2:0. Neabejotinai populiariausias aštunto turo rezultatas – tokiu santykiu baigėsi trejos iš penkerių rungtynių. „Žalgiris“ šį skaičių derinį yra pamėgęs labiau nei bet kuri kita komanda: vilniečiai tokiu rezultatu laimėjo jau penktą kartą.

Vėjas. Sekmadienį jis tapo svarbiu rungtynių Šiauliuose ir Vilniuje dalyviu. Saulės mieste net buvo situacija, kai vartininkui bandant pasiųsti kamuolį į priekį, šis, vėjo gūsio pagautas, grįžo atgal. Prie sudėtingų oro sąlygų prisitaikė Utenos „Utenis“, 2:0 nugalėjęs „Šiaulius“, ir „Trakai“, tokiu pat santykiu palaužę Kauno „Spyrį“.

Pavasaris. Šeštadienio rungtynėse futbolininkams teko taikytis prie netikėtai atšilusio oro. „Išvakarėse buvo 7-8, o rungtynių dieną – 15-16 laipsnių. Sunkiai kvėpavome, pirmame kėlinyje nepalaikėme tempo“, – dalijosi įspūdžiais Klaipėdos „Atlanto“ treneris Konstantinas Sarsanija. Uostamiesčio futbolininkai atgijo po pertraukos – jiems pavyko 3:1 įveikti „SMScredit.lt A lygos“ vicečempionę Pakruojo „Kruoją“.

Šeši. Kalbant apie „Žalgirio“ gynybą, šis skaičius dabar atrodo simboliškas. Čempionai 2:0 įveikė Marijampolės „Sūduvą“ ir savo vartus išsaugojo „sausus“ jau šeštą kartą šį sezoną. „Žalgiris“ nepraleidžia daugiau nei šešias valandas – į sostinės komandos vartus pastarąjį kartą mušė „Šiauliai“ trečiame čempionato ture.

Pranašystė. „Kokia čia šventė? Treneris dar per treniruotę sakė, kad įmušiu“, – „Žalgirio“ stratego Valdo Dambrausko įžvalgas atskleidė į „Sūduvos“ vartus kamuolį pasiuntęs gynėjas Algis Jankauskas.

Poliai. Jei „Trakai“ pagavo galingą sėkmės bangą, apie jiems pralaimėjusį „Spyrį“ galima sakyti priešingai – kauniečius įsiurbė taškų bado liūnas. Po dviejų pergalių čempionato pradžioje jie patyrė jau penktą nesėkmę iš eilės.

Atsiprašymas. „Gaila komandos, kurioje žaidžiau, bet toks gyvenimas – dabar siekiu pergalių kitur. Tikrai galiu atsiprašyti Pakruojo gyventojų – ten tikras kolektyvas, visi draugai“, – „Kruoją“ po pralaimėjimo Klaipėdoje užjautė „Atlanto“ saugas Robertas Vėževičius. Pirmenybių sidabrą su Pakruojo klubu pernai iškovojęs futbolininkas buvusius komandos draugus šįkart baudė žiauriai – du pirmus geltonų ir mėlynų įvarčius įmušė būtent R. Vėževičius.

Lūžis. Kozirius, leidusius iškovoti pergalę, „Atlantui“ įteikė raudona kortelė, kuri rezultatui esant 1:1 buvo parodyta „Kruojos“ rumunui Horia Crisanui. Atlikdami baudos smūgį klaipėdiečiai iš karto įmušė, o prieš pat nusileidžiant rungtynių uždangai rezultatyviausias šio sezono „SMScredit.lt A lygos“ žaidėjas Andrejus Paniukovas pelnė dar vieną įvartį.

Smegduobė. „Šiaulių“ košmaras tęsiasi. Po pralaimėjimo „Uteniui“ Tomo Ražanausko treniruojamos komandos aktyve ir toliau lieka vos vienas taškas. Nuo priešpaskutinėje pozicijoje esančio „Spyrio“ šiauliečiai atsilieka jau penkiais taškais.

Lygiosios. Kauno „Stumbras“ ir „Klaipėdos granitas“ sužaidė 1:1. Lygiosios – nedažnas reiškinys šiame „SMScredit.lt A lygos“ čempionate. Per 38 sezono rungtynes be nugalėtojo liko tik keturios dvikovos.

Atvirumas. „Išgimdėme taškelį. Gerai, kad sužaidėme lygiosiomis, nes, reikia pripažinti, „Stumbras“ šįkart buvo gyvesnis ir aktyvesnis“, – nevyniodamas žodžių į vatą rezultatą pakomentavo „Klaipėdos granito“ treneris Gedeminas Jarmalavičius.

Turo rinktinėje – šešių komandų žaidėjai

Šįkart didžiąją dalį sąrašo sudaro trijų pergales iškovojusių pretendentų į medalius futbolininkai. Vilniaus „Žalgiris“, Trakų „Trakai“ ir Klaipėdos „Atlantas“ į rinktinę delegavo aštuonis žaidėjus iš 11.

Marius Rapalis („Trakai“). Dvikova su Kauno „Spyriu“ galėjo susiklostyti ir kitaip, jei pirmajame kėlinyje rezultatui esant 0:0 riterių vartininkas nebūtų dukart sustabdęs varžovų lyderio Dmitrijaus Rekišo išpuolių. Antrajame kėlinyje viskas buvo sudėliota į čempionato logiką atitinkančias lentynas – trakiškiai laimėjo 2:0, M.Rapalis antrose rungtynėse iš eilės išsaugojo savo vartus „sausus“.

Deividas Česnauskis („Trakai“). Dešiniojo gynėjo pozicijoje žaidžiantis komandos kapitonas vėl buvo pavojingas varžovams lankydamasis jų aikštės pusėje. D.Česnauskis prašmatnia dovana Linui Klimavičiui įsirašė dar vieną rezultatyvų perdavimą į asmeninę sąskaitą, o antro negavo tik todėl, kad iš idealios situacijos smūgiavęs Lukas Kochanauskas buvo pernelyg gailestingas „Spyriui“.

Algis Jankauskas (Vilniaus „Žalgiris“). Rungtynių su Marijampolės „Sūduva“ pradžioje vidurio gynėjas noriai prisidėdavo prie komandos atakų, turėjo progą, o antruoju bandymu įmušė, pasiuntęs kamuolį į tinklą galva. Vėliau „Sūduvai“ perėmus kamuolio kontrolę A. Jankauskas užsiėmė savo tiesioginėmis funkcijomis ir padėjo „Žalgiriui“ ramiai griauti varžovų atakas bei pelnytai nukeliauti iki dar vienos pergalės.

Linas Klimavičius („Trakai“). Kaip ir A. Jankauskas, rado progą pasiųsti kamuolį į varžovų vartus. Savo aikštės pusėje į rimtesnį gaisrą riterių gynėjai pateko tik sykį, kai „Spyris“ surengė žaibišką ataką, o D. Rekišas atsidūrė su kamuoliu vienas prieš vartus. Tąsyk „Trakus“ išgelbėjo M.Rapalis, o vėliau L. Klimavičius ir kiti komandos griovėjai metodiškai naikino pavojaus židinius. Tiksliau – net neleisdavo jiems įsiplieksti.

Justas Raziūnas (Klaipėdos „Atlantas“). Principinėje dvikovoje su Pakruojo „Kruoja“ klaipėdiečių gynyba egzaminą iš esmės išlaikė – praleido tik sykį. Tomo Birškio įvartis atkeliavo iš dešiniojo, o ne iš kairiojo gynybos krašto, kuriame žaidė J. Raziūnas. Pats gynėjas neretai prisidėdavo prie „Atlanto“ atakų, atnešusių uostamiesčio komandai tris įvarčius ir svarbią pergalę prieš „SMScredit.lt A lygos“ vicečempionus.

Jurijus Kendyšas („Žalgiris“). Kaip įprasta, tvirta žaliai baltų uola aikštės viduryje. Kai „Sūduvai“ buvo atiduota kamuolio kontrolė, baltarusis darė viską, kad pavojus vilniečių vartams nekiltų, o antrajame kėlinyje ir pats pabandė galutinai pašalinti visas abejones dėl to, kas stipresnis – kartą po J. Kendyšo smūgio iš toli „Sūduvą“ gelbėjo vartininkas Džiugas Bartkus, sykį saugas pavojingai atakavo varžovų vartus galva.

Martynas Dapkus (Kauno „Stumbras“). Iš Izraelio į tėvynę prieš sezoną grįžęs saugas iš karto tapo vienu Kauno komandos lyderių, o lygiosiomis pasibaigusiose rungtynėse su „Klaipėdos granitu“ ir įmušė pirmąjį savo įvartį. Kartu su Viliumi Armanavičiumi ir Mohamedu Emi Djabrailovu M. Dapkus didžiąją rungtynių dalį kontroliavo situaciją aikštės viduryje, o nepatenkintas futbolininkas gali būti nebent dėl to, kad klaipėdiečiai atsilaikė ir iškrapštė tašką.

Robertas Vėževičius („Atlantas“). Darbas ir sentimentai – tarpusavyje nesusiję dalykai. Pernai su „Kruoja“ šalies čempionato sidabrą iškovojęs R. Vėževičius tai įrodė dešiniajame krašte negailestingai draskydamas Aukštaitijos komandos gynybą į skutus. Tik po rungtynių, ko gero, efektingiausias šio turo saugas atsiprašė Pakruojo – už du įvarčius, už tai, kad būtent jo žaidimas nemaža dalimi lėmė Klaipėdos futbolininkų pergalę.

Dmitrijus Rekišas (Kauno „Spyris“). Vienintelis žaidėjas, kuris paliko aikštę nugalėtas, bet pateko į šio turo rinktinę. Savotišką „laisvo menininko“ statusą aikštėje turintis „Spyrio“ lyderis pirmajame kėlinyje aktyviai ieškojo būdų pasiųsti kamuolį į „Trakų“ vartus, bet sėkmė baltarusiui nesišypsojo. Antroje rungtynių dalyje paradui jau besąlygiškai vadovavo riteriai.

Darius Kazubovičius (Utenos „Utenis“). Antrajame rungtynių su „Šiauliais“ kėlinyje tiksliai apskaičiuota trajektorija atsidūrė zonoje, kurioje gavo kamuolį iš Edgaro Mastianicos ir šaltakraujiškai pasiuntė jį į tinklą. Pasak šiauliečių trenerio Tomo Ražanausko, rungtynėse, kuriose uraganiškas vėjas šeimininkavo labiau už žaidėjus, pirmasis įvartis turėjo būti lemiamas. Taip ir nutiko, o D. Kazubovičius įmušė antrose rungtynėse iš eilės.

Andrejus Paniukovas („Atlantas“). Rezultatyvus perdavimas, „Kruojos“ gynėjui Horiai Crisanui „išrūpinta“ raudona kortelė, baudos smūgis, po kurio kilus sumaiščiai R. Vėževičius išvedė „Atlantą“ į priekį, ir vienuoliktas įvartis per septynerias sezono rungtynes, sudavęs paskutinį smūgį Pakruojo komandos ambicijoms išsigelbėti. Žodžiu, dar viena įprasta A. Paniukovo darbo diena „SMScredit.lt A lygoje“.