Baltarusija lieka vienintele šalimi Europoje, kurioje profesionalus futbolo čempionatas nėra stabdomas, nors visur kitur dėl koronaviruso pandemijos turnyrai nebevyksta.

Baltarusiams toliau ignoruojant COVID-19 pavojų šalies futbolo federacija trina rankomis dėl augančio lygos populiarumo. Turnyras transliuojamas jau 10-yje šalių, tarp kurių yra Rusija, Izraelis, Indija.

Penktadienį startavo jau čempionato 3 turas, tiesa, jame neapsieita be pokyčių.

Baltarusijos lygos trečiame ture balandžio 5-ąją FK „Vitebsk“ namuose turėjo priimti FK „Smoleviči“ futbolininkus. Tačiau sekmadienį mieste, kuris, manoma, yra tapęs koronaviruso židiniu, futbolo nebus.

Baltarusijos futbolo federacija skelbia šypseną keliantį motyvą. Anot jos, Vitebsko klubas išsiuntė prašymą federacijai nukelti mačą, o to priežastis – „atvėsęs oras ir pavojus natūraliai vejai, kuri rungtynių metu gali būti sugadinta“.

„Taip, duoną reikia kepti. Taip, gydytojai turi vykti į darbą. Taip, kažkas turi išvežioti produktus. Ar futbolas vienas iš pirmosios būtinybės dalykų? Ar mes staiga tapome futbolo šalimi?“
tinklaraštis „Futbol 2.0“

Pateikiame portale Tribuna.com publikuojamą tinklaraščio „Futbol 2.0“ įrašą apie priežastis, kodėl Baltarusijos futbolo lyga privalo stabdyti čempionatą.

„Federacijos vadovai, užteks. Čempionatą reikia stabdyti dabar. Šalyje, regis, beveik niekas nežino, kuo pasibaigs šita situacija. Tačiau negali būti, kad federacijoje neatsirastų bent vienas žmogus, kuris sugebėtų paaiškinti, kodėl dabar tai vienintelis teisingas sprendimas.

Ledas jau pralaužtas – sustabytos vaikinų ir merginų jaunimo pirmenybės. Tai jau šis tas, ačiū. Reikia dar šiek tiek valios pastangų. Pasižiūrėkite, krepšinis ir tinklinis savo čempionatus sustabdė – jiems dėl to nieko nenutiko. Jeigu jūs to negalite padaryti, dabar pats laikas išeiti ir pasakyti, kodėl ir kas konkrečiai trukdo.

Jeigu žmonijai grėstų mirtinas pavojus, o baltarusiams visos pasaulio šalys patikėtų sukurti kosminį laivą, galintį išgabenti visus Žemės gyventojus į Marsą, rizikuoti gal ir vertėtų.
tinklaraštis „Futbol 2.0“

Yra trys paprastos priežastys, kodėl Baltarusijos futbolo čempionatą reikia sustabdyti būtent dabar. Nors iš tikrųjų jo net nevertėjo pradėti.

Pirmoji priežastis. Futbolas (taip pat ir ledo ritulys) elgiasi visiškai priešingai Baltarusijos sveikatos ministerijos, Pasaulio sveikatos organizacijos ir Baltarusijos gydytojų, kurie šiandien herojiškai kovoja su šia pandemija ir prašo likti namuose, rekomendacijoms.

Gydytojai žino, apie ką kalba – būtent jiems vėliau ir tenka gydyti pacientus. Jokių viešų vietų, kaip įmanoma didesnis atstumas tarp žmonių, izoliacija. Dabar svarbiausia – sutraukyti viruso perdavimo grandines. Ir tai mažiausiai reiškia, jog tribūnose negali būti jokių sirgalių. Net jeigu jų susirenka tik 1-2 tūkstančiai. Tai, bet kuriuo atveju, yra daug.

Šalyje vien oficiali statistika fiksuoja 300 (prieš tris dienas buvo du kartus mažiau) užsikrėtimo koronavirusu atvejų, keturi žmonės mirė (mirusių iki tol nebuvo). Virusas žengia per šalį ir dabar aptiktas jau ne tik didžiuosiuose miestuose.

Antroji priežastis. Sustabdžius Baltarusijos čempionatą nepasikeis niekas. Nekris naftos kainos. Nebus šuolių akcijų biržoje. Netgi ledynai nepradės tirpti greičiau ar lėčiau. Greta Thunberg gali miegoti ramiai. Nebent valstybė galėtų sutaupyti truputį pinigų, jeigu būtų nuspręsta sumažinti futbolininkų algas prastovų metu.

Taip, dar reikės perdėlioti čempionato kalendorių.

Trečioji priežastis. Ji išplaukia iš pirmųjų dviejų. Kam rizikuoti tokioje situacijoje? Jeigu žmonijai grėstų mirtinas pavojus, o baltarusiams visos pasaulio šalys patikėtų sukurti kosminį laivą, galintį išgabenti visus Žemės gyventojus į Marsą, rizikuoti gal ir vertėtų. Tačiau dabar? Kur būtinybė? Pademonstruoti, kad mes „kieti“? Na, visi daugiau jau mažiau suprato, kažkas atidavė duoklę.

Galbūt užteks?

Taip, duoną reikia kepti. Taip, gydytojai turi vykti į darbą. Taip, kažkas turi išvežioti produktus. Ar futbolas vienas iš pirmosios būtinybės dalykų? Ar mes staiga tapome futbolo šalimi? Taigi ne, futbolą kaip žiūrėjo taip ir žiūri maždaug 50-100 tūkstančių baltarusių.

Realiai kalbant, užteks. Reikia sustoti. Situacija jau ir taip nukeliavo per toli.

Sekmadienį „Smolevičių“ komandai reikia važiuoti į Vitebską. Sako, pats ponas Bazanovas (Baltarusijos futbolo federacijos vadovas, – red. past.) taip pat ten ruošiasi. Tai pagirtina. Tačiau netgi pati oficialioji valdžia kovo 27 dieną Vitebske įvedė specialų režimą, kuris tik vadinasi kažkaip kitaip, tačiau iš esmės yra itin panašus į karantiną.

Kaip tai gali neturėti reikšmės masiniam sporto renginiui, į kurį ateis kad ir mažiau nei 500 žmonių? Sakykime, Vitebske pamiršo, kad turas vyks savaitgalį. Bet mes tai pamename (tekstas rengtas prieš Vitebsko mačo nukėlimą į Borisovą – red. past.).

Jeigu jau kaip nors norėtųsi padėti šaliai pergyventi pandemiją, yra daug variantų. Ispanijos „La Liga“ surengė muzikantų koncertą internetu, įtraukė futbolininkus – tokiu būdu buvo surinkta daugiau nei milijonas eurų. Galima surengti Baltarusijos FIFA kompiuterinio žaidimo čempionatą arba CS:GO („Counter-Strike: Global Offensive“) turnyrą.

Dar vienas variantas – labdara. Kol kas Baltarusijos sportas laikosi problemos nuošalyje. Žinoma, laikinai. Tribuna.com puslapis iniciatyvos ėmėsi pats ir ėmėsi rinkti paramą baltarusių gydytojams. Manau, kad prisideda ir daugelis mūsų skaitytojų.

Yra ir kitų gerų iniciatyvų ir už tai visiems ačiū! Šioje šalyje sunku įsivaizduoti, kad kažkas pagalos už tave. Reikia veikti pačiam.

Ir prašau, likite namuose.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)