Šį kartą pirmasis blynas Čempionų lygos atkrintamosiose britų salyno klubams susvilo – pergalėmis džiaugėsi Vokietijos ir Ispanijos klubai, anglams iššūkius mesiantys ir šią savaitę.

Vis tik įvarčių gausa praėjusią savaitę dominavo italai – Bergamo „Atalanta“ 4:1 patiesė „Valencia“ ekipą. Nors Milano „San Siro“ stadione trečiadienį besisvečiavo dvi ekipos, italai per pirmąją rungtynių valandą įmušė keturissyk ir žengė tvirtą žingsnį kito etapo link.

Pirmuosius du sezono įvarčius Bergamo ekipai įmušęs olandas Hansas Hateboeras blykstelėjo, tačiau jo solo šou nustelbė šveicaras Remo Freuleris – šio iš už baudos aikštelės ribų į vartus įsuktas kamuolys papuošė rungtynes.

Nors paguodos įvartis paliko šansų „Valencia“ ekipai šioje poroje, kur kas daugiau galimybių turės taip pat paguodos įvartį atseikėjusi, tačiau tik du praleidusi Paryžiaus „Saint-Germain“ ekipa. Braškanti Prancūzijos čempionų gynyba buvo išklibinta ir Dortmunde – vietos „Borussia“ šventė pergalę 2:1.

Šį kartą Kyliano Mbappe, Neymaro ir Angelio Di Maria puolimo jėgą nustelbė du kartus pasižymėjęs Erlingas Halandas. 12 įvarčių per aštuonis mačus Dortmunde įmušęs puolėjas Čempionų lygoje tęsia puikų sezoną, pradėtą Zalcburgo „Red Bull“ ekipoje.

Pergale pasidabinusi „Borussia“ neatsiliko nuo tautiečių iš Leipcigo „RB“ ekipos, kuri išvykoje 1:0 patiesė Londono „Tottenham“. Be puolėjų Harry Kane‘o ir Heung-Min Sono rungtyniavusi Londono ekipa atakoje buvo bedantė. Vienintelį rungtynių įvartį 11 metrų baudiniu įmušė vokietis Timo Werneris, kur kas išauginęs ekipos šansus keliauti toliau.

Vienintelė pora, pateikusi daugiau klausimų negu atsakymų – Madrido „Atletico“ ir „Liverpool“. 1:0 namie pergalę šventusi Diego Simeones ekipa netrukus susidurs su pragaru „Anfield“ stadione. Čempionų lygos titulo gynėjų puolimas šį sezoną griauna visas barikadas Anglijoje, tačiau Europoje ne pirmą sykį susiduria su sunkumais – įmušti išvykoje grupių etape nepavyko ir „Napoli“ ekipai.

Dar du sudėtingi testai anglams


Vis tik džiūgauti „Liverpool“ klubui, šį sezoną net ir pasitraukus iš Europos turnyro anksti, būtų galima – Jurgeno Kloppo kariauna kišenėje praktiškai turi Anglijos „Premier“ lygos titulą, nugvelbtą iš „Manchester City“. Slogus „miestiečių“ sezonas pastaruoju metu tapo dar kartesnis.

„Man City“ tema mus priartina prie šios savaitės Čempionų lygos dvikovų. Vienoje iš jų Pepo Guardiolos ekipa susitiks su Madrido „Real“. Nors abu klubai išgyvena ne geriausius laikus, anglų problemos iš aikštės persikėlė į ofisą.

Valentino dieną ekipą perdūrusi strėlė atskriejo iš UEFA būstinės – klubas dėl finansinės drausmės taisyklių pažeidimų artėjančius du sezonus nežais Europos turnyruose. UEFA sprendimą bandysiantis užprotestuoti klubas, be abejo, vilties nepraranda, tačiau šio sezono Čempionų lygos kampanija įgavo dar didesnę reikšmę.

Įvykiams teisme susiklosčius nesėkmingai, „Man City“ galbūt turi paskutinį šansą P. Guardiolos eroje pasidabinti Europos auksu.

Aštuntfinalyje „miestiečių“ kelyje – „Real“ klubas, šį sezoną dalyvaujantis kovoje dėl Ispanijos čempionų titulo. Zinedine‘o Zidane‘o treniruojama ekipa neprimena tokio pat dominuojančio klubo, kaip kad Cristiano Ronaldo laikais, tačiau turi naujų kelių laimėti.

Kertiniuose sezono mūšiuose „Real“ raktas į pergales – gynyba. Ir Ispanijos pirmenybėse, ir pergalingai pasibaigusioje Supertaurėje, ekipa žaidė konservatyviai su perpildytu aikštės viduriu. Penkis centro saugus į aikštę šį sezoną leidžiantis Z. Zidane‘as bando laimėti kiekybe.

Edenui Hazardui patyrus dar vieną traumą klubas puolime viso potencialo su „Man City“ nepademonstruos, tačiau gynyboje susitelkti gali. Sergio Ramoso ir Raphaelio Varane‘o tradicinis tandemas šį sezoną susilaukia puikios pagalbos iš atsiskleidusių naujų veidų – gynėjo Ferlando Mendy ir saugo Federico Valverde.

Ispanijoje „Real“ jėgos prie savų vartų pakanka atsimušti, tačiau tokio sudėtingo testo šį sezoną Z. Zidane‘o komanda dar neturėjo.

Tą paliudyti gali ir šį, ir praėjusį sezoną nuo „miestiečių“ degęs Londono „Chelsea“ klubas, Mančesterio klubui pralaimėjęs pastaruosius tris susitikimus.

Kur kas malonesnius prisiminimus „Chelsea“ ekipai sukelia Miuncheno „Bayern“ vardas. 2012-ųjų Čempionų lygos finale bavarus nukovęs Londono klubas iškovojo vienintelį klubo istorijoje prestižinio turnyro trofėjų.

Šį sezoną „Bayern“ ir „Chelsea“ keliai kertasi aštuntfinalyje. Vokietijoje ir vėl lyderio poziciją atgavęs šalies čempionas yra šios poros favoritas – „Bayern“ vairą iš Niko Kovačo perėmęs Hansi Flickas atgaivino komandą ir pelnosi iš solidžių Roberto Lewandowskio ir Serge‘o Gnabry sezonų.

Serge'as Gnabry

„Bayern“ šį sezoną į Londoną jau keliavo – 7:2 sutriuškino „Tottenham“ ekipą. Įvarčių lietuje vokiečiai išplovė anglus, tačiau susidūrė su šį sezoną jau pažįstama problema – trapia gynyba. Per pastaruosius keturis mačus „Bayern“ praleido šešis įvarčius, kuriuos mušė „Koln“, „Paderborn“ ir „Hoffenheim“ klubai.

Tiesa, ne ką tvirtesne gynyba šį sezoną gali pasigirti ir Londono „Chelsea“ klubas. Praėjusį savaitgalį „Premier“ lygoje iškovota pergalė prieš tą patį „Tottenham“ rezultatu 2:1 nutraukė klubo pergalių badą Anglijoje. Lygoje „Chelsea“ iki tol nelaimėjo ketverių rungtynių iš eilės.

Banguojanti Londono ekipos forma klubą šiuo metu patupdžiusi ketvirtoje „Premier“ lygos lentelės pozicijoje. Į Čempionų lygą klubas žengia taip pat su nemalonia istorija – iš pastarųjų šešių mačų namie šiame turnyre, Londono ekipa laimėjo vos vienerias rungtynes, kai šį sezoną Londone nukovė „Lille“ klubą.

Nepažeidžiami favoritai?


Kur kas palankesnes prognozes šį kartą kišenėje turi „Barcelona“ ir Turino „Juventus“ ekipos. Formulė paprasta – jei pašonėje yra Lionelis Messi arba Cristiano Ronaldo, tavo komanda bus favoritė.

Turino „Juventus“ tekęs iššūkis – „Lyon“ klubas, šį sezoną žengiantis vos septintoje „Ligue 1” pozicijoje. Prancūzai, į Čempionų lygos atkrintamąsias įšokę paskutinėmis grupių etapo minutėmis, likusioje sezono dalyje turi verstis be ekipą tąsyk išgelbėjusio Memphio Depay.

Olando patirta trauma uždarė jį gydytojo kabinete iki sezono galo – puolėjas prisijungė prie komandos draugo Jeffo Reine-Adelaide, kurio sezoną taip pat nutraukė trauma.

M. Depay rezultatyvius batelius šį sezoną sėkmingai perėmė 19 įvarčių įmušęs puolėjas Moussa Dembele, tačiau, vargu, ar prancūzo indėlio pakaks norint pasipriešinti atgimusio C. Ronaldo vedamam Turino klubui.

Pirmoje vietoje Italijoje žengiantis „Juventus“ bandys pasiekti ketvirtfinalį ketvirtus metus iš eilės. Naujojo stratego Maurizio Sarri vedamas klubas tikslus kelia aukščiausius – C. Ronaldo sportinė forma tuo abejoti neleidžia.

35-erių portugalas per 30 rungtynių šį sezoną pasižymėjo jau 25 kartus.

Vis tik „Juventus“ šį sezoną ne kartą parodė, jog yra pažeidžiamas – trys pralaimėjimai ir trejos lygiosios vietiniame fronte. Tokia pat pažeidžiama yra ir aštuonis kartus Ispanijoje taškus barsčiusi „Barcelona“, kurios tvirtovę šturmuos dar vieni italai iš „Napoli“.

Gennaro Gattuso

Šeštoje „Serie A“ vietoje žengianti Gennaro Gattuso treniruojama ekipa laimėjo septynis iš pastarų devynių mačų Italijoje ir nukovė visus tris lygos lyderius – „Juventus“, „Lazio“ ir Milano „Inter“. „Napoli“ gali nugalėti bet ką – tą jau įrodė ir Čempionų lygoje, kai grupių etape namie 2:0 nukovė „Liverpool“ ekipą.

Pirmaisiais smuikais ekipoje griežia jau įprasti veidai – Arkadiuszas Milikas, Driesas Mertensas, Lorenzo Insigne bei Jose Callejonas. Praėjęs sausio mėnesis naujajam strategui G. Gattuso leido pasikviesti naujokų – atvyko saugai Matteo Politano, Diego Demme ir Stanislavas Lobotka.

Šį sezoną trenerius keitė abi poros ekipos. „Barcelona“ poste pamažu įsivažiuoja ispanas Quique Setienas, „La Ligoje“ iš pirmosios pozicijos išstūmęs Madrido „Real“ ekipą ir laviruojantis puolėjų krizėje. Klubui dar ilgai padėti negalės traumuoti Luisas Suarezas ir Ousmane Dembele, tad puolime teks kliautis Lionelio Messi ir Antoine‘o Griezmanno paslaugomis.

Praėjusią savaitę ekipą papildęs puolėjas Martinas Braithwaite‘as Čempionų lygos aštuntfinalyje nežais – futbolininkų registracijos langas jau užvertas. Jei ir yra tinkamas metas dar kartą Europoje nuskausminti „Barceloną“, „Napoli“ artimiausiu metu turės progą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)