Medikai nuolat kartoja, kad M. Schumacherio „būklė - kritinė, bet stabili“.

Didžiosios Britanijos neurochirurgai baiminasi, kad jei Michaelis Schumacheris ir pabus iš komos (jei pabus iš viso), jo būklę ir gyvenimą ateityje net sunku įsivaizduoti.

Londono Homertono ligoninės neurologas-konsultantas Richardas Greenwoodas perspėja, kad pabudęs iš komos ir atgavęs sąmonę M. Schumacheris, bus visai kitas žmogus. Jis jau neturės superžvaigždės mentaliteto.

„Jei Schumacheriui ir pagerės, jis nebebus tas pats Schumacheris. Jis bus eilinis pilietis. Jo reabilitacija bus sėkminga tik tuo atveju, jei jis susitaikys su paprasto žmogaus statusu“, - kalbėjo R. Greenwoodas kolegoms ir reporteriams, pristatydamas naują studiją apie smegenų traumas.

Sveikimas - bus labai ilgas ir sudėtingas procesas. Ne visiems pavyksta jį ištverti. Tyrimai buvo pagrįsti apibendrinus beveik 250 tūkst. galvos traumų atvejų per 40 pastarųjų metų ir pateiktos jų gydymo prognozės. Medikų išvada nedžiugina M. Schumacherio gerbėjų: išgyvenusiųjų po tokių smegenų traumų tikimybė mirti ankstyva mirtimi yra triskart didesnė nei bendros populiacijos.

Tuo metu Vokietijos ekspertai šią savaitę paskelbė dar labiau nerimą keliantį scenarijų. Anot jų, M. Schumacheris gali niekada neatgauti sąmonės. Vokiečių leidiniai „Bild“ ir „Focus“ cituoja daugelį medikų, kurie mano, kad lenktynininko traumos daug rimtesnės, negu buvo manyta iki šiol. Jo smegenyse dar yra išsiliejusio kraujo, kuris kelia pavojų gyvybei.

„Galėjo būti įvairių komplikacijų“, - pokalbyje su „Focus“ žurnalistais spėjo Oldenburgo universiteto neurologas Andreasas Ziegeris. - Dabar mes kalbame apie gyvybę arba mirtį ir čia negali būti jokių spekuliacijų. Komos būsena gali būt palaikoma, kol žmogus gyvas ir ji žmogaus smegenims nekenkia. Galvos traumos - pačios sudėtingiausios, kurios gali nutikti žmogui. Spėlionės, kiek žmogus gali išbūti komoje ir, kokios gali būti komplikacijos ateityje, retai atitinka tikrovę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)