Po sunkios galvos traumos, patirtos slidinėjant, buvęs F-1 lenktynininkas jau du mėnesius guli komoje. Neurologai mano, kad vokiečio galimybės pilnai atsigauti po traumos - minimalios.

45-erių metų M. Schumacheris krito slidinėdamas Prancūzijos Alpėse ir dešine galvos puse trenkėsi į akmenį. Smūgis buvo toks stiprus, kad skilo vokiečio šalmas. Gydytojai operacijos metu iš smegenų pašalino smegenų krešulius. Tačiau ne visus, nes kai kurie buvo per giliai įstrigę.

Siekiant stabilizuoti buvusio sportininko būseną, jam sukelta dirbtinė koma. Nors neseniai buvo bandoma jį iš jos pažadinti, tačiau procesas baigėsi nesėkmingai.

„Prognozės nėra puikios“, - sakė Oksfordo universiteto neurologijos profesorius bei su sportininko gydymu ryšių neturintis dr. Tipu Azizas.

„Faktas, kad pažadinti iš komos nepavyko, reiškia, kad trauma buvo tikrai labai rimta ir visiškas atsigavimas nėra tikėtinas“.

Pacientams, patyrusiems galvos traumas, dažnai vaistų pagalba sukelia koma tam, kad smegenys galėtų išgyti. Koma sumažina kraujo tėkmės poreikį ir gali sumažinti tinimą.

Dr. Azizo teigimu, gydytojai dažniausiai stengiasi ligonį iš komos sugrąžinti kas keletą dienų.

„Jeigu sveikatos būklėje nėra pozityvių ženklų, tai kelia nerimą“, - sakė profesorius, pridėdamas, kad gydytojai tikriausiai reguliariai atlieka M. Schumacherio smegenų skanavimą, ieškodami aktyvumo požymių - nors tokius požymius gali būti sunku atlikti, jeigu žmogaus trauma vis dar rimta.

Kiti ekspertai sako, kad dar anksti daryti tikslias prognozes.

„Apie 90% atsigavimo įvyksta per 9-12 mėnesių, todėl dar tik ankstyvoji fazė“, - teigė dr. Anthony Strngas neurochirurgas iš Londono Karalių koledžo.

Tuo tarpu Londono Nacionalinės Neurologijos ir neurochirurgijos ligoninės neurochirurgo dr. Colino Shieffo teigimu, M. Schumacherio smegenų dalys, kurios incidento metu tiesiogiai nebuvo pažeistos, netrukus gali pradėti rodyti nerimą keliančius ženklus, kurių buvo nematyti anksčiau.

C. Sheffo manymu, jeigu M. Schumacheris galiausiai pabus iš komos, jis greičiausiai liks neįgalus dėl to, kad taip ilgai praleido komos būsenoje.

Nors retas atvejais ligoniai, pabudę iš komos nepraranda galimybių komunikuoti, C. Shieffo abejoja, ar M. Schumacherio situacija būtent tokia. Jo teigimu, iš ilgos komos netikėtai pabunda pacientai, nukentėję dėl apsinuodijimo ar insulto.