Pirmasis finalo kėlinys paženklintas ne įvarčiais, ne fantastiškomis progomis, o traumas patyrusių žaidėjų ašaromis.

31 min. rungtynių tęsti negalėjo rezultatyviausias „Liverpool“ puolėjas Mohamedas Salah, kuris susidūręs su Sergio Ramosu patyrė raktikaulio traumą. Tęsti mačo nebegalėjusį ir su ašaromis akyse aikštę palikusį egiptietį pakeitė Adamas Lallana.

Po 6 min. ir Zinedine'as Zidane'as buvo priverstas atlikti pirmąjį keitimą: traumą patyrė dešinysis gynėjas Danielis Carvajalas. Jį pakeitė Nacho Fernandezas.

Pirmą kėlinį galima dalinti į dvi dalis. Pirmoji jo pusė priklausė aštriai žaidusiai „Liverpool“ ekipai, kuri suteikė nemažai darbo vartininkui Keylorui Navasui.

Po M. Salah traumos situacija pasikeitė.

Liverpulio komanda atsitraukė ir iniciatyvą perėmė „Real“ žaidėjai. 43 min. kamuolys atsidūrė „Liverpool“ vartuose, tačiau teisėjas užfiksavo Karimo Benzemos nuošalę.

Prieš tai labai pavojingai galva į vartus smūgiavo Cristiano Ronaldo, kamuolį atmušė vartų sargas Lorisas Kariusas. Tai buvo bene pavojingiausia „Real“ proga pirmoje mačo pusėje.

51 min. „Liverpool“ gerbėjai nuščiuvo: labai grubi anglų ekipos vartininko Loriso Karius klaida leido Karimui Benzema pelnyti vieną kurioziškiausių įvarčių finalų istorijoje.

Tačiau jau 55 min. „Liverpool“ sirgalių viltis atgaivino Sadio Mane, kuris po kampinio laiku ir vietoje griūdamas kyštelėjo koją ir kamuolį nukreipė į vartus.

Paskutinį finalo pusvalandį nulėmė Garethas Bale'as. 61 min. aikštėje pasirodęs velsietis jau po trijų minučių iš savo vietų pakėlė visus „Real“ gerbėjus ir nutildė garsią „Liverpool“ sirgalių armiją Kijevo olimpiniame stadione.

Velsietis pasiekė vieną gražiausių įvarčių per visą Čempionų lygos finalų istoriją: sulaukęs perdavimo iš krašto G. Bale'as krisdamas ore per save kamuolį nukreipė į viršutinį vartų kampą.

„Real“ pergalę 83 min. įtvirtino to paties G. Bale'o tolimas šūvis į „Liverpool“ vartus. Iš pažiūros nelabai pavojingas smūgis virto tikru košmaru „Liverpool“ vartų sargui L. Kariusui, kuris nesėkmingai kamuolį atmušė į savo vartus. Neliko jokių abejonių, kad „Real“ – per mažą žingsnelį nuo Čempionų lygos trofėjaus.

Jurgeno Kloppo auklėtiniai stebuklo nesukūrė ir turėjo pripažinti varžovų pergalę: „Real“ trečius metus iš eilės ir 13-ą kartą klubo istorijoje iškovojo Čempionų lygos titulą.

Rezultatas

Madrido „Real“ 3 – 1 „Liverpool“

51 min. [1:0] Karimas Benzema

56 min. [1:1] Sadio Mane

64 min. [2:1] Garethas Bale'as

83 min. [3:1] Garethas Bale'as

Statistika („Real“ – „Liverpool“):

Kamuolio kontrolė: 62 proc. – 38 proc.

Perdavimų tikslumas: 89 proc. – 77 proc.

Pavojingos atakos: 40 – 28

Smūgiai į vartų plotą: 5 – 2

Smūgiai pro šalį: 6 – 3

Blokuoti smūgiai 1 – 6

Geltonos kortelės: 0 – 1

Kampiniai: 9 – 5

Nuošalės: 7 – 3

Startinės sudėtys: Madrido „Real“ (4-4-2): Keyloras Navas; Daniel Carvajal (37' Nacho Fernandezas), Raphaelis Varane, Sergio Ramosas, Marcelo; Luka Modričius, Casemiro, Toni Kroos; Isco (61' Garethas Bale'as); Cristiano Ronaldo, Karimas Benzema (89' Marco Asensio).

Atsarginiai: Francisco Casilla, Theo Hernandezas, Nacho Fernandezas, Mateo Kovačič, Lucas Vazquezas, Marco Asensio, Garethas Bale'as.

„Liverpool“: Loris Karius; Trentas Alexander-Arnoldas, Dejanas Lovrenas, Virgilas Van Dijkas, Andrew Robertsonas; Jordanas Hendersonas, Jamesas Milneris (83' Emre Can), Georginio Wijnaldumas; Sadio Mane, Mohamedas Salah (31' Adamas Lallana), Roberto Firmino.

Atsarginiai: Simonas Mignoletas, Nathanielis Clyne'as, Ragnaras Klavanas, Alberto Moreno, Adamas Lallana, Emre Canas, Dominicas Solanke.

Teisėjai: Miloradas Mažićius (Serbija), asistentai – Milovanas Rističius, Daliboras Djurdjevičius, Nenadas Djokičius, Danilo Grujičius, ketvirtasis arbitras – Clementas Turpinas.

Tai buvo 63-iasis turnyro finalas, kuris pirmąkart vyko Kijeve.

Pinigai

Vien už dalyvavimą finale klubai susižėrė po 11 mln. eurų, o taurę laimėjęs „Real“ savo kišenę papildė net 15,5 mln. eurų. Skaičiuojama, kad karališkasis klubas iš viso už šį sezoną Čempionų lygoje susižers net 87 mln. eurų.

Kelias iki finalo

Abiejų finalo dalyvių kelias finalo link buvo skirtingas. „Real“ H grupėje vieną kartą sužaidė lygiosiomis 1:1, o kitąkart 1:3 pralaimėjo Londono „Tottenham Hotspurs“ ekipai ir liko antra.

Tuo metu E grupėje „Liverpool“ nepatyrė pralaimėjimų, tačiau triskart sužaidė lygiosiomis – tai leido užimti pirmą vietą grupėje.

Šešiolikfinalyje Anglijos ekipa su „Porto“ reikalus sutvarkė jau per pirmąsias rungtynes – nugalėjo 5:0, tad antrosiose rungtynėse nepersistengė bei sužaidė nulinėmis lygiosiomis.

Didesnę staigmeną jie pateikė ketvirtfinalyje, kai pirmosiose rungtynėse svečiuose 3:0 palaužė vienus iš turnyro favoritų „Manchester City“ futbolininkus. Atsakomajame mače „miestiečiai“ nurijo dar vieną karčią piliulę – komanda iš Liverpulio laimėjo 2:1.

Kad problemų keliauti į finalą nebus, buvo panašu ir po pirmųjų pusfinalio rungtynių su sensacingai „Barcelona“ ekipą iš turnyro išmetusia „Roma“ – „Liverpool“ laimėjo net 5:2, nors po 70-ies minučių pirmavo net 5:0.

Antrosiose rungtynėse tapo aišku, kad tie du įvarčiai anglams galėjo kainuoti itin brangiai – pagrindinis laikas baigėsi net 4:2 italų naudai.

Tuo metu „Real“ šešioliktfinalyje bendru rezultatu 5:2 (3:1; 2:1) nugalėjo Paryžiaus „Saint-Germain“ klubą, ketvirtfinalyje po prieštaringo teisėjo sprendimo iš turnyro išmetė Turino „Juventus“ ekipą.

Tuomet pirmą akistatą Madrido klubas svečiuose laimėjo net 3:0 ir atrodė, kad pusfinalis jau ranka pasiekiamas. Tačiau daugkartiniai Italijos čempionai taip nemanė – sužaidus kiek daugiau nei valandą svečiai pirmavo 3:0, tačiau viską nulėmė teisėjas – jis jau per pridėtinį laiką užfiksavo pražangą prieš Lucasą Vazquezą, tokiu sprendimu besikarščiavęs Gianluigi Buffonas prieš save išvydo raudoną kortelę ir taip užbaigė savo karjerą Čempionų lygoje, o prie 11 metrų žymos stojęs Cristiano Ronaldo šaltakraujiškai įsūdė kamuolį į vartų tinklą ir išvedė savo komandą į pusfinalį.

Ten daugkartinių Ispanijos čempionų laukė Miuncheno „Bayern“ klubas, kuris namuose neatsilaikė prieš varžovų puolimą ir turėjo kapituliuoti rezultatu 1:2.

Prie neigiamo rezultato vokiečiams prisidėjo ir tai, kad Vokietijos ekipos treneris pirmajame kėlinyje turėjo atlikti net du priverstinius keitimus. Atsakomasis mačas Madride baigėsi lygiosiomis 2:2 – vokiečiams šiek tiek pritrūko iki patekimo į finalą.

„Real“ net 13-ą kartą triumfavo Čempionų lygoje (nugalėjo 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017).

Tuo metu „Liverpool“ svarbiausiame klubiniame futbolo turnyre Europoje nugalėtojų laurais džiaugėsi 5 kartus (1977, 1978, 1981, 1984, 2005).

„Liverpool“ strategas Jurgenas Kloppas pralaimėjo net šešis pastaruosius finalus, kuriuose dalyvavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (515)