Antrą UEFA Čempionų lygos atrankos etapą sostinės ekipa pradėjo 1:0 nugalėdama „Malmo“.

Jei ne individualiu meistriškumu, tai žaidimo organizuotumu Lietuvos čempionai sausakimšoje namų arenoje pranoko keliolika kartų turtingesnę Švedijos komandą.

„Bravo vaikinams – puikus nusiteikimas, jie atidavė viską“, – kaip visada santūriai komanda žavėjosi jos vairininkas Vladimiras Čeburinas.

Itin retai aklinai užsipildančios LFF stadiono tribūnos ir žūtbūtinis šeimininkų ryžtas iš karto virto sprogstančiu kokteiliu – tikras stebuklas, kad jis nedetonavo jau pirmosiomis minutėmis.

Neaišku, kokios pentagramos buvo išbraižytos prie Johano Dahlino ginamų vartų, bet rungtynių pradžioje mirtina grėsmė prie jų paskutinę akimirką išnykdavo kaip laivai Bermudų trikampyje.

Ir Mathiasas Oyewusi, ir Renanas Oliveira turėjo puikiausių progų – regis, visa komanda akimirkai sutriko nesuprasdama, kaip švedai leido taip įsisukti šeimininkų puolimo uraganui ir kodėl kamuolys taip ir neatsidūrė tinkle.

3 kampiniai ir 5 smūgiai vos per 10 minučių – vis tik „Malmo“ pirmą krizę išgyveno nenukentėję.

„Buvome rimtai pasiruošę, palaikymas buvo nuostabus, todėl nuo pirmų minučių norėjome žaisti aktyviai, parodyti viską, ką galime. Nežinau, gal patys netikėjome, kad įmušime – kažkas tiesiog neleido įkristi kamuoliui į vartus. Matote, kaip būna futbole, dėl to ir mylime jį. Sunkius įvarčius pelnome, o tų, kuriuos privalome įmušti – ne“, – stebėjosi V. Čeburinas.

„Kamuolys jau buvo ant vartų linijos, labai keista situacija“, – prisiminęs, kaip arti įvarčio buvo M. Oyewusi, negalėjo patikėti ir „Žalgirio“ kapitono pareigas vietoje ant atsarginių suolo likusio Sauliaus Mikoliūno antradienį ėjęs argentinietis Nicolasas Gorobsovas.

Net ir „Malmo“ vairininkas Milošas Milojevičius pripažino, jog likimas iš pradžių šypsojosi jo auklėtiniams.

„Pramiegojome startą, komanda atrodė visko šiek tiek šokiruota. Kodėl – reikės aiškintis, bet mums tai jau ne pirmas kartas. Pasisekė, kad nepraleidome ankstyvo įvarčio“, – dėstė serbas, be kalbų sutikęs, jog vartininkas J. Dahlinas šįsyk buvo geriausias jo komandos žaidėjas.

Po pirmosios pirties atėjo metas atvėsinti galvas ir grįžti prie LFF stadione labiau įprasto futbolo. Bet kėlinio pabaigoje svečiai galėjo dar kartą atsidusti iš palengvėjimo išsisukę be nuostolių.

Paskutinis savo aikštės pusėje likęs Dennisas Hadzikaduničius nugriovė pro jį kamuolį jau prasimetusį M. Oyewusi, tačiau teisėjas iš Bulgarijos Georgis Kabakovas ne tik neišsitraukė raudonos kortelės, bet ir apskritai nefiksavo pražangos.

„Jeigu ne, tai ne – nekomentuoju teisėjų darbo, tam yra specialistų“, – paklaustas apie epizodą, pečiais traukė V. Čeburinas.

Švedijos čempionų sėkmės atsargos baigėsi po pertraukos. 49-ą min. „Žalgirio“ saugas iš Prancūzijos Fabienas Ourega klastingu smūgiu iš baudos aikštelės kampo nuginklavo J. Dahliną.

Įvykdę pirminį tikslą, žalgiriečiai kiek atsitraukė ir toliau sėkmės ieškojo kontratakose.

„Buvo klaidelių išsidėstyme, palikome per daug laisvo ploto. Bet apskritai gynyba dirbo gerai, dengė zonas, sklandžiai veikė perėjimas į puolimą.

Atkarpomis atidavėme iniciatyvą „Malmo“ ir leidome jiems žaisti mūsų aikštės pusėje, o patys bandėme kontratakuoti“, – mūšio lauką apžvelgė V. Čeburinas.

Nors nesklandumų neišvengta – R. Oliveira aikštę paliko ant neštuvų, o 80-ą min. vaizdą kiek pritemdė dingęs apšvietimas, Vilniaus ekipa iki pabaigos išlaikė koncentraciją ir pragmatišką balansą tarp gynybos bei puolimo.

Anot V. Čeburino, pavyko „bent iš dalies“ išnaudoti rengiantis dvikovai užčiuoptas silpnąsias varžovų puses, kurių specialistas iš Kazachstano kol kas nekonkretizuoja – atsakomosios rungtynės laukia kitą trečiadienį Malmėje.

„Šiandien publikos palaikymas buvo puikus, Švedijoje žiūrovų bus dar daugiau – tik jie jau ragins mūsų oponentus. Bet mums tai – ir minusas, ir pliusas. Ten apskritai bus kitoks mačas, „Malmo“ bandys daugiau valdyti kamuolį, užspausti taip pat, kaip mes šio mačo pradžioje. Na, paruošime kokį nors siurprizą, kad juos nustebintume, bet nenustebtume patys.

Kalbant apie taktiką, žinome, jog priešininkas dabar gali persigrupuoti, nes jie Čempionų lygoje ir savo nacionalinėse pirmenybėse žaidžia skirtingomis schemomis. Suprantame, kad išvykoje viskas gali būti kitaip, bet ši pergalė vis tiek labai svarbi ir maloni. Ką man pačiam reiškia nugalėti Švedijos čempionus? Na, mes irgi čempionai – Lietuvos... Šiame turnyre čempionai ir susitinka tarpusavyje, tad kiekvieną nugalėti smagu“, – šypsodamasis apibendrino V. Čeburinas.

Komandos jau buvo susidūrusios tame pačiame antrajame Čempionų lygos atrankos etape 2015 metais, tuomet švedai laimėjo minimalia persvara (0:0 ir 1:0).

Šįkart kvalifikaciją „Žalgiris“ pradėjo bendru santykiu 1:0 eliminuodamas „Ballkani“ iš Kosovo, tuo metu „Malmo“ 6:5 palaužė Reikjaviko „Vikingur“ (Islandija).

Poros nugalėtojai kitame atrankos etape išbandys jėgas su Belfasto „Linfield“ (Šiaurės Airija) arba Budės „Glimt“ (Norvegija). Šių ekipų tarpusavio grumtynės prasidėjo netikėta šeimininkų pergale Šiaurės Airijoje 1:0.

Pralaimėjusi ekipa leisis į UEFA Europos lygos atranką, kurios trečiame etape lauktų dvikova su Armėnijos čempionais Jerevano „Pyunik“ arba Liuksemburgo atstovu „Dudelange“. Pastarasis laimėjo pirmą mačą išvykoje 1:0.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją