Pagrindinis L. Hamiltono varžovas kovoje dėl šių metų „Formulės-1“ čempiono vardo komandos draugas Fernando Alonso finišo šįkart nepasiekė, sudaužęs savo bolidą įpusėjus lenktynėms.

Po šios pergalės L. Hamiltonas prieš F. Alonso turi jau 12 raškų persvarą. Be to, teorinių vilčių čempionu tapti dar turintis K. Raikkonenas atsilieka 17 taškų. Iki pirmenybių pabaigos dar liko dvejos lenktynės.

Šeštadienio vakarą Fuji trasoje prasidėjęs lietus nenurimo iki pat lenktynių pradžios. Dėl didelio vandens kiekio varžybos buvo pradėtos lenktynininkams važiuojant paskui saugos automobilį. Bene visi sportininkai, išskyrus „Ferrari“ pilotus, lenktynėse startavo naudodami itin šlapiai trasai skirtas padangas. Italų ekipos lenktynininkai, tuo tarpu, startui pasirinko tarpinėms oro sąlygoms skirtus ratus.

Greitai paaiškėjo, kad toks „Ferrari“ žingsnis buvo neteisingas – Felipe Massa slidinėjo jau apšilimo rato metu, todėl jau trečiajame rate pasuko į techninio aptarnavimo zoną pasikeisti turimų padangų į tokias, kokias naudojo ir visi kiti sportininkai. Ratu vėliau boksuose tuo pačiu tikslu apsilankė ir K. Raikkonenas. Po sustojimų abu lenktynininkai atsidūrė pačiame rikiuotės gale.

Lenktynės, tuo tarpu, ir toliau vyko sportininkams sekant paskui saugos automobilį. Net ir važiuodami lėtai kai kurie pilotai neišvengė klaidų – šeštajame rate suktuką atliko jau minėtas K. Raikkonenas. Situacija nepatenkinti sportininkai skundėsi sąlygomis bei radijo ryšiu prašė bent laikinai nutraukti lenktynes.

Vis dėlto, apsukus net 19 ratų trasoje sąlygos pagaliau tapo geresnės, ir teisėjai priėmė sprendimą atšaukti saugos automobilį. Pakartotinio starto metu lyderio poziciją išlaikė L. Hamiltonas, už jo sekė F. Alonso, Sebastienas Vettelis („Toro Rosso“), Markas Webberis („Red Bull“), Jensonas Buttonas („Honda“), Giancarlo Fisichella („Renault“), H. Kovalainenas, Robertas Kubica („BMW Sauber“).

Vos atnaujinus varžybas, rimtą avariją patyrė „Williams“ lenktynininkas Alexanderis Wurzas. Starto-finišo tiesiosios gale jis dideliu greičiu rėžėsi į apsauginę sienelę, slysdamas kirto lenktyninę trajektoriją ir kliudė F. Massa. Laimei, brazilo bolidas nebuvo pažeistas ir jis toliau tęsė lenktynes, tačiau austrui jos jau buvo baigtos.

Incidentas panašiu metu kilo ir tarp J. Buttono bei „BMW Sauber“ piloto Nicko Heidfeldo. Kontakto metu pirmasis prarado priekinį sparną, o antrasis, nors ir liko su sveiku bolidu, neteko kelių pozicijų ir nusirito rikiuote žemyn.

23-iame rate visų dėmesį patraukė „Super Aguri“ lenktynininkas Takuma Sato. Japonui atlikus sustojimą techninio aptarnavimo zonoje ir vos pajudėjus atgal į trasą, ant kėbulo ištiškus nemažam kuro kiekiui, kilo gaisras. Laimei, ugnis greitai užgeso ir lenktynininkas ramiai grįžo į varžybas.

28-ame rate į boksus pasuko pirmasis iš dviejų „McLaren“ pilotų – F. Alonso. Po savo sustojimo ispanas išlėkė už trasos ribų ir dėl šios klaidos prarado ne vieną poziciją. Ratu vėliau į boksus pasuko ir L. Hamiltonas – jo sustojimas praėjo be didesnių problemų.

Lenktynėse pirmavusiems „McLaren“ sportininkams po sustojimų atsidūrus kitų sportininkų draugijoje, ilgai laukti incidentų nereikėjo. 35-ame rate bandydamas aplenkti L. Hamiltoną, pastarojo bolidą kliudė ir apsuko R. Kubica. Kaltu šioje avarijoje pripažintas lenkas buvo nubaustas pravažiavimo pro techninio aptarnavimo zoną bauda, o britas incidento metu prarado apie dešimt sekundžių.

Avarijos neišvengė ir F. Alonso, 36-ame rate susidūręs su S. Vetteliu. Nors abu lenktynininkai tęsė lenktynes, ispano „McLaren“ bolido dešinysis aušinimo blokas buvo pastebimai pažeistas.

Lenktynių kulminacija tapo 41-ame rate kilusi avarija – į apsauginę sienelę trenkėsi dėl „Formulės-1“ čempiono titulo kovojantis F. Alonso, tuo metu važiavęs penktoje vietoje. Ispano avarija buvo tokia didelė, kad dėl viduryje kelio stovinčio bolido bei daugybės nuolaužų į trasą vėl buvo nuspręsta išleisti saugos automobilį.

Sportininkais išsirikiavus paskui saugos automobilį, rikiuotės priekyje vėl važiavo L. Hamiltonas, jam įkandin sekė M. Webberis, S. Vettelis, V. Liuzzi, H. Kovalainenas, F. Massa, Davidas Coulthardas („Red Bull“), G. Fisichella.

Lenktynininkams lėtai važiuojant vienam paskui kitą ir „Red Bull“ vadovams besidžiaugiant įspūdingais jiems priklausančių komandų rezultatais, kilo kita neįtikėtina avarija – tarpusavyje susidūrė antrąją vietą tuo metu užėmęs M. Webberis bei jam iš paskos važiavęs S. Vettelis. Deja, abiems lenktynininkams po šio incidento teko pasitraukti iš tolimesnės kovos.

48-ame rate, saugos automobiliui pasitraukus iš trasos ir atnaujinus lenktynes, jų priekyje toliau buvo L. Hamiltonas, jį sekė H. Kovalainenas, F. Massa, D. Coulthardas, G. Fisichella, N. Heidfeldas, K. Raikkonenas, Rubensas Barrichello („Honda“).

Lenktynininkams ir vėl ėmus varžytis tarpusavyje, rikiuote aukštyn sparčiai ėmė kilti K. Raikkonenas. Pasitraukus saugos automobiliui, jau pirmajame atnaujintų lenktynių rate suomis aplenkė du varžovus: G. Fisichella ir N. Heidfeldą. Po kelių ratų „Ferrari“ komandos pilotas įveikė ir D. Coulthardą.

Kiek netikėtai, 59-ame rate, iki finišo likus tik aštuoniems ratams, į boksus papildyti kuro atsargų paskutinįjį kartą užsuko trečioje vietoje važiavęs F. Massa. Po sustojimo brazilas nukrito į devintąją vietą, tačiau tokiu būdu itin agresyviai tuo metu važiavęs ir nekartą klydęs K. Raikkonenas pakilo į trečiąją vietą.

Likus vos dviems ratams iki finišo, starto-finišo tiesiojoje sustojo ir iš lenktynių pasitraukė šeštoje vietoje važiavęs N. Heidfeldas.

Pačioje lenktynių pabaigoje žiūrovų dėmesį patraukė įnirtinga kova dėl antrosios vietos tarp dviejų suomių: H. Kovalaineno ir K. Raikkoneno. Nepaisant „Ferrari“ piloto spaudimo, „Renault“ lenktynininkui pavyko išlaikyti turimą poziciją ir finišuoti antroje vietoje.

Dar įspūdingesnė dvikova paskutiniuosiuose lenktynių posūkiuose dėl šeštosios vietos kilo tarp R. Kubicos ir F. Massa. Lenktynininkai pozicijomis keitėsi vos ne kiekviename posūkyje, o lenktynės tarp jų vyko ne tik trasoje, bet ir už jos ribų. Galų gale, paskutiniajame posūkyje pranašesnis šioje gladiatorių kovoje buvo F. Massa, taip pelnęs šeštąją vietą.

Kitas „Formulės-1“ čempionato etapas vyks jau kitą savaitgalį, spalio 7 dieną, Kinijoje, Šanchajaus trasoje.

Japonijos GP

 PilotasKomandaLaikas
1Lewisas HamiltonasMcLaren-Mercedes2h00:34.759
2Heikki KovalainenasRenault+ 8.377
3Kimi RaikkonenasFerrari+ 9.478
4Davidas CoulthardasRed Bull-Renault+ 20.297
5Giancarlo FisichellaRenault+ 38.864
6Felipe MassaFerrari+ 49.042
7Robertas KubicaBMW+ 49.285
8Vitantonio LiuzziSTR-Ferrari+ 55.622
9Adrianas SutilisSpyker-Ferrari+ 1:00.129
10Rubensas BarrichelloHonda+ 1:28.342
11Jensonas ButtonasHonda+ 1 ratas
12Sakonas YamamotoSpyker-Ferrari+ 1 ratas
13Jarno TrulliToyota+ 1 ratas
14Nickas HeidfeldasBMW+ 2 ratai
15Takuma SatoSuper Aguri-Honda+ 2 ratai
16Ralfas SchumacherisToyotaNefinišavo
17Anthony DavidsonasSuper Aguri-HondaNefinišavo
18Nico RosbergasWilliams-ToyotaNefinišavo
19Markas WebberisRed Bull-RenaultNefinišavo
20Sebastienas VettelisBMWNefinišavo
21Fernando AlonsoMcLaren-MercedesNefinišavo
22Alexanderis WurzasWilliams-ToyotaNefinišavo

Daugiau informacijos ieškokite .

">