Pirmenybės šiemet prasidės anksčiau nei įprastai Vilniaus ir Marijampolės maniežuose, bus žaidžiamos trijų ratų sistema, o rungtynių metu aikštėje galės būti ne daugiau keturių legionierių.

DELFI apžvelgia kaip pirmenybėms pasirengia trys praėjusių metų A lygos lyderiai.

„Ekranas“ – favoritas vėl apginti titulą

Tačiau vienas dalykas nepasikeitė – nugalėtojo titulą ginantis Panevėžio „Ekranas“ vėl bus aiškiu favoritu. Tiesa, pernai panevėžiečiai nugalėjo toli gražu nelengvai – tik per paskutinius turus „Ekranas“ aplenkė netikėtai sėkmingai žaidusią Vilniaus „Vėtros“ ekipą.

Per žiemą panevėžiečių gretas paliko rezultatyviausias A lygos žaidėjas Valdas Trakys ir serbas Darko Arandelovičius, tačiau papildė lietuvių kilmės snaiperis iš Latvijos Vitas Rimkus ir trys buvę ar esami Lietuvos rinktinės kandidatai: Marius Skinderis, Aurimas Kučys ir Ramūnas Radavičius.

Geriausias 2008 m. A lygos žaidėjas Deimantas Bička taip pat nusprendė pratęsti karjerą, tad „Ekranas“ atrodo rimtai pasirengęs iškovoti trečiąjį čempionų titulą iš eilės.

„Manau, kad sustiprėjome. Į komandą atėjo patyrę žaidėjai, kurie realiai gali sustiprinti sudėtį. Turime po du žaidėjus į vieną vietą, todėl komandoje padidėjo konkurencija. Tai yra pozityvus dalykas. Žaidėjai turėtų būti labiau motyvuoti. Tačiau norinčių užimti pirmą vietą tikrai nesumažėjo, todėl laukia rimta kova“, – DELFI tikino „Ekrano“ vyriausiasis treneris Valdas Urbonas.

Panevėžiečiai šiemet pirmieji pradėjo ruoštis sezonui ir sausio mėnesį dalyvavo Sandraugos taurės turnyre, bet pagal A lygos tvarkaraštį pirmąjį turą praleis ir kovas pradės tik nuo kito savaitgalio. V. Urbonas to nesureikšmino, tačiau pridūrė, jog pritaria sprendimui pradėti čempionatą anksčiau.

„Jei dabar žaistume lauke, tai būtų ne A lyga, o „Snaigės“ turnyras. Manau, kad padidėjus rungtynių skaičiui normalu yra pradėti anksčiau. Matau žaidėjų akis – jie ištroškę žaidimo ir kovos. Nors žaisime draugiškas rungtynes, jos negali pakeisti oficialių varžybų pagal svarbą ir įtampą“, – sakė treneris.

„Sūduva“ kelia aukštus tikslus

Pernai pagrindine „Ekrano“ konkurente buvo laikoma Marijampolės „Sūduva“, tačiau Suvalkijos klubas nepateisino šių lūkesčių ir po užimtos trečiosios vietos žiemą atliko nemažai permainų. Buvęs Lietuvos rinktinės saugas Donatas Vencevičius buvo paaukštintas iš asistento į vyriausiuosius trenerius, o ekipos sudėtyje netrūko permainų.

Vartininkas Saulius Klevinskas, gynėjas Irmantas Zelmikas, M. Skinderis saugai Mindaugas Gardzijauskas, R. Radavičius, Povilas Krasnovskis, Eivinas Zagurskas, puolėjas Ričardas Beniušis išvyko į kitas komandas.

„Sūduvą“ papildė vartų sargas Marius Rapalis, gynėjai Tadas Kijanskas, Nerijus Radžius, Eimantas Valaitis, legionieriai saugai kinas Liu Chao ir kanadietis Sergio Grande, ugandietis puolėjas Eugene‘as Sepuya, iš Lenkijos grįžo Povilas Lukšys.

„Ant popieriaus turime ne silpnesnę sudėtį nei pernai, bet tą reikės įrodyti aikštėje. Esame gerai pasiruošę, nors naujokams gali prireikti laiko susižaisti, ypač užsieniečiams. Bet kokiu atveju keliame aukščiausius tikslus ir norime įkąsti „Ekranui“.

Nežinau kaip atrodys „Vėtra“, ar „Žalgiris“, bet gerai kad jie dalyvaus, nes jei Vilniuje nebūtų A lygos komandų, tai pavadinčiau skandalu. Teigiamai vertinčiau ir Klaipėdos, Mažeikių miestų sugrįžimą į aukščiausiąją lygą“, – DELFI sakė D. Vencevičius.

Treneris pripažino, jog mažai pažįsta pirmąjį „Sūduvos“ varžovą „Mažeikių“ klubą, kurį šeštadienį, 17.30 val., priims namuose.

„Teko epizodiškai matyti jų rungtynes su FBK „Kaunu“. Mažeikiečiai turi jauną komandą, bet daug apie ją pasakyti negaliu“, – teigė treneris.

Pirmose rungtynėse jis turės verstis be traumuotų Andriaus Urbšio ir Sergejaus Koziuberdos, o paskutinę akimirką A lygai įregistruoti naujokai iš Kanados ir Ugandos prie „Sūduvos“ prisijungs vėliau.

„Vėtros“ pasiruošimas – trejetui

Vicečempionė Vilniaus „Vėtra“ pastaraisiais mėnesiais daugiau galvojo ne apie artėjantį sezoną ir komandos komplektaciją, tačiau apie finansines problemas, kurių sprendimas prasidėjo tik baigiantis licencijavimo procesui. Licencijos negavusiam sostinės klubui buvo padaryta išimtis dėl dalyvavimo A lygoje ir tuo pačiu skirta šešių taškų bauda.

Bėdos už aikštės ribų grasino sugriauti pernai sėkmingai žaidusią „Vėtros“ ekipą, tačiau vilniečiai išvengė labai didelių nuostolių. Su komanda atsisveikino gynėjai Tadas Kijanskas, Gediminas Paulauskas ir Tomas Mikuckis, puolėjai Evaldas Grigaitis ir Mindaugas Grigalevičius, o saugo Nikolajaus Mašitševo ateitis neaiški.

Prie „Vėtros“ prisijungė gynėjai Audrius Veikutis, Georgas Freidgeimas, į ekipą grįžęs rusas Andrejus Usačiovas, saugas Povilas Krasnovskis, puolėjai Artūras Rimkevičius ir rusas Vladimiras Gogberašvili iš Vladivostoko „Luč-Energija“.

„Dešimties balų skalėje mūsų pasiruošimą vertinčiau trimis. Rimtai pasitreniravome tik šiek tiek daugiau nei dešimt dienų, anksčiau buvo per daug neaiškumų. Psichologiškai komanda atsigavo, nuotaikos darbinės, tačiau negalime lygintis su „Ekranu“ ir „Sūduva“, kurie galėjo ramiai rengtis A lygai. Šie klubai turi stabilesnes sudėtis ir yra aiškūs lyderiai. Visos kitos komandos – antrasis ešelonas, kuris bandys įkąsti lyderiams“, – kalbėdamas su DELFI svarstė „Vėtros“ strategas Virginijus Liubšys.

Treneris patikino neabejojantis, jog klubo finansinės bėdos bus išspręstos ir komanda sužais visą sezoną. V. Liubšio teigimu, padidėjęs komandų skaičius lygoje bus tik į naudą: „Tikiu, kad lygos praplėtimas pagyvins rajonų futbolą ir miesto valdžios nepaliks komandų likimo valiai. Padidės ir konkurencija, tačiau tai bus naudinga visoms komandoms, ypač dalyvaujančioms Europos taurių turnyruose.

Ar verta buvo pradėti sezoną maniežuose? Kitos išeities nėra, nes tokios žiemos nebuvo jau 30 metų.“

Pirmąsias rungtynes „Vėtra“ žais šeštadienį, 19 val., Vilniaus „Sportimos“ manieže su debiutante „Klaipėda“.

Apie kitas A lygos komandas DELFI skaitykite vėliau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją