Pirmadienį UEFA vykdomasis komitetas vienbalsiai patvirtino atnaujintą Čempionų lygos formatą, kuris įsigalios nuo 2024-2025 metų sezono.

Komandų skaičius pagrindiniame turnyre bus padidintas nuo 32 iki 36, kiekvienam dalyviui garantuojant daugiau rungtynių pirmame etape, o kartu – ir daugiau pajamų.

Tačiau neaišku, ar visi stipriausi žemyno klubai išmėgins šias permainas.

A. Čeferinas pirmadienį apkaltino 12 Europos Superlygos steigėjų sąmoningai užbėgus už akių Čempionų lygos reformai, apie kurią jie puikiausiai žinojo.

UEFA vadovas iš Slovėnijos ugnį pirmiausia nukreipė į Turino „Juventus“ savininką Andrea Agnelli ir „Manchester United“ vadovą Edą Woodwardą, kurie abu pirmadienį atsistatydino iš aukščiausių pareigų Europos klubų asociacijoje (ECA).

„Visas futbolo pasaulis turi laikytis vieningai prieš šį gėdingą, savanaudišką projektą, varomą nepažabojamo kelių klubų godulio. Tai yra spjūvis į veidą visiems futbolo gerbėjams. Turime neleisti jiems atimti iš mūsų šio žaidimo.

Aš daug mačiau gyvenime, 24-erius metus buvau baudžiamosios teisės advokatas. Mačiau daug žmonių, bet nieko panašaus į šiuos. E. Woodwardas paskambino man praėjusį ketvirtadienį ir pareiškė, kad yra visiškai patenkintas Čempionų lygos reformomis ir absoliučiai jas palaiko.

A. Agnelli – turbūt dar didesnis nusivylimas. Nenoriu leistis į asmeniškumus, bet nesu matęs tiek daug meluojančio žmogaus. Kalbėjausi su juo šeštadienį, jis patikino, kad kalbos apie Superlygą tėra gandai, kad niekas nevyksta. O tada išjungė savo telefoną. Ką gi, gobšumas gali būti toks stiprus, kad visos žmogiškosios vertybės išgaruoja. Nežinojome, su kokiomis gyvatėmis turime reikalų, bet dabar žinome“, – emocingai kalbėjo A. Čeferinas.


Jis taip pat patikino turintis visų didžiausių Europos nacionalinių federacijų palaikymą ir įspėjo, jog naujojoje Superlygoje žaisiantiems futbolininkams užsitrenks durys į jų šalių rinktines.

Tiesa, ar pirmadienį Senojo žemyno futbolą apgaubę karo dūmai išties prasiverš atvira ugnimi, dar parodys laikas.

Uždaros elitinių Europos klubų lygos projektas – senas kaip pats pasaulis, tačiau iki šiol nepaisant panašių manevrų įgyvendintas taip ir nebuvo.

Stipriausi klubai 2000-2008 metais buvo susibūrę į vadinamą G-14 organizaciją, kuriai skirtingu metu priklausė nuo 14 iki 18 ekipų.

Nors G-14 taip pat nuolat grasindavo revoliucinėmis idėjomis, kaskart pasitenkindavo atsiriekusi didesnę pajamų dalį iš UEFA turnyrų.

Kol galiausiai atsisakė karingos retorikos ir buvo transformuota į ECA, kuri dabar vienija pustrečio šimto Europos klubų, tarp jų – ir Vilniaus „Žalgirį“, Marijampolės „Sūduvą“ bei Vilniaus „Riterius“.

Primename, kad Superlygą kurti ėmėsi „Milan“, Milano „Inter“, „Juventus“ (visi – Italija), Londono „Arsenal“, „Tottenham Hotspur“ ir „Chelsea“, „Liverpool“, „Manchester City“, „Manchester United“ (visi – Anglija), Madrido „Atletico“, „Barcelona“ ir Madrido „Real“ (visi – Ispanija).

Nuo projekto atsiribojo stipriausi Vokietijos ir Prancūzijos klubai, tokie kaip Miuncheno „Bayern“ ar „Paris Saint-Germain“.

Superlygoje tikimasi surinkti 20 komandų ir pradėti sezoną rugpjūtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)