Lietuvos futbole rutuliojasi analogų neturinti istorija.

DELFI šaltinių teigimu, dopingo kontrolieriams įkliuvo du A lygoje rungtyniaujantys futbolininkai.

Pateikti mėginius pastarieji buvo pakviesti po vasario 28 d. vykusių Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Supertaurės rungtynių tarp „Žalgirio“ ir „Trakų“, kurias vilniečiai po pratęsimo laimėjo 4:1.

Lietuvos antidopingo agentūros iniciatyva testai buvo atliekami burtų keliu parinktiems keturiems abiejų komandų žaidėjams. O praėjusią savaitę iš Varšuvos (Lenkija) laboratorijos gautas netikėtas atsakymas – dviejų futbolininkų organizmuose aptikta draudžiamos medžiagos meldoniumo.

DELFI žiniomis, teigiami buvo „Žalgirio“ vartininko Armanto Vitkausko ir „Trakų“ saugo Martyno Dapkaus dopingo testai. Abu žaidėjai laikinai suspenduoti.

Tiesa, pati LFF kol kas nekomentuoja situacijos. Bet nei A. Vitkauskas, nei M. Dapkus praėjusį savaitgalį vykusiame A lygos ture nebuvo registruoti savo komandų sudėtyse.

Trečiadienį „Žalgiris“ ir „Trakai“ dar kartą susigrums A lygoje. LFF drausmės komitetas, kuris posėdžiauja antradienį, dar gali atšaukti žaidėjų suspendavimą.

Teigiamas A mėginio testas dar nereiškia, kad A. Vitkauskui ir M. Dapkui gresia neišvengiama diskvalifikacija. Meldoniumas nelaikomas dopingu tuomet, kai įrodoma, kad jis buvo vartotas dėl sveikatos problemų. Šaltinių teigimu, būtent tokia versija keliama ir šiuo atveju.

Armantas Vitkauskas ir Martynas Dapkus

Futbolininkus išgelbėti gali kalendorius. Jei Supertaurės rungtynės būtų įvykusios bent dviem dienomis vėliau – prasidėjus pavasariui, nemalonumai žaidėjams būtų rimtesni.

Praėjusią savaitę Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) sušvelnino savo poziciją skandalingojo meldoniumo atžvilgiu. Paskelbta, kad iki kovo 1 d. paimtuose mėginiuose nustačius 1 mikrogramo neviršijančią šio preparato koncentraciją, sportininkai nebus laikomi pažeidėjais. Toks sprendimas priimtas pritrūkus patikimų duomenų, per kiek laiko tik šiemet uždraustas meldoniumas visiškai pasišalina iš organizmo.

„Jei koncentracija mažesnė nei 1 mikrogramas ir bylą išnagrinėjusi drausmės komisija nenustato sportininko kaltės ar neapdairumo, sportininkas nėra baudžiamas. Bet byla nagrinėjama bet kokiu atveju“, – DELFI procedūras aiškino Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Vis dėlto komentuoti LFF Supertaurės rungtynių dalyvių dopingo testus ji atsisakė, neatskleidusi, kokia meldoniumo koncentracija aptikta futbolininkų mėginiuose.

29-erių A. Vitkauskas „Žalgirio“ aprangą vilki jau penktus metus, o 23-ejų M. Dapkus „Trakų“ ekipoje oficialiose varžybose debiutavo būtent LFF Supertaurės rungtynėse.

Primename, kad nuo šių metų pradžios į draudžiamų preparatų sąrašą įtraukto meldoniumo pastaraisiais mėnesiais buvo aptikta 170 sportininkų iš 15 valstybių mėginiuose, o didžiausią atletų dalį sudaro rusai.

Dėl to Rusijos sporto vadovai ėmė atvirai spausti WADA, tiek kaltindami ją politikavimu, tiek kritikuodami esą pernelyg griežtą požiūrį į meldoniumą, dar vadinamą mildronatu.

Šios medžiagos esama Latvijoje gaminamuose vaistuose, skirtuose širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems pacientams, kurie vartojami ir kaip priemonė gerinti širdies darbą. Dopingo kontrolierių teigimu, meldoniumą vartojantys sportininkai nėra sąžiningi, nes preparatas padidina raumenų aprūpinimą deguonimi.

Vis dėlto WADA atsižvelgė į priekaištus dėl nepakankamai ištirtos medžiagos pasišalinimo iš organizmo trukmės ir praėjusį trečiadienį nustatė papildomų lengvinančių aplinkybių bylose, susijusiose su meldoniumu.

Po WADA sprendimo tokios Rusijos žvaigždės kaip plaukikė Julija Jefimova puolė džiūgauti, tikėdamosis, kad joms skirtos laikinos sankcijos bus panaikintos artimiausiu metu. Tiesa, kol kas tai padarė tik pačios Rusijos antidopingo agentūra, atšaukusi suspendavimą vietinėse varžybose „pagautiems“ atletams.

Julija Jefimova

Tuo metu tarptautinių organizacijų sprendimų laukia tokios meldoniumo suteptos garsenybės kaip tenisininkė Marija Šarapova, dailiojo čiuožimo atstovė Jekaterina Bobrova, greitojo čiuožimo meistras Pavelas Kuližnikovas.

O mildronato išradėjas Ivaras Kalvinis pirmadienį pareiškė esąs įsitikinęs, kad po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių šis preparatas bus išbrauktas iš draudžiamų medžiagų sąrašo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)