I. Tabanovas „Daugavą“ treniravo 2011-2013 m. Per tą laiką klubas tapo ne tik bronzos medalių laimėtoju, bet ir Latvijos čempionu. Pasibaigus 2013 m. sezonui moldavas nusprendė palikti Daugpilį ir tų pačių metų gruodį atvyko į Tauragę treniruoti „Tauro“. Mūsų mieste jis užsibuvo iki šių metų rugpjūčio pradžios, kai apsisprendė vėl grįžti į Latviją.

Sugrįžęs į senąjį klubą bei per du mėnesius turnyro lentelėje spėjęs jį kilstelėti iš penktosios pozicijos į trečiąją, I. Tabanovas sulaukė teisėsaugos pareigūnų dėmesio. Spalio 22 d. treniruotėje apsilankę pareigūnai jį bei dar du komandos žaidėjus surakino antrankiais bei išsivežė į Rygą. Ten treneris buvo laikomas dvi paras bei apklausiamas. Iš viso sulaikyti 8 su „Daugava“ susiję asmenys, iš kurių tik vienas – organizatorius – suimtas ilgesniam laikui. I. Tabanovas iš Latvijos negalės išvykti tol, kol vyks tyrimas. O tai gali užtrukti ir metus.

Įtarimų kilo dėl šešerių šio sezono „Daugavos“ rungtynių ir praėjusių metų UEFA Čempionų lygos kvalifikacijos mačo su švedų „Elfsborg“, kurį latviai pralaimėjo 1:7. Galimų lažybų šešėlis ant „Daugavos“ krito dėl buvusio klubo prezidento Olego Gavrilovo, kuris dar 2009 m. buvo visam laikui diskvalifikuotas dėl manipuliacijų rungtynių rezultatais. Tačiau kad ir diskvalifikuotas, manoma, jis ir toliau darė didžiulę įtaką Daugpilio klubo administracijai bei žaidėjams. Jo nurodymams galimai pakluso ir I. Tabanovas. Žibalo į ugnį šliūkštelėjo ir buvęs „Daugavos“ puolėjas Stanley Ibe, prieš metus pareiškęs, kad visi komandoje žinojo, kad varžybų rezultatai sutarti iš anksto. Pasak jo, treneriui ir žaidėjams buvo mokama, kad jie įgyvendintų O. Gavrilovo nurodymus.

Įtarimai bus pareikšti už sukčiavimą itin stambiu mastu, mokesčių slėpimą, veikimą organizuotoje nusikalstamoje grupuotėje, pinigų legalizavimą. Už tai gresia kalėjimas iki 12 m.

„Aš žinau, kad esu švarus ir tuose dalykuose niekada nedalyvavau. Jei būčiau dalyvavęs, ar būčiau vėl šiais metais grįžęs į Latviją, į tą patį klubą? Man šokas. Kai atėję į treniruotę mane sulaikė, net nežinojau, dėl ko. Dvi paras laikė Rygoje – norėjo daugiau apie mane sužinoti. Kodėl ant „Daugavos“ jau ilgą laiką krito lažybų šešėlis? Nežinau. Matyt, dėl buvusio prezidento O. Gavrilovo“, – Moldovos leidiniui publica.md nuo kaltinimų gynėsi I. Tabanovas.

Tai, kad moldavas gali priklausyti organizuotai nusikalstamai grupei, liko nustebintas ir „Tauro“ prezidentas Jaunutis Šetkus. Paklaustas, ar girdėjo panašių įtarimų, kai I. Tabanovas treniravo tauragiškių ekipą, J. Šetkus atsakė neigiamai.

„Nenoriu manyti, kad žmogų galima surakinti antrankiais be reikalo. Priežastis tam turi būti rimta, tačiau aš priekaištų I. Tabanovui neturiu. Apkalbų, žinoma, visokių buvo, bet jų nekomentuosiu“, – patikino J. Šetkus.

Paskutinį kartą su moldavų treneriu jis kalbėjosi prieš keletą savaičių. Pokalbis buvęs draugiškas.

„Nebuvo jis labai patenkintas, nes klubo vadovybė buvo iškėlusi uždavinį patekti tarp prizininkų. Žmogus jaudinosi, ar pavyks tai padaryti. Šiaip su juo nuo išvažiavimo rugpjūtį esame kalbėję telefonu porą kartų. Vis domėdavosi, kaip sekasi. Ivanas – ramus, nekonfliktiškas žmogus“, – nuomonę išsakė „Tauro“ prezidentas.

Priemonių kovojant prieš sutartas rungtynes neseniai imtasi ir Lietuvoje. Trims klubams skirtos 5000 Lt baudos, vienam žaidėjui pritaikytas draudimas dalyvauti bet kokioje su futbolu susijusioje veikloje, dar 6 futbolininkams skirtos dviejų, vienam – vienerių rungtynių diskvalifikacijos. Vėliau suspenduotas dar vienas žaidėjas.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!