„Labai malonu matyti jus su kostiumais – atrodote dar įdomiau, – per ceremoniją sakė prezidentė. – Kartais mes, politikai, ir net paprasti žmonės nesugebame suremti pečių, o jūs parodėte pavyzdį, kaip siekti savo tikslų padedant vieni kitiems. Tikiuosi, įteikti valstybinius apdovanojimus galėsiu ir po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių. Įsipareigoju į jas nuvykti, jei tai jums padės“, – sakė D. Grybauskaitė.

Tiems rinktinės atstovams, kurie pastaraisiais metais jau buvo gavę valstybės apdovanojimą, įteiktos prezidentės padėkos, kadangi pagal įstatymą, valstybės apdovanojimą galima gauti ne dažniau nei kas trejus metus.

Savo ruožtu, rinktinės kapitonas Robertas Javtokas valstybės vadovei įteikė kamuolį su visų žaidėjų parašais.

Pagerbime prezidentūroje negalėjo dalyvauti iš Lilio tiesiai į Madrido „Real“ klubą išvykęs Jonas Mačiulis bei dėl asmeninių priežasčių nepasirodęs Deividas Gailius.

Primename, kad pirmadienį vos tik iš Lilio grįžusiems krepšininkams Vilniaus Rotušės aikštėje buvo surengtos iškilmingos sutiktuvės.

Premjeras Algirdas Butkevičius rinktinei įteikė simbolinį 69 tūkst. 480 eurų. čekį, o LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis dar brangesnę dovaną - 100 tūkst. vertės eurų čekį.

Už Lietuvos vardo garsinimą ir nuopelnus sportui apdovanoti:

Ordino „už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi – Paulius Jankūnas.

Ordino „už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi – Deividas Gailius, Antanas Kavaliauskas, Lukas Lekavičius, Artūras Milaknis, Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi – komandos vadovas Mindaugas Špokas.

Ordino „už nuopelnus Lietuvai“ medaliu – masažuotojai Paulius Jacikas, Petras Mikučionis.

Prezidentės padėkomis ir atminimo dovanomis – Jonas Mačiulis, Robertas Javtokas, Mindaugas Kuzminskas, Renaldas Seibutis, Mantas Kalnietis, treneriai Jonas Kazlauskas, Gintaras Krapikas, Darius Maskoliūnas, Benas Matkevičius, Sigitas Kavaliauskas, gydytojai Rimtautas Gudas ir Vytenis Trumpickas, masažuotojas Aleksejus Peleckis, techninis vadybininkas Juozas Petkevičius, atstovas žiniasklaidai Linas Kunigėlis, komandos administratorius Žydrūnas Vilenčikas.

Primename, kad Europos čempionate užimta antra vieta užtikrino Lietuvai kelialapį į 2016 metų Rio de Žaneiro vasaros olimpines žaidynes. Finale sekmadienį lietuviai nusileido ispanams 63:80. Prieš tai aštuntfinalyje mūsiškiai įveikė Gruziją 85:81, ketvirtfinalyje nugalėjo Italiją po pratęsimo 95:85, o pusfinalyje įrodė savo pranašumą prieš Serbiją 67:64.

Pirmame čempionato etape Latvijos sostinėje Rygoje Lietuvos rinktinė laimėjo prieš Ukrainą (69:68) ir Latviją (68:49), tačiau nusileido Belgijai (72:74), o vėliau pranoko Estiją (64:62) ir Čekiją (85:81 po pratęsimo).

Iš viso lietuvių sąskaitoje – septynios pergalės ir du pralaimėjimai.

Iki šiol Lietuvos vyrų krepšinio komanda Europos čempione yra tapusi tris kartus – 1937, 1939 ir 2003 metais. 2007-ais lietuviai iškovojo bronzą, o sidabrą laimėjo trečią kartą – anksčiau antrą vietą Lietuva užėmė 1995 bei 2013 metais.