Futbolo mėgėjas su trispalve ir mėlynė po akimi

Trijų dienų treniruočių stovykla Londone mūsiškiams praėjo sklandžiai – be rimtesnių traumų ar problemų. Antrąją dieną Lietuvos komanda vėl treniravosi „Hive“ stadiono komplekse, tačiau šį kartą dėl pagrindiniame stadione vykusių rungtynių turėjo persikelti į atsarginę aikštę.

„Barnet“ klubo aikštyne lietuviai sutiko itin spalvingą personažą. Pagyvenęs anglas Johnas į treniruotę atsinešė Lietuvos vėliavą. Taip jis pasitinka kiekvieną „Hive“ apsilankančią ekipą, o vėliau visas vėliavas su autografais iškabina stadione. Anglo kolekcijoje – ne viena dešimtis vėliavų.

Liūdnesni prisiminimai iš treniruotės liko tik jaunajam puolėjui Simonui Stankevičiui, kuris po susidūrimo su Tomu Mikuckiu pasipuošė mėlyne šalia akies. Kita vertus, futbolininkui pasitaikė ir smagesnių akimirkų – populiarus dienraštis „Guardian“ apie „Leicester City“ klubui priklausantį lietuvį parengė atskirą publikaciją.

Tuo metu bulvarinį „The Sun“ labiau domino ne pačios artėjančios rungtynės, o tai, jog saugas Saulius Mikoliūnas pernai savo akimis matė rusišką invaziją Kryme, kai atstovavo „Sevastopol“ klubui.

Sieks paneigti prognozes

Ketvirtadienio vakare Lietuvos rinktinė kėlėsi treniruotis į „Wembley“ stadioną. Prieš rungtynes į žurnalistų klausimus atsakė treneris Igoris Pankratjevas ir gynėjas Marius Žaliūkas.

„Visi Anglijoje turbūt tikisi lengvų rungtynių, o Škotijoje taip pat kalba apie didelį rezultatą. Pasistengsime visus nuliūdinti, – kalbėjo „Rangers“ klubo gynėjas – Suprantame, kas yra favoritai. Mums svarbios bus pirmos 10-15 minučių. Jei sustabdysime juos, visko gali būti.“

I. Pankratjevas atskleidė, jog nemažą dėmesį skyrė psichologiniam pasirengimui, nes Lietuvos rinktinė nepratusi žaisti prie tokio dydžio auditorijos, kokia susirinks „Wembley“: „Stovyklos metu apie tai nemažai kalbėjome, akcentavome. Bus svarbu atlaikyti spaudimą rungtynių pradžioje. Laukia sudėtinga užduotis, nes bedus pirštu į anglų sudėtį kiekvienas žaidėjas gali būti pavojingas.“

Pasisempti įkvėpimo mūsiškiai gali iš istorijos – pavyzdžiui rungtynių su pasaulio čempionais italais, kai Neapolyje pavyko iškovoti lygiąsias 1:1. „Tuomet buvau tarp atsarginių. Visi galvojo, kad pralaimėsime 5:0, bet pateikėme didelę staigmeną. Visi žiūrovai mums plojo“, – prisiminė M. Žaliūkas.

Anglai privertė žiniasklaidą laukti

Anglijos rinktinė dieną prieš rungtynes privalėjo užleisti lietuviams „Wembley“ stadioną, tad ketvirtadienio ryte treniravosi naujutėliame „Tottenham“ klubo treniruočių aikštyne.

Prieš pora dienų anglų žiniasklaidoje plačiai nuskambėjo istorija, kai fotografai treniruotėje nupaveikslavo trenerio R. Hodgsono lapelį su žaidėjų pavardėmis ir galima komandos sudėtimi. Tuomet treneris pasipiktino tokiais žurnalistų veiksmais.

Atsitiktinumas ar ne, tačiau pasirodę treniruotėje ketvirtadienį Anglijos futbolininkai dalį žiniasklaidai skirto laiko praleido kuo toliau nuo fotografų bei operatorių pozicijų. Žiniasklaidos atstovų nenudžiugino ir vėliau vykusi spaudos konferenciją, į kurią R. Hodgsonas bei komandos kapitonas Wayne'as Rooney vėlavo apie valandą.

Tiesa, po to atliko savo pareigas pagal visas angliškas tradicijas – surengti tris atskiras konferencijas televizijoms, radijui ir rašytinei žiniasklaidai.

Pavardes ištarti sekėsi sunkiai

Paklaustas ką žino apie varžovus, R. Hodgsonas pademonstravo atsineštą popierių, tačiau nesistengė kalbėti konkrečiau.

„Nors sakoma, kad esu lingvistiškai išprusęs (R. Hodgsonas dirbo treneriu Švedijoje, Šveicarijoje, Italijoje, Danijoje, JAE, Norvegijoje ir Suomijoje – aut. past.), lietuvių pavardžių vis tiek neištarsiu. Tačiau apie šią komandą informacijos turime ir ją pateikėme žaidėjams. Tikimės, kad turimų žinių užteks. Nors akivaizdu, kad tokios šalys kaip Lietuva žino apie Angliją daugiau nei mes apie juos“, – dėstė treneris.

Mūsiškių pavardės keblumų kėlė ir būsimiems rungtynių komentatoriams – kaip jas ištarti patarimų teiravosi ilgametis ITV komentatorius Clive'as Tyldesley ir BBC radijo komentatorius Johnas Murray. Abu stengėsi sužinoti ir kuo daugiau informacijos apie lietuvių žaidėjus.

Tuo metu „Vauxhall Football“ laidoje viešėjęs buvęs Anglijos rinktinės puolėjas Ianas Wrightas atkreipė dėmesį, kad anglams pernelyg atsipalaiduoti nereikėtų, nes pergalė Vemblyje pakylėtų lietuvius į antrą E grupės vietą.
Ianas Wrightas

Visas dėmesys – „Tottenham“ puolėjui

Vis dėlto dėmesio centre prieš šias rungtynes buvo „Tottenham“ puolėjas Harry Kane'as, kuris šį sezoną visuose turnyruose įmušė 29 įvarčius. R. Hodgsonas neatskleidė, ar pernai su U-21 rinktine lietuviams įmušęs puolėjas pasirodys startinėje sudėtyje, tačiau teigė neabejojantis, jog jis per rungtynes su Lietuva ir kontrolinį mačą Italijoje tikrai pasirodys aikštėje.

W. Rooney pripažino, kad Anglijos rinktinės puolimo arsenalas – bene geriausias per pastaruosius kelerius metus: „Be jokios abejonės, turime talentingą grupę puolėjų. Yra Danielis Sturridge'as (šiuo metu traumuotas – aut. past.). H. Kane'as muša įvarčius, D. Welbeckas muša įvarčius, pastaruoju metu pasižymėjau ir pats. Dėl vienos ar dviejų vietų puolime netrūksta konkurencijos.“

Įspūdingoje minioje – keli tūkstančiai lietuvių

Penktadienio rungtynėms teisėjaus arbitras iš Čekijos Pavelas Královecas. Praėjusį mėnesį jis dirbo UEFA Čempionų lygos aštuntfinalio rungtynėse tarp Leverkuzeno „Bayer“ ir Madrido „Atletico“.

Kartu su futbolininkais jis turės nedažną galimybę pamatyti užpildytą „Wembley“ stadioną. Tarp 90 tūkst. žiūrovų keli tūkstančiai palaikys ir Lietuvos komandą. Į mūsų rinktinės aistruolių sektorių parduota apie 1,5 tūkst. bilietų. Kitą geltonai nusidažiusios armijos dalį turėtų sudaryti tėvynainiai, kurie bilietus įsigijo į kitus sektorius.

Anksčiau, iš vakaro atvykę gerbėjai turėjo galimybę „apšilti“ specialiame koncerte „Mūsų širdys pakeliui į Wembley“. Čia naujus albumus pristatė aistringi futbolo gerbėjai – „G&G Sindikatas“ ir „Biplan“.

Anglijos ir Lietuvos rinktinių rungtynių pradžia – kovo 27 d. nuo 21 val. 45 min. Lietuvos laiku. Rungtynes tiesiogiai transliuos LRT televizija.

Anglai su 12 taškų (4 pergalės iš tiek pat galimų) yra E grupės lyderiai, o lietuviai (2 pergalės ir 2 pralaimėjimai, 6 taškai) rikiuojasi ketvirtoje turnyro lentelės vietoje.

E grupės turnyro lentelė:

1.Anglija440011:112
2.Slovėnija42024:46
3.Šveicarija42028:36
4.Lietuva42023:66
5.Estija41121:24
6.San Marinas40130:111

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)