Apie tai užsiminė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas.

„Manome, kad galbūt geriausia būtų atsisakyti šio sporto renginio... klausimas lieka atviras“, – BFM televizijai sakė politikas ir pridūrė, kad „galimai tai buvo teroro išpuolis prieš Dakarą“.

„Pasakėme organizatoriams ir Saudo Arabijos pareigūnams, jog būtų atviri, kas atsitiko, nes yra hipotezių, jog tai buvo teroristinis išpuolis“, – pridūrė politikas.

Tikėtina, jog tokie komentarai suerzins Saudo Arabiją, kuri neatsakė į „Reuters“ užklausas dėl incidento ir pradėto Prancūzijos tyrimo.

J. Y. Le Drianas teigė, jog prancūzų tyrėjai ketino vykti į Saudo Arabiją, be to, „Paryžius neabejojo, jog ralis turėjo būti atšauktas“.

„Esant tokioms aplinkybėms, reikia būti labai atsargiems“, – pridūrė ministras.

Lenktynininkui per sprogimą Džidos mieste buvo sunkiai sužalotos kojos; jis buvo operuotas Saudo Arabijoje, o paskui pargabentas į Prancūzijoje.

„Pradėtas pirminis tyrimas dėl mėginimo nužudyti keletą žmonių, siejamo su teroristine grupuote", – sakoma nacionalinės kovos su terorizmu tarnybos prokurorų pranešime.

Ten pat nurodoma, kad numanomo sprogdinimo taikiniu tapusiame automobilyje buvę visi penki žmonės, įskaitant vairuotoją, yra Prancūzijos piliečiai. Prokurorai nepateikė išsamesnių detalių apie sprogdinimą Džidoje.

Iš Prancūzijos – raginimas laikytis „didžiausio budrumo“

Organizatoriai sakė, kad šis incidentas su lenktynėmis nesusijęs. Saudo Arabijos tarnybos užsiminė, kad sprogimas nesiejamas su jokiais nusikalstamais veiksmais.

Tačiau Prancūzijos užsienio reikalų ministerija vėliau pakeitė savo rekomendaciją dėl lankymosi Saudo Arabijoje, o toks žingsnis atrodo prieštaraujantis tiek Saudo Arabijos tarnybų, tiek ralio organizatorių pareiškimams.

„Raginame laikytis didžiausio budrumo – saugumo pavojus“, – po sprogimo buvo paskelbta URM tinklalapyje. „Saudo Arabijos tarnybos tiria, kad nustatytų sprogimo priežastį. Nusikalstamo akto galimybė neatmetama“, – pridūrė ministerija.

Prancūzijos ir Saudo Arabijos santykiai pašlijo po to, kai Paryžiuje prieš mėnesį buvo suimtas Saudo Arabijos pilietis, įtariamas žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymu.

Garsiosios lenktynės, anksčiau vadintos Paryžiaus–Dakaro raliu, kadaise prasidėdavo Prancūzijos sostinėje ir baigdavosi Senegalo sostinėje Dakare. Tačiau dėl grėsmių saugumui Šiaurės Afrikoje nuo 2009 metų šios lenktynės buvo rengiamos Pietų Amerikoje, o nuo 2020 metų – Saudo Arabijoje. Šių metų ralio paskutinis etapas vyks sausio 14 dieną.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)