„Liverpool“ turi progą nuplauti nuoskaudas dėl praėjusį savaitgalį nelaimėto „Premier“ lygos titulo.

Kita vertus, „Los Blancos“ paprastai jei patenka į finalą, jį ir laimi. Iš 16-os lemiamų kovų dėl trofėjaus „Real“ laimėjo 13-a finalų.

Paskutinį kartą Čempionų lygos finale Madrido klubas pralaimėjo dar 1981 metais tam pačiam „Liverpool“ klubui, o šiuo metu „Real“ fiksuoja 7-ių pergalingų finalų seriją.

Įdomu tai, kad Jurgeno Kloppo paskutinis pralaimėtas finalas – prieš „Real“, tai nutiko Kyjive 2018-aisiais.

Vienas kertinių tų rungtynių momentų – „Liverpool“ lyderio Mohamedo Salah trauma. 2018-ųjų finale sužaidus pusvalandį egiptietis susidūrė su Sergio Ramosu ir patyrė raktikaulio traumą.

Tęsti mačo nebegalėjęs puolėjas tuomet su ašaromis akyse paliko aikštę. Neabejojama, jog M. Salah šį šeštadienį nestokos motyvacijos už nesėkmingą 2018-ųjų finišą.

Apskritai „Liverpool“ sąskaitoje – 6-i Čempionų lygos titulai (1977, 1978, 1981, 1984, 2005, 2019) ir trys pralaimėti finalai (1985, 2007, 2018).

Sudėtys

„Liverpool“ tikėtina startinė sudėtis: Alisson; Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson; Henderson, Fabinho, Thiago; Salah, Mané, Luis Díaz. Nepadės: Origi (šlaunies trauma).

Prieš finalą buvo klaustukų dėl Thiago Alcantaros (raumens trauma) ir Fabinho (šlaunis), tačiau, panašu, abu galės padėti ekipai.

„Atrodo, kad abiem viskas yra gerai“, – spaudos konferencijoje prieš finalą tikino Jurgenas Kloppas.

Klaustukas dėl vidurio gynėjų poros: Ibrahimas Konate buvo nuostabus kovojant Europoje šiame sezone, tad strategas rinksis tarp jo ir Joelio Matipo duete greta Virgilo van Dijko.

Realu, jog Jordanas Hendersonas su Fabinho ir Thiago sudarys saugų trio aikštės viduryje.

Madrido „Real“ tikėtina startinė sudėtis: Courtois; Carvajal, Éder Militão, Alaba, Mendy; Kroos, Casemiro, Modrić; Valverde, Benzema, Vinícius Jr.

„Real“ sudėtis – nusistovėjusi ir beveik nesikeitė šiame sezone, o patyręs vidurio saugų trejetas, Luka Modričius, Toni Kroosas ir Casemiro, įrodo, jog amžius pase – tik skaičius.

Tačiau yra grandis, kurioje Carlo Ancelotti turės gerai pasukti galvą. Pusfinalyje nuo suolo kilęs ir du įvarčius pelnęs rungtynių didvyris Rodrygo realiai pretenduoja į startinį vienuoliktuką, tačiau tikėtina, italas pasirinks Federico Valverde, kuris gali pasiūlyti daugiau gynybinių gabumų.

LiverpoolReal
Žaista finale:916
Laimėti titulai:1977, 1978, 1981, 1984, 2005, 20191956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018
Pralaimėti finalai:1985, 2007, 20181962, 1964, 1981
Pasiekimai 2021/22:2 v. PL, „FA Cup“, „League Cup“La Liga 1 vt.
Rezultatyviausi ČL:Salah (8)Benzema (13)
Strategai:J. KloppasC. Ancelotti

Strategai

„Aš prisitaikau prie futbolo pokyčių, nes jaučiu aistrą šiai sporto šakai“, – UEFA.com teigė „Real“ strategas Carlo Ancelotti, siekiantis rekordinio 4-o Čempionų lygos titulo, o pirmąjį iškovojęs dar 2003 metais.

Jei Madrido klubas įveiks finale „Liverpool“, 62-ejų futbolo specialistas taps pirmuoju treneriu, laimėjusiu šį trofėjų 4-is kartus. Tą jis padarė 2003 ir 2007 metais su AC „Milan“, o 2014-aisiais – su „Real“.

C. Ancelotti prisiminė 2005-ųjų finalą, kuomet jo vadovaujama AC „Milan“ po pirmo kėlinio pirmavo 3:0, tačiau po pertraukos „Liverpool“ įspūdingai atsitiesė, per 6 minutes sumušė tris įvarčius ir išlygino rezultatą.

Baudinių serijoje sėkmė lydėjo Liverpulio klubą.

„2005-aisiais tai buvo geriausia komanda, kurią kada nors treniravau finale. Deja, futbolas nenuspėjamas ir kartais nekontroliuojamas. Sunku paaiškinti. Kaip ir sunku paaiškinti pusfinalyje 90-ą minutę pelnytų dviejų įvarčių „Man City“ ekipai.

Kartais taip nutinka ir turi su tuo susitaikyti. Taip pat nevalia per daug apie tai galvoti. Futbolas visada pasiūlo galimybę atsitiesti, pasiekti revanšą. ir tai atsitiko po poros metų (AC „Milan“ finale įveikė „Liverpool“)“.

Strategas nemano, jog „Liverpool“ norės pasiekti revanšą už pralaimėtą 2018-ųjų finalą.

„Na, „Real“ tuomet taip pat siekia keršto, nes pralaimėtas 1981-ųjų finalas. Nemanau, kad tai reikšminga. Susikaus dvi puikios komandos, o galiausiai laimės ta, kuri turės daugiau drąsos ir asmenybių.

„Liverpool“ turi daug kokybės, demonstruoja labai intensyvų ir organizuotą žaidimą. Tai viena geriausių komandų su puikiu strategu. Su J. Kloppu palaikau gerus santykius. Tai puikus treneris, futbolui savo idėjomis suteikęs naujų atspalvių, turiu omeny puolimo spaudimą ir intensyvumą. Jis atlieka puikų darbą“, – kolegą įvertino C. Ancelotti, kuris Čempionų lygos titulu dukart džiaugėsi būdamas žaidėju.

Carlo Ancelotti

„Jaučiame, jog norime viską sutvarkyti, tačiau tai negali būti pagrindinė mintis“, – teigė 54-erių J. Kloppas, paklaustas apie jo vadovaujamos ekipos keršto troškimą.

„Visų pirma, laukia pasaulinio lygio komanda, kuri žino, kaip laimėti rungtynes.

Branduolys (2018-ųjų ekipos), ypač saugų grandis, yra išlikusi. Daugelis dalykų yra tokie, kokie buvo 2018-aisiais.

Taip, pasikeitė gynybos grandis, priekyje nėra Cristiano Ronaldo, tačiau tebėra Karimas Benzema su jaunais brazilais (Vinícius Junioras ir Rodrygo), tad tai aukščiausios klasės komanda.

Tikrai privalumas tai, jog esame žaidę finale. Tą sakiau 2019 metais, kai laimėjome finalą prieš „Tottenham“. Visuose finaluose, kuriuose pralaimėjo mano komandos, žaidė geresnį futbolą. Tad mes turime išmokti laimėti finalą.

Mes iškovojome keletą svarbių titulų, tai ne Čempionų lyga, tačaiu esame labiau patyrę ir tai, ko gero, yra privalumas“, – kalbėjo J. Kloppas.

„Jei mes išeisime į aikštę su mintimis – „Atkeršykime! Priverskime susimokėti!“, – tai neveiks.

Tai ne mūsų kelias. Taigi, privalome žaisti savo žaidimą ir pabandyti laimėti“, – pridūrė nuo 2015-ųjų Liverpulyje dirbantis vokietis.

Jurgen Klopp

Svečias

Nors pajėgiausi planetos tenisininkai šiuo metu telkia dėmesį „Grand Slam“ kovoms, žinomas vienas žaidėjas, kuris iš anksto planavo vizitą Čempionų lygos finale.

Tai 21-o „Grand Slam“ titulų savininkas Rafaelis Nadalis, siekiantis Paryžiuje rekordinio 14-o „French Open“ titulo.

Ispanas – Madrido „Real“ sirgalius. Kiek anksčiau jis lankėsi „Santiago Bernabeu“ ir stadione šventė „Real“ triumfą užsitikrinus „La Liga“ čempionų titulą.

Prieš „Roland Garros“ startą R. Nadalis buvo paklaustas, ar nejaučia nerimo, jog tą patį vakarą gali jam tekti žaisti savo dvikovą, kai jo mėgstama „Real“ ekipa kovos Čempionų lygos finale.

R. Nadalis ramiai atsakė: „Aš jau turiu bilietus į futbolą“.

Rafaelis Nadalis


Pinigai

Klubai kovos ne tik dėl vertingiausio trofėjaus, bet ir solidaus piniginio prizo. Finalo dalyviai jau užsitikrino po 15,5 mln. eurų vien už patekimą į lemiamą kovą.

Pergalę iškovojęs klubas susižers dar papildomus 4,5 mln. eurų bei gaus kelialapį į rugpjūtį vyksiantį UEFA Supertaurės finalą, kuriame laukia Europos lygos taurę laimėjęs Frankfurto „Eintracht“.

Patekimas į Supertaurės finalą garantuoja 3,5 mln. eurų čekį, o laimėtojas biudžetą papildys dar 1 mln. eurų.

Čempionų lygos piniginiai prizai (mln. eurais):

  • Laimėtojas – 20 mln.
  • Finalo dalyvis – 15,5
  • Pusfinalio etapas – 12.5
  • Ketvirtfinalio etapas – 10,6
  • Aštuntffinalio etapas – 9,9
  • Pergalė grupių etape – 2,8
  • Lygiosios grupių etape – 0,93
  • Patekimas į grupių etapą – 15,64

„The Mirror“ skelbia, jog „Liverpool“ pergalės atveju iš viso susižertų rekordinius 109,57 mln. eurų UEFA piniginių prizų.

Tuo metu „Real“ galimos pajamos net kiek didesnės – 120,18 mln. eurų laimėjus 14-ą trofėjų lygos istorijoje. Taip yra dėl geresnio „Real“ dešimties metų koeficiento.

Kitą liūto dalį klubų pajamų sudaro lėšos iš TV transliacijų ir taip vadinamos rungtynių dienos pardavimų.

Klubai atsirieks dalį UEFA rinkos fondo, kuris siekia apie 300 mln. eurų už transliacijos teises. „The Mirror“ skelbia, jog „Liverpool“ pretenduotų į 30 proc. šios sumos.

Lietuviai stadione

Čempionų lygos kovas gyvai stebės Lietuvos futbolo federacijos vadovai – prezidentas Tomas Danilevičius ir generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius, apie vizitą išsidavę socialiniuose tinkluose.

Paryžiuje finalą stebės ir ketvirtadienį su Splito „Hajduk“ Kroatijos taurę iškovojęs komandos strategas Valdas Dambrauskas su sūnumi.

„Laukia trumpos atostogos, naudosiuos proga pravėdinti galvą, ketvirtadienį su sūnumi keliausime į Paryžių, ten savaitgalį stebėsime Čempionų lygos finalą.

Metas perkrauti baterijas, pravėdinti galvą, jog po poros savaičių sugrįščiau kupinas naujų jėgų“, – artimiausius planus po laimėtos taurės atskleidė Splitui šventę dovanojęs lietuvis.

Futbolas nenuspėjamas, kaip ir V. Dambrausko karjera, belieka palinkėti talentingam futbolo specialistui iš Lietuvos tapti kurio nors UEFA turnyro finalo dalyviu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją