Kaip skelbia „Mediapart“, Prancūzijos futbolo legenda sulaikyta antradienį.

Įtariama, kad M. Platini prisidėjo prie balsų klastojimo ir pirkimo, padėdamas Katarui tapti pasaulio čempionato šeimininku.

„Jo veiksmai buvo ir pasyvūs, ir aktyvūs“, – pažymi „Le Monde“.

Toje pačioje Prancūzijos policijos operacijoje buvo sulaikyti ir dar keli asmenys. Tarp jų yra buvęs šalies vidaus reikalų ministas Claude'as Gueantas, taip pat buvusi prezidento Nicolas Sarkozy patarėja Sophie Dion.

UEFA organizacijai M. Platini vadovavo nuo 2007 iki 2015-ųjų pabaigos.

Prancūzas buvo laikomas realiausiu kandidatu pakeisti Seppą Blatterį Tarpautinės futbolo federacijos (FIFA) vadovo poste, tačiau 2015-aisiais jam koją pakišo į viešumą pradėję kilti įtartini veiklos metodai ir pagarsintas faktas, kad iš FIFA organizacijos jis gavo 1,6 mln. svarų sterlingų pavedimą.

Specialios FIFA komisijos M. Platini ilgam buvo nušalintas nuo bet kokios su futbolu susijusios veiklos. Po prancūzo skundo Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) šią diskvalifikaciją sutrumpino iki ketverių metų.

Dar 2010 m. Šveicarijoje vykęs balsavimas dėl 2022-ųjų pasaulio čempionato šeimininkų sulaukė plataus atgarsio.

Jau tuomet abejota balsavimo skaidrumu – Kataras renkant pirmenybių šeimininkus nurungė tokias šalis kaip Australija, Japonija, Pietų Korėja ir JAV.

Tiesa, amerikiečiams kartu su Kanada ir Meksika buvo patikėta teisė rengti 2026-ųjų pirmenybes.

Dėl itin karšto klimato čempionatas Katare vyks ne vasarą, o lapkričio-gruodžio mėnesiais, kai šioje šalyje yra šiek tiek vėsiau.

Kataras jau pagarsėjo itin prastomis darbo sąlygomis, su kuriomis susidūrė naujus stadionus statantys emigrantai iš Azijos valstybių, statybų metu fiksuotas didelis darbininkų mirčių skaičius.

Į žiemą perkeltos planetos pirmenybės gerokai sujauks ir Europos bei kitų šalių klubinių futbolo čempionatų vykdymo sistemą.

Galima prisminti, kad M. Platini bičiuliavosi su ilgamečiu Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentu Liutauru Varanavičiumi, šio kvietimu ne kartą viešėjo ir Lietuvoje.

Liutauras Varanavičius ir Michelis Platini
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)