Po praėjusį šeštadienį stadione Marselyje vykusių Rusijos ir Anglijos rinktinių rungtynių bei jas lydėjusių riaušių UEFA Rusijai skyrė 150 000 eurų baudą ir grasino apskritai pašalinti šalį iš čempionato, jei stadione kils muštynių. O kaip dėl muštynių už stadiono ribų? Neaišku, rašo thedailybeast.com.

Kai trečiadienį Lilyje rusai pralaimėjo slovakams, stadione muštynių nebuvo. Jos prasiveržė centrinėse miesto gatvėse.

Prancūzijos policija patiria nemažai įtampos šalyje, kurioje dirbančiųjų streikai ir protestai neišsiverčia be muštynių, o terorizmo šmėkla vis didėja. Pirmadienį teroristinei organizacijai „Islamo valstybė“ prisiekęs ištikimybę nusikaltėlis nužudė policininką ir jo žmoną jų 3 metų amžiaus sūnaus akivaizdoje.

Kylant grėsmei saugumui, prancūzų policininkai nenusiteikę lepinti chuliganų. Dabar jie sutelkę dėmesį į rusus. Regis, Maskva turėtų tai suprasti. Tačiau nesupranta.

Trečiadienį kalbėdamas Dūmoje užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas paskelbė oficialią Maskvos poziciją: Kremlius palaiko futbolo sirgalius. S. Lavrovas apkaltino britų sirgalius „siaubingu elgesiu“ už tai, kad jie paniekino Rusijos vėliavą ir parodė nepagarbą rusų pareigūnams per muštynes Marselyje.

S. Lavrovo pyktį sukėlė ir tai, kad antradienį Prancūzijos policija sustabdė autobusą su rusų sirgaliais ir visus apieškojo. Policija sulaikė autobuso vairuotoją ir 43 keleivius. Kremlius įtūžo.
Rusų valdžios pareigūnai tvirtino, kad sirgaliai autobuse buvo „oficiali grupė“, kuri neturėjo nieko bendro su muštynėmis Marselyje.

„Mums pasakė, kad visus sirgalius autobuse deportuos. Prancūzijos policija grasina panaudoti jėgą, – antradienį naujienų agentūrai TASS sakė Rusijos sirgalių sąjungos atstovas spaudai Alexanderis Špryginas. S. Lavrovas pavadino Prancūzijos policijos veiksmus „nepriimtinais“.

Po rusų chuliganų užpuolimo 51 m. britų sirgaliaus būklė buvo kritinė, o daugeliui rusų gėda, kad jų tautiečiai kelia problemų Europoje.

Priešingai nei užsienio ministras S. Lavrovas, 61 proc. leidinio „gazeta.ru“ skaitytojų piktina futbolo sirgalių keliamos muštynės. Kai kurie rusų valdžios pareigūnai irgi išsakė tokią nuomonę. Kiek anksčiau Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pasmerkė rusų chuliganų elgesį, pavadino jį visiškai nepriimtinu. Tiesa, jis pridūrė, kad ne visi jo kolegos yra tokios nuomonės.

Net ir nematę muštynių Prancūzijoje, dauguma rusų galėtų įsivaizduoti jose dalyvaujančius vyrus – mėgstančius pakilnoti svarmenis sporto klube, svajojančius apie „tikrą kovą“ su tikrais britų futbolo sirgaliais.

Kodėl jų išpuolių objektu tapo britų fanai? Juk chuliganams muštynės – svarbesnis sportas už futbolą, o britai – čempionai, greitai galintys užleisti savo pozicijas.

„Sumušti britus priešais senąjį uostą Marselyje buvo daugelio jų svajonė, – Aleksandru paprašęs jį vadinti futbolo sirgalius sakė „The Daily Beast“. – Dėl šios priežasties visi šie vyrukai iš „Vesiolyje rebiata“, „Lets“, „Music Hall“ ir kitų sirgalių klubų suvažiavo į Prancūziją. Jie priklauso visiškai neoficialiems kumštynių mėgėjų klubams, jiems britų sirgaliai – tokio chuliganizmo įsikūnijimas.“

Iš tiesų trečiadienį vakare Lilyje britai pradėjo muštynes, po kurių 16 žmonių atsidūrė ligoninėje, 36 buvo sulaikyti. Nedideliame Lanso mieste, kuriame Anglija žaidė su Velsu, tvyrojo didelė įtampa.

Tuo metu muštynėse Marselyje dalyvavo rusų sirgaliai iš Oriolo, Kalugos, Maskvos ir Sankt Peterburgo. Jie nuo seno turėjo prastą reputaciją, kaip ir britų sirgaliai, sakė Aleksandras.

„Dauguma jų moka nuleisti garą tik per muštynes. Bendruomenėje vaikinų sparčiai daugėja“, – teigė jis.

Britų chuliganai garsėja girtuokliavimu, o rusai – tikrąja to žodžio prasme, sportavimu.

„Dabar daug žmonių mokosi boksuotis, užsiima kovos menais. Rusai chuliganai dažnai labai sveikai gyvena, nevartoja alkoholio, kuris anksčiau buvo subkultūros dalis“, – teigė žurnalistas Andrejus Malosovas, vienas iš Rusijos sirgalių sąjungos įkūrėjų.

Iš tiesų rusų chuliganai, kurių Prancūzijoje yra apie 150, yra tokie sportiški, kad britų spauda ėmė spėlioti, ar tik nebus jie pasiųsti saugumo tarnybų, panašiai kaip vadinamieji žalieji žmogeliukai, kurie padėjo atskirti Krymą nuo Ukrainos 2014 m.

„Kiekviename rusų sirgalių klube yra apie 1 000 tvirtų vaikinų, pasirengusių bet kada kautis. Kartais juos gali panaudoti slaptiems politiniams tikslas, bet šį kartą taip nėra, – sakė Dūmos narys Dmitrijus Gudkovas. – Nemanau, kad rusų valdžios pareigūnai pasiuntė šiuos chuliganus muštis su britų sirgaliais. Šį kartą klubai pasielgė spontaniškai.“

Britanijos parlamente sekretorė Theresa May teigė, kad Rusijos pareigūnai turėtų pasistengti, kad nepasikartotų savaitgalio įvykiai, ir pridūrė – rusų chuliganai išprovokavo didžiąją dalį muštynių.
Maskvoje politikos pareigūnų nuomonės dėl skandalo išsiskyrė – vieniems gėda dėl išmokytų kautis rusų galvažudžių, kaip juos pavadino prancūzų prokuroras Marselyje. Kiti pateisina muštynes, praktiškai didžiuojasi jomis.

„Britų sirgaliai išniekino Prancūzijos vėliavą! Jei pamatyčiau tokį dalyką, pats nesusivaldyčiau“, – „The Daily Beast“ sakė parlamentaras Vadimas Denginas.

Negana to, trečiadienį Prancūzijos ambasadorių Maskvoje Rusijos VRM išsikvietė išbarti. „Tolimesnis antirusiškų nuotaikų skleidimas... stipriai apsunkintų Rusijos ir Prancūzijos santykių atmosferą“, – pareiškė ministerija.

Na o Dūmos nariai paskelbė, kad futbolo skandalas buvo „politiškai motyvuotas“, Vakarų surengtas tyčia, kad apjuodintų Rusiją prieš šios rengimas 2018 m. Pasaulio taurės turnyrą, kurį Kremlius laiko labai svarbiu įvykiu. Rusija planavo investuoti į turnyro organizavimą 540 mlrd. rublių (7,3 mlrd. eurų). 11-a Rusijos miestų ruošią stadionus, stato viešbučius, remontuoja kelius ir seną infrastruktūrą prieš turnyrą.

Ar Kremlius nerimauja, kad futbolo sirgaliai sugadins šalies reputaciją? Gali būti jau per vėlu.
„Niekas negali sugadinti Kremliaus reputacijos labiau nei ji yra sugadinta. Ji jau buvo stipriai sugadinta iki muštynių Prancūzijoje, – sakė D. Gudkovas. – Rusijoje gali sėkmingai įgyvendinti 10 puikių projektų, o paskui viena aneksija ar vienos chuliganų muštynės Europoje viską nubrauks.“

Tiesa, jei pasaulis ir pasmerkė pagrindinius chaoso Marselyje kėlėjus rusus, anglai nuo jų mažai kuo atsilieka. Fotografai ir vaizdo kameros Lilyje užfiksavo, kaip grupė britų viešai gatvėje trypia Rusijos vėliavą ir necenzūriniais žodžiais koneveikia Rusiją, kelią chaosą miesto gatvėse. Chuliganų yra visur, tik vieni – žiauresni už kitus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)