Incidentas, kurio epicentre iš vėl atsidūrė rusų „ultros“, ketvirtadienio vakarą įvyko Vokietijos Kelno mieste – pačiame jo centre, greta garsiosios katedros.

Kaip pirmasis paskelbė vokiečių portalas „Bild“, grupė rusų fanų užpuolė ir žiauriai sumušė tris Ispanijos turistus. Du iš jų su sunkiais sužalojimais iš karto išgabenti į ligoninę, trečiajam – sulaužyta nosis.

Vokiečių policija reagavo greitai: nors mėgino sprukti, buvo sulaikyti ir areštuoti šeši rusų fanai.
Juos sučiupti padėjo padidinto saugumo pajėgos, tuo metu budėjusios miesto centre.

Paaiškėjo, kad Kelne jie siautėjo keliaudami namo iš Prancūzijos į Maskvą – vyrų kišenėse aptikti bilietai į šeštadienį Marselyje vykusias ir skandalingomis riaušėmis pasibaigusias Europos čempionato rungtynes tarp Rusijos ir Anglijos rinktinių. Trims rusams pateikti kaltinimai dėl chuliganizmo ir smurto.

Skelbiama, kad аgresorių amžius – tarp 26 ir 30 metų. Turistai iš Ispanijos Kelno centre savo bičiulei vokietei padėjo dalinti reklamines skrajutes. Kuomet vienas iš jų reklamą pabandė įteikti pro šalį einančiam rusui, sulaukė žiauraus atsakymo – ispanus „ultros“ ėmė spardyti ir kumščiais daužyti greta buvusių žmonių akivaizdoje.

Rusų fanų elgesys šiame Europos čempionate žiniasklaidoje aptarinėjamas ne mažiau nei pačios futbolo rungtynės. Rusai ypač pagarsėjo po praėjusį savaitgalį Marselyje vykusių riaušių, kuriose kovojo su anglų sirgaliais.

Prancūzijos prokuratūra jau ėmėsi ryžtingų veiksmų siekdama pažaboti nevaldomą chuliganizmą. Ketvirtadienio vakarą paskelbta, kad už dalyvavimą muštynėse dvejų metu įkalinimo bausmė skiriama Maskvos „Lokomotiv“ sirgalių skyriaus direktoriui Aleksejui Jerunovui.Kartu su A. Jerunovu nuteisti ir dar du rusai – Sergejui Gorbačiovui prancūzų teismas skyrė 1,5 metų kalėjimo, o Nikolajui Morozovui – metus kalėjimo.

Be jau trijų nuteistųjų, sankcijų imtasi ir prieš kitus chaosą kėlusius rusus – ketvirtadienį paskelbta, kad iš šalies išsiunčiama 20 rusų fanų grupė, kuri taip pat apkaltinta dalyvavusi masinės riaušėse Marselyje.

Tarp išsiunčiamųjų yra Rusijos kraštutiniams dešiniesiems prijaučiantis Aleksandras Špryginas, kuris save pristato kaip vieną iš šalies futbolo sirgalių asociacijos vadovų. A. Špryginas ir kiti sirgaliai, kuriuos antradienį sulaikė prancūzų policija, buvo perkelti į vieną sulaikytųjų centrą ir bus išsiųsti iš šalies, Maskvoje jo vadovaujama organizacija.

Iš viso dėl smurto prieš ir per Anglijos ir Rusijos rinktinių rungtynes buvo sulaikyti 43 rusai. Primename, kad Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, jog Prancūzija pažeidė „visus Vienos konvencijos įsipareigojimus dėl diplomatinių santykių“, po tai, kai Rusijos futbolo sirgaliai buvo sulaikyti Marselyje. Trečiadienio vakarą į Kremlių buvo iškviestas ir Prancūzijos ambasadorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (569)