Per 20 rungtynių – vos keturios pergalės. Tokia buvo Rusijos rinktinės kardiograma po 2016 metų Europos čempionato.

O per paskutinį pusmetį pulsas apskritai buvo dingęs – planetos pirmenybių šeimininkai draugiškose rungtynėse nesugebėjo laimėti 7 kartus iš eilės.

Bet Maskvos „Lužnikų“ stadiono ložėje čempionato atidarymą stebėjusiam prezidentui Vladimirui Putinui rausti iš gėdos nereikėjo.

Saudo Arabiją sudaužę rusai pakartojo savo didžiausiu skirtumu pasiektos pergalės rekordą pasaulio pirmenybėse. Penkiais įvarčiais laimėti Rusijos nacionalinei komandai iki šiol vienintelį kartą buvo pavykę 1994 metais JAV vykusiame turnyre, kuomet Kamerūnas sutriuškintas 6:1.

Tąsyk rinktinės vartus gynęs S. Čerčesovas dar neseniai buvo pašaipų objektas dėl prastų jo treniruojamos ekipos rezultatų.

Mačas su Saudo Arabija situaciją apvertė aukštyn kojomis – Rusijos futbolininkai per vieną vakarą iš juokdarių tapo didvyriais, kuriems ditirambai suskambo ne tik sostinėje, bet ir tolimiausiuose šalies kampuose.

Įvadinę pasaulio čempionato dvikovą oficialioje FIFA fanų zonoje Kaliningrade stebėjusi tūkstantinė minia ketvirtadienio vakarą penkis kartus tirpo iš laimės, o skanduotės „Rusija, pirmyn!“ ir aižus dūdavimas mieste skambėjo net antrą sykį per televiziją pakartojus rungtynių vaizdo įrašą.

Ne vienas DELFI kalbintas futbolo mėgėjas graibėsi už širdies ir įnirtingai mojavo atsinešta vėliava.

Kai kuriems triuškinanti pergalė net pranoko sėkmę 2008-ųjų Europos čempionate, kai olando Guuso Hiddinko treniruojami rusai pateko į pusfinalį.

„Tokio džiaugsmo nejaučiau jau seniai, turbūt net 2008 metai čia nublanksta. Juk tai – mūsų čempionatas, rengiame jį Rusijoje. Sakau iš širdies: mūsų rinktinė mus visus padarė laimingais. Dabar mums nieko nebetrūksta. Tik noriu, kad su Rusijos vėliava čia vaikščiotų ne kas 50-as, o kas antras ar kas trečias“, – emocijas liejo fanų zonoje rungtynes sekęs vyriškis.

Vyresni žiūrovai po įvarčių greitošaudos paskutinėmis mačo minutėmis ėmė niūniuoti praėjusio amžiaus pabaigos roko grupės „Čaif“ kūrinio „Argentina – Jamaika 5:0“ motyvus.

Tik patys skupulingiausi iš atminties gelmių iškrapštė pergalę tokiu pačiu skirtumu prieš Kamerūną.

„Neatsimenu, kada paskutinį kartą buvau toks laimingas. Turbūt niekad. Galvojau, kad pralaimėsime, o čia – penki įvarčiai... Duok Dieve, kad ir kitose rungtynėse panašiai“, – euforija tryško vienas žiūrovų.

„Tegul ir prieš Saudo Arabiją, bet vis tiek pergalė. Ir rezultatas – pagal žaidimą. Mūsų rinktinė – šaunuoliai, parodė charakterį. Tikėsimės, kad kitame mače kausis taip pat“, – antrino kitas.

„Mes, žinoma, jaučiame pasididžiavimą dėl mūsų didžios tėvynės. Pagaliau sulaukėme tokios akimirkos, kai šitą jausmą galime patirti visa širdimi, galime mėgautis didinga pergale, kuri įkvėps vaikus sportuoti. Ką bekalbėtų apie mūsų rinktinę, visada ją palaikysime ir mylėsime“, – pagautas patoso kalbėjo dar vienas Rusijos gerbėjas.

„Puikios rungtynės, puikus rezultatas, kokio niekas nesitikėjo. Daugiausiai, ko laukėme, buvo pergalė 2:1 ar 2:0. Rusijos rinktinė pateikė tikrą siurprizą, dėl kurio esame labai laimingi“, – tęsė rusiška atributika nuo galvos iki kojų „apsišarvavęs“ vaikinas.

Daugiausiai liaupsių plaukė visus penkis įvarčius taikliais smūgiais arba rezultatyviais perdavimais sukūrusių Deniso Čeryševo, Aleksandro Golovino ir Artiomo Dziubos adresais.

Bet trys Rusijos muškietininkai savo meistriškumą demonstravo beveik nesutikdami pasipriešinimo.

Pirmenybių atidarymo dvikovoje grūmėsi dvi žemiausią FIFA reitingą iš turnyro dalyvių turinčios ekipos, ir viena iš jų visiškai atitiko autsaiderių statusą.

Saudo Arabijos rinktinė kartais atrodė tarsi ką tik užbaigusi Ramadaną – 30 dienų pasninkavusi be maisto ir gėrimo. Azijos atstovų gynyba buvo taip prastai organizuota, kad leido rusams pernelyg netrukdomiems mušti įvarčius iš 6 metrų atstumo.

Be to, tik laikas parodys, ar ketvirtadienio laimėjimas nusvers netektį – pasaulio čempionato šeimininkai jau 24-ą mačo minutę prarado pakinklinės sausgyslės traumą patyrusį bene geriausią komandos žaidėją Alaną Dzagojevą. Spėjama, kad Maskvos CSKA klubo saugas iškrito iš rikiuotės dviem savaitėms.

Ir patys rusai po pergalės gana atsargiai prognozuoja tolesnį savo numylėtinių pasirodymą čempionate, dažniausiai apsiribodami aštuntfinaliu – drąsesnės buvo tik DELFI kalbintos merginos, kurios Rusijos rinktinę jau regi finale.

O vienas iš vyresnių futbolo gerbėjų neslėpė nuogąstaujantis ir dėl kito Rusijos varžovo A grupėje.

„Esu realistas. Duok, Dieve, kitame mače įveikti Egiptą, o toliau jau kaip bus, taip“, – vežimo prieš arklį nestatė pašnekovas.

Logika čia paprasta: jei Rusijos rinktinė per 90 minučių sugebėjo iš pirštais badomų nevykėlių pavirsti į tautos herojus, ar nebegresia ir priešinga metamorfozė?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (585)