsi ir Palangos oru uostu. Kazachams karštą ir sausą ketvirtadienį pasirodė labai drėgna.

Kazachstano žurnalistams Klaipėda priminė Vokietijos ir Sovietų Sąjungos mišinį.

„Kažkada buvusi Prūsijos sostine Memeliu, Klaipėda išlaikė Sovietų Sąjungos atmosferą ir Vokietijos architektūrą“, – rašo vienas Kazachstano interneto portalų.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad Klaipėda niekada nebuvo Prūsijos sostine.

Kazachstano žurnalistai teigia pastebėję, kad Klaipėdoje labai mažai žmonių domisi futbolu, dauguma jų nežino „Atlanto“, o tik vietos krepšinio klubą „Neptūną“.

Jie suskaičiavo, kad per spaudos konferenciją prieš rungtynes Kazachstano žurnalistų buvo daugiau nei Lietuvos.

Kazachstano, į kurio futbolą pastaraisiais laikais metami didžiuliai privataus verslo ir valstybiniai pinigai, atstovams Klaipėdos stadionas pasirodė ypatingai mažas.

„Toks mažas stadionas Karagandoje būtų užpildytas per bet kurias rungtynes“, – teigė treneris V. Kumykovas. Anot jo į Kazachstano pirmenybių rungtynes Karagandoje susirenka apie 5 tūkst. žiūrovų, o į Europos lygos pirmojo atrankos etapo susitikimą su Armėnijos Giumri „Širak“ atėjo gal tris kartus daugiau.

Armėnus „Šachtior“ svečiuose įveikė 2:1 ir 4:0, bet nelegalią transliaciją stebėję Karagandos klubo gerbėjai yra įsitikinę, kad „Atlantas“ yra dar silpnesnis varžovas, nei Giumri klubas.

Tuo, kad rungtynės baigėsi lygiosiomis jie buvo aiškiai nepatenkinti.

„Šachtior“ gerbėjai per transliaciją įžvelgė, kad Lietuvos uostamiesčio stadionas buvo labai tylus.

„Karagandoje parodysime „Atlantui“, kaip reikia palaikyti savo komandą“, – kalbama jų komentaruose.

Kai kurie Kazachstano žurnalistai, buvę Klaipėdoje, stadiono garsus girdėjo. Jie rašė apie lietuviškai skanduojamus keiksmus „Šachtior“ komandai.

Suprantama, visi Karagandos komandos fanai yra įsitikinę, kad jų komanda namuose įveiks „Atlantą“ be didesnio vargo.

Tą jų įsitikinimą palaiko ir vietos internetinė žiniasklaida. Kai kurie interneto portalai po šios dienos Europos lygos burtų antraštėse jau prieš atsakomąjį mačą paskelbė: „Šachtior“ sužinojo savo trečiojo etapo varžovą“.

Burtai „Šachtior“ ir „Atlanto“ poros nugalėtojui lėmė susitikti su Kroatijos Splito „Hajduk“ ir Airijos „Dundalk“ dviejų mačų laimėtojų. Pirmąsias šios poros rungtynes Airijoje 2:0 laimėjo kroatai.

Taip pat buvo ištraukti ir Čempionų lygos burtai. Vilniaus „Žalgirio“ ir Zagrebo „Dinamo“ rungtynių nugalėtojas susitiks su Danijos „Aaalborg“ klubu, kuriame rungtyniauja lietuvis Lukas Spalvis.

Tam, kad L. Spalvį pamatytume rungtyniaujant Vilniuje, „Žalgiriui“ reikia sukurti stebuklą, nes pirmas rungtynes galingam Kroatijos čempionui klubui Zagrebe Vilniečiai pralaimėjo 0:2.