Vartotojų teisių apsaugos institucijos visame pasaulyje, tarp jų ir Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, kuri nuo 2004 m. atstovauja Lietuvai Tarptautiniame vartotojų apsaugos ir gynimo tinkle (ICPEN), tikrins interneto svetaines, ieškodamos neteisėtų tinklapių ir internetinių apgavysčių, siūlančių bilietus į 2010 m. pasaulio čempionatą.

FIFA generalinis sekretorius Jerome'as Valcke pasveikino šią pasaulinio tinklo akciją, skirtą kovai su apgavikais.

ICPEN prezidentas Peter Kell teigia, kad „tokie dideli renginiai kaip pasaulio čempionatas yra labai patrauklūs nesąžiningiems prekeiviams. Dėl interneto pobūdžio apgavikams pasiekti vartotojus kitose šalyse yra labai lengva. Todėl yra būtinas tarptautinis valstybių bendradarbiavimas, kad tokie tinklapiai būtų nustatyti, vartotojai įspėti, o neteisėta veikla sustabdyta“.

Vartotojai turėtų būti atsargūs pirkdami bilietus į tokius pasaulinius sporto renginius.

Venkite netikrų tinklapių ir elektroninių laiškų, kuriuose apgaulingai tvirtinama apie FIFA loteriją, prizų laimėjimą ar žaidimus, kuriuose prašoma papildomai sumokėti, ar asmens duomenų, skirtų laimėtiems bilietams užtikrinti.

Taip pat venkite neįgaliotų tinklapių, teigiančių, kad jie gali vartotojams perparduoti bilietus.

Šie pardavėjai apgaudinėja vartotojus, kurie mano, kad bilietus perka iš įgaliotų atstovų ir bilietų platintojų. Daugelis apgavikų savo tinklapiuose naudoja oficialias emblemas ir nuotraukas – kai kurie iš jų savo tinklapių pavadinimuose net naudoja „FIFA“ pavadinimą.

Jei vartotojai pageidauja bilietus įsigyti per kelionių agentūras, jie turėtų naudotis tik įgaliotų bendrovių paslaugomis.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba pateikia keletą patarimų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant bilietus internetu:

- atkreipkite dėmesį į tai, kaip ir kada bilietai į rungtynes yra platinami patikrindami varžybų organizatorių, rėmėją ar vietą, kurioje jos vyks;

- patikrinkite oficialų FIFA pasaulio čempionato puslapį, kad įsitikintumėte, jog bilietus perkate iš įgaliotų pardavėjų;

- tikrinkite bilietų išdavimo terminus ir sąlygas, kad įsitikintumėte, jog šis tinklapis vadovaujasi oficialiomis FIFA pasaulio čempionato procedūromis;

- atkreipkite dėmesį į tai, kad renginio oficiali emblema ir prekės ženklai (ar jų antrininkai) gali būti naudojami, siekiant privilioti vartotojus ir įtikinti, kad šis tinklapis yra oficialus, ir kad tai yra įgaliotas pardavėjas;

- venkite tinklapių, kuriuose naudojamas terminas „garantuoti“ bilietai;

- pasidomėkite internete, ką apie šį tinklapį mano kiti asmenys, kokia jų patirtis;

- visada atsispausdinkite Jūsų užsakymo kopiją ir pripažinimo kopiją, kurią turėtumėte gauti iš įgalioto prekybininko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją