Teko kreiptis į pasieniečius

FIFA toli nepabėgo nuo pandemijos, kai pernai nusprendė metams atidėti pirmą kartą Lietuvoje rengiamas pirmenybes.

Koronavirusas vis dar tyko už kampo, todėl čempionato organizatoriai lengviau atsikvėpė, kuomet penktadienį į Lietuvą laimingai atkeliavo paskutinės rinktinės.

Nors kai kurioms jų teko sukarti tūkstančius kilometrų, didesnių nesklandumų iškilo tik dėl pačių dalyvių neapsižiūrėjimo.

Atrodo, ir viešinimo kampanija buvo, ir edukavome visuomenę, kas tai per sporto šaka. Bet nepanašu, kad žmonės suprastų, kokio lygio renginys Lietuvoje prasideda jau šį sekmadienį.
Edgaras Stankevičius, LFF generalinis sekretorius

Keli Irano futbolininkai atskrido pasikeitę pasus, todėl duomenys jų asmens dokumentuose ir vizose nesutapo.

„Kilo šioks toks chaosas, turėjome kreiptis į pasieniečius, bet viską pavyko geranoriškai išspręsti. Angola irgi atsiuntė paraišką, kurioje buvo tik keli galiojantys pasai – turėjo skubos tvarka pasidaryti naujus dokumentus. Buvo ką veikti, bet visi atskrido, buvo įleisti į Lietuvą. Įvertinus pandemijos kontekstą, pavyko dar gana sklandžiai“, – Delfi sakė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Planetos pirmenybėse dalyvaus 24 komandos, kurių kiekvieną sudaro po 16 žaidėjų. Pridėjus trenerius, personalą, oficialius asmenis, teisėjus ir FIFA atstovus iš viso Lietuva sulaukė daugiau nei tūkstančio svečių.

Maždaug tiek pat bilietų išankstinėje prekyboje buvo parduota į užsienį.

„Sunku prognozuoti, kokio užsienio sirgalių srauto galime tikėtis čempionatui įsibėgėjus. Kol kas pastebime, kad internetu bilietai daugiausiai perkami Jungtinėje Karalystėje, kaimyninėse šalyse, Vokietijoje, Ispanijoje, Portugalijoje. Į kitus žemynus jų pardavę dar nesame“, – vardijo E. Stankevičius.

Vietos publikos dar neprasidėjęs čempionatas pernelyg nedomina – bent jau sprendžiant pagal tai, kiek bilietų parduota į pirmąją šeimininkų akistatą Kaune su Venesuela.

Tiesa, E. Stankevičius viliasi, kad kuklūs prekybos bilietais rezultatai kol kas atspindi tik ilgalaikes lietuvių įpročių tendencijas.

„Esame tauta, kuri mėgsta apsispręsti paskutinę sekundę. Taip, tikėjausi didesnio susidomėjimo Lietuvos rinktinės rungtynėmis, bet dar liko keletas dienų, pardavimai turėtų išaugti paskutiniu momentu. Prognozuoju, kad čempionato atidaryme bus apie 3 tūkst. žiūrovų“, – spėjo vienas LFF vadovų.

Žmonės dar abejingi salės futbolui

Populiarumo bangos čempionato organizatoriai nejautė ir prieš turnyrą burdami savanorių pulką.

Būtent pastarieji įprastai yra stambių tarptautinių sporto renginių veidas, mat daugiausiai kontaktuoja tiek su varžybų žiūrovais, tiek su pačiais dalyviais.

Vis dėlto LFF taip ir nepavyko surinkti tiek savanorių, kiek reikėtų. Organizatoriai jų planavo pasitelkti beveik 400, bet teks verstis su pustrečio šimto, tarp kurių yra ir lietuvių, ir užsieniečių.

„Tai yra viena pagrindinių problemų. Gal dabar nedėkingas metas: neseniai prasidėjo mokslo metai, galioja COVID-19 apribojimai ir panašiai. Kokio šimto savanorių dar tikrai reikėtų, kad ramiai jaustumėmės. Dabar teks samdyti papildomų žmonių, kai kurie mūsų darbuotojai perims tam tikras funkcijas“, – apgailestavo E. Stankevičius.

Edgaras Stankevičius

Tačiau ne tik mokslo metai sutrukdė sutelkti įprastai aktyviai savanoriaujančius lietuvius.

Regis, salės futbolui tiesiog nepakanka visuomenės dėmesio – net kai kalba eina apie aukščiausio rango varžybas, pirmą kartą istorijoje vyksiančias Lietuvoje ir apskritai į Europą grįžtančias po 25-erių metų pertraukos.

Salės futbolas Lietuvoje neturi nei gilių tradicijų, nei aukštų pasiekimų: finaliniame etape lietuviai debiutuos tik dėl to, jog yra čempionato šeimininkai.

Tarp visų pirmenybių dalyvių pasauliniame reitinge būtent Lietuvos rinktinė užima žemiausią vietą – 75-ą.

„Atrodo, ir viešinimo kampanija buvo, ir edukavome visuomenę, kas tai per sporto šaka. Bet nepanašu, kad žmonės suprastų, kokio lygio renginys Lietuvoje prasideda jau šį sekmadienį, ne visi ir žino apie jį“, – pripažino E. Stankevičius.

Tiesa, jis įsitikinęs, kad viską labai greitai permainytų Lietuvos rinktinės pergalės.

Lūkesčius išauginusiai rinktinei pažadėtos premijos

Ukrainiečio Jevgenijaus Ryvkino auklėtiniai A grupėje Kaune varžysis su Venesuela, Kosta Rika ir Kazachstanu.

Iš konkurentų tik pastarasis E. Stankevičiui atrodo sunkiai įkandamas.

Pasitikėjimą savo jėgomis išaugino komandos rezultatai draugiškose rungtynėse prieš čempionatą, kuriose buvo įveiktos pajėgios Egipto ir Uzbekijos rinktinės.

„Komandai keliamas tikslas patekti į antrą etapą. Metų pradžioje atrodė, kad bus labai sunku jį įgyvendinti. Bet sužaidėme turnyre Tailande, sužaidėme draugiškas rungtynes namuose. Dabar manau, kad visai realu patekti tarp 16 stipriausių planetos rinktinių. Ne per seniausiai teko kalbėtis su treneriu, atrodo, kad komandos emocinė būsena yra gera, pasiruošimas vyko sklandžiai. Buvo nedidelių traumų, bet iš principo esame pasirengę startui.

Taip, bus vargo grupėje su Kazachstanu, kuris su savo „natūralizuotais“ žaidėjais yra lyg antra Brazilijos rinktinė. Bet su kitais dviem varžovais esame pajėgūs kovoti dėl pergalės“, – ginklais žvangina E. Stankevičius.

Jevgenijus Ryvkinas

Žvanginama ir premijomis už įveiktus etapus. Konkrečių skaičių LFF generalinis sekretorius neįvardijo, tik teigė, kad komandai numatytos „ganėtinai solidžios sumos“.

Vis dėlto labiausiai motyvuoti lietuvius turėtų unikali galimybė išpopuliarinti savo sporto šaką tėvynėje.

„Įsivaizduoju, kad pirma lietuvių pergalė smarkiai padidintų bendrą susidomėjimą. Prieš keletą metų, kai Vilniuje rengėme Europos čempionato atrankos turnyrą, į pirmas rungtynes irgi susirinko mažiau žmonių. Bet jas laimėjome, ir paskui jau atėjo kur kas daugiau.

Esame krepšinio šalis, daug kas nesupranta, kokio lygio varžybos čia bus. Bet vienos kitos įdomesnės rungtynės, sėkmingas lietuvių pasirodymas, ir tikiu, kad situacija pasikeis. Labai tikiuosi, kad bent jau po čempionato publika geriau supras, kas tas salės futbolas, ir ateityje į jį žiūrės atidžiau“, – vylėsi E. Stankevičius.

Apdraudė nuo teroristinio išpuolio

Čempionatą priims trys miestai: Kaunas, Vilnius ir Klaipėda.

Panašu, kad Lietuvos sporto gerbėjus labiausiai intriguoja galimybė pamatyti penkiskart planetos čempionus brazilus, kurie turnyrą pradės uostamiestyje.

Bent jau daugiausiai bilietų kol kas parduota būtent į Brazilijos mačus, žinoma, neskaitant pačių šeimininkų komandos.

Brazilijos salės futbolo rinktinė

Klaipėdoje grupių etape varžysis ir kita favoritė Ispanija. Titulą ginsianti Argentina bei vicečempionė Rusijos futbolo sąjungos komanda grumsis Vilniuje, Kaune kelią link trofėjaus pradės pajėgi Portugalija.

Paskutines grupių rungtynes pripažinti favoritai žais jau kituose miestuose, tad juos savo akimis galės išvysti daugiau lietuvių. Atkrintamosios varžybos vyks tik Vilniuje ir Kaune, medaliai bus išdalinti „Žalgirio“ arenoje.

Iš pradžių pasaulio čempionatą ketinta organizuoti ir Šiauliuose bei Panevėžyje, tačiau FIFA atmetė šių miestų kandidatūras dėl netenkinusios viešbučių pasiūlos.

Likusias arenas pirmenybių organizatoriai rezervavo dar likus dviem savaitėms iki turnyro pradžios. Ir dėl tokios laiko atsargos nepasigailėjo.

„Klojant salės futbolo parketą Kaune ir Klaipėdoje iškilo visokių techninių nesklandumų – skyrėsi paviršių aukščiai, reikėjo spręsti visokias subtilybes, kad parketas būtų sudėtas kokybiškai. Gerai, kad turėjome papildomo laiko.

FIFA taip pat turėjo daug reikalavimų dėl reklamų arenose, rėmėjų produkcijos. Buvo ir daugiau rūpesčių: pavyzdžiui, privalėjome apdrausti nuo teroristinio išpuolio net treniruočių sales. Atrodė, kad tai – perteklinis reikalavimas, bet pavyko viską sutvarkyti“, – apie pasirengimo darbus pasakojo E. Stankevičius.

Pasiruošti turėjo ir čempionato dalyvius priėmę viešbučiai.

„Kai kurios musulmoniškos šalys – Iranas, Kazachstanas, o taip pat ir Tailandas – kėlė reikalavimų dėl halal maisto (paruošto pagal islamo normas – Delfi) tiekimo. Bet Lietuvoje jau yra ne viena ir ne dvi įmonės, kurios gali viešbučiams pristatyti tokių produktų. Savo ruožtu, Marokas į viešbutį užsiprašė labai daug ledo – net keista, kam tiek gali reikėti. Bet jei jau prašo, tai bus patiekta“, – įdomesnius pageidavimus prisiminė E. Stankevičius.

Brangesnis nei Europos krepšinio čempionatas

Pagal svečių skaičių pasaulio salės futbolo čempionatas lenkia net 2011 metais Lietuvoje vykusias Europos krepšinio pirmenybes.

Lenkia ir pagal turnyro sąmatą – žinoma, neskaičiuojant investicijų į infrastruktūrą.

Jei krepšinio čempionato organizavimas atsiėjo 9,4 mln. eurų, salės futbolo pirmenybių rengimo kaštai pernai dar vertinti maždaug 10 mln. eurų, o atidėjus turnyrą dabar E. Stankevičius mini jau gerokai didesnę sumą – 20 mln. JAV dolerių (17 mln. eurų).

Ir tai – neįskaičiuojant pernai išmokėtos 1 mln. eurų valstybės dotacijos, už kurią suremontuotos čempionato treniruočių bazės ir įsigytas parketas pagrindinėms arenoms. Papildomai 450 tūkst. eurų LFF paprašė šiemet bei vis dar laukia atsakymo.

Anot LFF generalinio sekretoriaus, tikslus biudžetas paaiškės jau tik po turnyro, nes jame yra nemažai nenuspėjamų kintamųjų.

Gianni Infantino, Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius

„Iki šios savaitės planavome per čempionatą atlikti apie 11 tūkst. PGR ir dar kelis tūkstančius antigenų testų. Bet kadangi pasikeitė potvarkis, pagal jį atnaujinome ir savo COVID-19 saugumo protokolą – darysime daugiau antigenų ir mažiau PGR testų. O visa tai sudaro nemažą biudžeto dalį: skaičiuojame, kad COVID-19 protokolo įgyvendinimas atsieis daugiau nei pusę milijono“, – aiškino E. Stankevičius.

Nors didžiąją dalį organizacinių kaštų dengia FIFA, jis tik šyptelėjo paklaustas, ar galėtų garantuoti, jog LFF po čempionato neįbris į skolas.

„Geras klausimas. Iš tikrųjų, tikiuosi, kad ne, gal net kažkiek uždirbsime iš bilietų ir atributikos. Bet šiai dienai taip tvirtinti dar neišeina“, – sakė E. Stankevičius.

Pirmasis pasaulio čempionatas Lietuvoje tęsis iki spalio 3 d. Dėl teisės rengti turnyrą lietuviai nukonkuravo Iraną, Japoniją ir Naująją Zelandiją.

Varžybas šeimininkai pradės sekmadienį, nuo 20 val., su Venesuela. Ateinantį trečiadienį tuo pačiu laiku kitoje aikštės pusėje išsirikiuos Kazachstanas, o šeštadienį pirmas etapas baigsis maču su Kosta Rika.

Į aštuntfinalius pateks po dvi geriausias šešių grupių komandas bei 4 iš 6, užimsiančių trečias vietas.

Aukščiausio lygio tarptautiniu futbolo turnyru, surengtu Lietuvoje, iki šiol buvo 2013 metais vykęs Europos jaunių (iki 19 metų) čempionato finalinis etapas.

Pasaulio čempionato grupės

A grupė (Kaunas): Lietuva, Kosta Rika, Kazachstanas, Venesuela;

B grupė (Vilnius): Rusijos futbolo sąjungos komanda, Egiptas, Gvatemala, Uzbekija;

C grupė (Kaunas): Portugalija, Tailandas, Saliamono salos, Marokas;

D grupė (Klaipėda): Brazilija, Čekija, Panama, Vietnamas;

E grupė (Klaipėda): Ispanija, Paragvajus, Japonija, Angola;

F grupė (Vilnius): Argentina, Iranas, Serbija, JAV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)