Paskutinėse A lygos 2020 m. sezono rungtynėse „Sūduva“ sostinėje 0:3 pralaimėjo Vilniaus „Žalgiriui“ ir užleido varžovams pirmąją vietą turnyro lentelėje. Vilniečiai auksą iškovojo per 20 rungtynių surinkę 45 taškus, o marijampoliečiai antri liko su 43 taškais.

Paskutinį kartą čempionais žalgiriečiai buvo tapę 2016-aisiais, o vėliau A lygoje savo sąlygas diktavo Vladimiro Čeburino treniruojama „Sūduva“. Kazachstaniečiui palikus Lietuvą prie Marijampolės ekipos vairo stojo S. Širmelis, bet sezonas 64-erių futbolo specialistui nesusiklostė sėkmingai.

Žalgiriui“ automatiškai atiteko kelialapis į kito sezono UEFA Čempionų lygos atrankos varžybas, ką kai kurie sostinės ekipos futbolininkai iš Balkanų po mačo apdainavo sustoję į ratelį aikštės viduryje. Kai visa sostinės ekipa energingai į viršų iškėlė ir šampanu laistė nugalėtojų taurę, „Sūduvos“ stovykloje tvyrojo visiškai kitokios nuotaikos.

Dėl į komandą įsisukusios COVID-19 pandemijos, suvalkiečiai visa sudėtimi galėjo treniruotis tik keletą dienų. Tačiau net ir tos treniruotės nebuvo kokybiškos, ką po rungtynių pažymėjo S. Širmelis.

„Rungtynės tokios, kad buvome pastatyti prie sienos sušaudyti. Nėra ką daug ir komentuoti, sveikiname „Žalgirį“ su pergale. Mes galėjome tikėtis, kad „Žalgiris“ šaudys tuščiais šoviniais, bet to nebuvo. Po to, kas atsitiko su šita komanda, aš vyrams tik noriu padėkoti, kad išėjo į aikštę ir kovojo, bet to neužtenka tokios įtampos rungtynės ir esant tokiam pasirengimui“, – dėstė jis.

Tačiau netrukus S. Širmelis nusprendė komentuoti plačiau.

Akmenų jis švystelėjo ir į turnyro organizatorių sprendimą pasikviesti teisėjų brigadą iš Latvijos, ir į jos pačios darbą susitikimo metu, per pertrauką netgi sukėlusį komandos norą bokotuoti rungtynes.

Aikštės arbitro Vitalijaus Spasjonikovo sprendimą neįskaityti įvarčio įžvelgus Mihreto Topčagičiaus pražangą jis pavadino „vagyste“, apgailestavo ir dėl to, kad mačas nebuvo nukeltas dar savaite vėliau, ko labai norėjo po COVID-19 atakos jėgų nespėjusi atgauti Marijampolės ekipa.

Savo pasisakymo pabaigoje treneris pripažino paliekantis Marijampolės klubą.

– Treneri, ar ką nors reiškia faktas, kad komanda po rungtynių neišėjo į aikštę atsiimti sidabro medalių?

– Nesakyčiau, kad tai ką nors reiškia. Nelabai girdėjau informacijos prieš tai, o kai paskelbė eiti pasiimti medalių, tai pusė komandos jau duše buvo. Tai toks daugiau nesusipratimas nei kažkas kito.

– Ar priisimate atsakomybę dėl sezono be titulų (Suvalkijos komanda „Žalgirui“ pralaimėjo LFF Supertaurę ir A lygą, o LFF Taurės turnyre nusileido „Panevėžiui“, – red. past.) ?

– O kas dar ją gali prisiimti?

– Kaip vertinate situaciją pirmajame kėlinyje, kai arbitras neįskaitė įvarčio?

– Atvirai pasakius, visos rungtynės buvo ant subyrėjimo ribos. Labai nedaug trūko, kad komanda apskritai nebūtų išėjusi į antrą kėlinį. Mano nuomone, pavogtas įvartis. Nežinau, kas ten įžiūrės pražangą. Aišku įžiūrės tie, kuriems to reikia.

– Ką turite omenyje sakydamas, kad komanda galėjo neišeiti į aikštę? Apie tai rimtai diskutavote?

– Vyko šiokios tokios diskusijos, bet galutinis faktas toks, kad turėjome gerbti varžovą, pirmenybes, kurios finišavo, tad nusprendėme eiti ir kovoti. Turbūt čia yra Lietuvos teisėjų korpuso nuvertinimas, kad pakviestas toks teisėjas. Nekalbu vien apie įvartį, bet apskritai jį pasikviesti į tokio lygio rungtynes... Man Latvijoje teko dirbti, bet net latvių žaidėjai nežino, kas čia toks. Jie gi turi neblogų teisėjų, kurie dirba UEFA Čempionų lygoje...

Tikrai keistokas sprendimas, bet ne čia esmė. Esmė tos kitos priežastys, nes kai kuriuos žaidėjus po ligos surinkome tik trečiadienį. Ir kaip „gera“ yra žaisti po koronaviruso infekcijso, tik jie gali pasakyti. Ir tikrai čia tie virusai išlindo ne po kažkokių pasisėdėjimų pirtyse, apie ką teko skaityti. Ne tokie dabar tokie laikai, kad kažkas pirtyse gaudytų virusus.

– Ar komanda būtų buvusi kitokia lapkričio 22 dieną, jeigu tada būtų vykusios rungtynės?

– Būtume matę kitokį vaizdą, jei būtume žaidę 22 dieną. Neaišku, kiek kitokį. Bet vis tiek būtume atsigavę, o ne po kelių dienų priversti žaisti. Nes dabar visai neaiški situacija, tie, kurie prisijungė trečiadienį, praktiškai futbolo nebuvo jautę. Vieni sirgo vienaip, kiti kitaip... Stengėmės rungtynių datą nukelti, bet buvo nuspręsta taip, kaip nuspręsta. Manau, kad čia daug kam reikėtų „paukščiuką“ užsidėt.

– Ar kitą sezoną liekate Marijampolėje?

– Tas mano buvimas ar nebuvimas nesusijęs su šios dienos rezultatu. Mes atėjome į šią dieną pirmi turnyro lentelėje, klupome, kėlėmės, bet atėjome pirmi. O klausimas, kiek aš dirbsiu, buvo suderintas dar prieš man atvyksta. Čia klausimų nėra, „Sūduva“ turės kitą trenerį ir tai turbūt nėra staigmena. Taip buvo sutarta iš karto, nes mano sutartis pasibaigusi iš anksto. Bet aš nenorėjau pabėgti, nors buvo galima tai padaryti būnant pirmoje vietoje: komanda pirmauja, ko jūs iš manęs norit? Bet tai būtų labai negarbinga. Taigi, linkiu klubui sėkmės. Gaila, kad šiandien nepavyko įteikti dovanos klubo prezidentui Vidmantui Murauskui, švenčiančiam jubiliejų.

Tuo metu čempionų strategas Aliaksejus Baga džiaugėsi pergalingu sezono finišu.

„Tik teigiamos emocijos. Pasiekėme pergalę gražia maniera. Esame labai laimingi, kad aukso medaliai sugrįžta į Vilnių po pertraukos. Galėjome įmušti ir dar daugiau.

Nebuvo jokių sunkumų pasiruošti. Šeštą kartą per šį sezoną žaidėme su Marijampole, todėl viską jau žinojome. Sudėtingiau buvo varžovų trenerių štabui, susidūrusiam su tokia situacija.

Jeigu turėsime omenyje tai, kad pradėjome nuo pergalės Supertaruėje, o baigėme tapdami čempionais, tai sezonas tikrai teigiamas. Galbūt norėjosi geriau pasirodyti Europos turnyruose, bet svarbiausia, kad titulai grįžo į Vilnių.

Po kiekvienų rungtynių būna patenkintų ir nepatenkintų teisėjų darbu. Aš to nenorėčiau komentuoti, nes situacija ir apskritai ganėtinai sudėtinga. Patys neturėjome žaidimo praktikos 25 dienas. Bet po kiekvienų rungtynių būna įvairių emocijų“, – teigė baltarusis.

– Ar nebūtų buvę sąžiningiau varžovų atžvilgiu, jei rungtynės būtų vykusios 22 dieną, o jie būtų spėję atgauti jėgas po COVID-19 infekcijos?

– Nieko negalvojame apie tai, nes mes ir taip tris kartus perkėlėme rungtynių datą. Buvome ir sezono metu „Sūduvą“ įveikę 4:0. Taip kad nemanau, jog tai kažką keičia. Tiesiog žaidėme kaip žaidėme ir buvo tokia data, kokia buvo.

Pergalė visada yra tik teigiamas dalykas. Šie metai pateks į „Žalgirio“ istoriją, nes susigrąžinome auksą. Svarbu, kad ir jaunimas pasirodė aikštėje, ir veteranai. Noriu pasveikinti visą miestą ir „Žalgirio“ klubą, „Žalgirio“ direktorę Vilmą Venslovaitienę.


Primename, kad A lygos, kurioje šį sezoną varžėsi tik 6 komandos, bronzos medalius iškovojo „Kauno Žalgiris“.

Galutinė A lygos turnyro lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, pelnyti įvarčiai, praleisti įvarčiai, įvarčių santykis, taškai)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)