Pele bus palaidotas Santoso mieste. Futbolo legendos kūnas pirmadienį bus nugabentas į Santoso stadioną ir ten visuomenė galės atiduoti jam pagarbą.

Atsisveikinimas su „Futbolo karaliumi“ vyks iki antradienio, o tuomet jis bus palydėtas į kapines paradu miesto gatvėmis.

Dėl peržengusio futbolo ribas „Karaliaus“ mirties visame pasaulyje gedi ne tik sporto pasaulis, bet ir politikos ir kultūros lyderiai, siunčiantys savo užuojautos ir pagerbimo žinutes.

82 metų Pele mirė ketvirtadienį Alberto Einšteino ligoninėje San Paule po ilgos kovos su vėžiu.

„Mes tave be galo mylime. Ilsėkis ramybėje“, – socialiniame tinkle „Instagram“ parašė jo duktė Kely Nascimento.

Futbolo pasaulis – nuo buvusių komandos draugų iki dabartinių žvaigždžių – pagerbė „O Rei“, kuris pakeitė šią sporto šaką per ilgą profesionalo karjerą, prasidėjusią dar paauglystėje.

Brazilijos žvaigždė Neymaras sakė, kad Pele „futbolą pavertė menu“. Prancūzas Kylianas Mbappe sakė, kad jo palikimas „niekada nebus pamirštas“, o portugalas Cristiano Ronaldo pavadino jį „įkvėpimu milijonams“.

Pasaulio futbolo čempionatą ką tik laimėjusios Argentinos kapitonas Lionelis Messis tiesiog parašė: „Ilsėkis ramybėje“.

Pele yra vienintelis futbolininkas istorijoje, laimėjęs tris pasaulio čempionatus – 1958, 1962 ir 1970 metais. Per 21 metus trukusią karjerą jis įmušė rekordinį pasaulyje 1 281 įvartį per 1 363 rungtynes.

Jo sveikata vis labiau silpo, jis kovojo su inkstų ligomis ir storosios žarnos vėžiu – 2021 metų rugsėjį jam buvo atlikta vėžio operacija, po kurios sekė chemoterapija.

Pirmadienį Pele bus pašarvotas, o laidotuvės įvyks antradienį pietrytiniame Santoso mieste, kuriame jis žaidė didžiąją savo karjeros dalį, pranešė jo buvęs klubas.

Miestas paskelbė septynių dienų gedulą, o sirgaliai plūsta į komandos stadioną padėti gėlių.

Rio de Žaneire Pele garbei buvo apšviesta Kristaus Atpirkėjo statula, nuo kurios atsiveria miesto panorama, ir legendinis Marakanos stadionas.

Pele pagerbė ir tarptautiniai veikėjai, tarp jų JAV prezidentas Joe Bidenas ir buvęs šalies vadovas Barackas Obama, Brazilijos muzikos legendos Caetano Veloso bei Gilberto Gilas, taip pat Tarptautinio olimpinio komiteto vadovas Thomas Bachas.

„Sambos futbolas“

1940 metų spalio 23 dieną pietrytiniame Tres Korasoeso mieste gimęs Edsonas Arantesas do Nascimento, pavadintas amerikiečių išradėjo Thomo Edisono vardu, augo gatvėje pardavinėdamas žemės riešutus, kad padėtų savo skurdžiai šeimai pragyventi.

Netrukus jis gavo pravardę Pele, nes neteisingai ištarė Bile, „Vasco de Sao Lourenco“ komandos, kurioje kadaise žaidė jo tėvas futbolininkas, vartininko vardą.

Pele sužibėjo nuo 15 metų, kai pradėjo profesionaliai žaisti „Santos“ komandoje. Jis padėjo klubui pelnyti daugybę titulų, įskaitant 1962 ir 1963 metais iškovotą Tarpkontinentinę taurę ir įkūnijo Brazilijos rinktinės meistrišką žaidimo stilių, vadinamą „sambos futbolu“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją