Startas buvo neįprastas: dieną pradėjo motociklininkai, startavę po 10 iš karto. Tačiau lietuvių tai iš vėžių neišmušė.

Arūnas Gelažninkas, greičiausias Lietuvos motociklininkas Dakare, 9-osios dienos greičio ruožą baigė būdamas 30-as. Toks rezultatas leido jam pakilti į 25-ą vietą bendroje įskaitoje.

Balys Bardauskas finišą pasiekė 77-oje vietoje. Motociklininkas per šį etapą gavo 2 val. 20 min. baudų už nesurastus kelio taškus. Absoliučioje įskaitoje jis yra 73-ioje vietoje.

Vienoje eilėje – trys lietuviai

Visureigių ekipažai startavo po keturis. Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas, „Agrorodeo“ ekipažas, išsikovojęs diena anksčiau geresnę starto poziciją, į greičio ruožą iškeliavo 5 min. anksčiau nei kolegos.

Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis, „Craft bearings“ ekipažas, bei Benediktas Vanagas ir Sebastianas Rozwadowskis, „General Financing team Pitlane“ ekipažas, startavo bendrame trejete 5 min. vėliau. Drauge su jais turėjo startuoti ir ispanas Carlosas Sainzas, tačiau praėjusių metų Dakaro ralio nugalėtojui sugedo vairo kolonėlė ir jis į startą nespėjo, mat turėjo ją remontuotis.

Nepaisant to, kad tarp startų buvo 5 min. skirtumas, kone trečdalį greičio ruožo visi trys ekipažai buvo matomi drauge. Tą pripažino ir finišą pasiekę sportininkai – važiavo taip, kad vienas lenkė kitą ir atvirkščiai.

Finišavo 5-oje vietoje

Visgi lenktynėms įsibėgėjus, į priekį ženkliai išsiveržė „General Financing team Pitlane“ ekipažas. B. Vanagas iš pradžių šovė į 9-ąją vietą, vėliau palypėjo dar aukščiau.

Kol nuščiuvę gerbėjai laukė komandos finišo, paskutiniame kopų masyve užstrigo Sebastienas Loebas ir Cyrilis Despres. Abu lenktynininkai ten užtruko išties nemažai laiko. Be to, kiek anksčiau dėl šturmano savijautos iš ralio pasitraukė Stepane‘as Peterhanselis.

Greitis ir susiklosčiusios aplinkybės lietuviui leido finišuoti 5-oje vietoje. Absoliučioje įskaitoje B. Vanago ekipažas pakilo iki 11-os vietos.

Pyko dėl klaidų

V. Žalos ir S. Jurgelėno ekipažas į startą išvažiavo iš 12 pozicijos, 12-oje ir finišavo. Ekipažas iš pradžių demonstravo išties gerą tempą, tačiau vėliau, pasakojo V. Žala, ėmė strigti kopose ir teko mosuoti kastuvais.

„Šiandien jau dėl mano klaidų. Ir kaip tyčia, vis užstrigdavom ant keteros. Tai kasėm ir kasėm“ – kalbėjo ekipažas, po šiandienos finišo pakilęs į 12-ąją absoliučios įskaitos vietą.

Dirbo mechanikais

A. Juknevičius ir D. Vaičiulis startavo kupini džiugios nuotaikos, bet į finišą atvažiavo rūškanais veidais. Juos greičio ruože sustabdė ne kas kitas, o techniniai nesklandumai, tapę ekipažo nuolatiniu prakeiksmu šiame Dakare.

Ilgą laiką gerą tempą išlaikęs ekipažas užstrigo kopose visiškai netoli finišo. Panaudojo hidraulines kojas ir viena jų nebesusiskleidė atgal. Teko skambinti mechanikams ir konsultuotis, ką daryti. Galiausiai ekipažas parvažiavo visiškai išmontavęs hidraulinę koją ir pritvirtinęs ją prie galinių ratų.

Iš 16-os vietos startavę lenktynininkai sugrįžo 22-i. Absoliučioje įskaitoje jų rezultatas pakilo iki 37-os vietos.

Kas nugalėjo greičio ruože

Motociklų įskaitoje greičiausiai atvyko Michaelis Metge, trasoje užtrukęs 3 val. 46 min. 38 sek.

Keturračių įskaitoje pirmąją vietą užėmė Nicolas Cavigliasso, ruože praleidęs 4 val. 37 min. 25 sek.

Automobilių klasėje pirmasis trasą įveikė Nasseras Al-Attiyahas, atvykęs per 3 val. 53 min. 22 sek.

SxS klasės greičiausiasis – Reinaldo Varela. Jis trasoje užtruko 4 val. 20 min. 2 sek.

Sunkvežimių klasėje nugalėjo Eduardo Nikolaevo ekipažas, trasoje praleidęs 4 val. 19 min. 37 sek.

Tarp važiuojančių Dakaro pusmaratonį, greičiausias buvo Orlando Terranova. Jis trasoje užtruko 4 val. 09 min. 30 sek.

Kaip vyko lenktynės devintame Dakaro greičio ruože, galite pamatyti žemiau. Ketvirtadienį laukia paskutinis Dakaro ralio greičio ruožas ir finišo podiumas, ant kurio pasirodys šio ralio nugalėtojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (571)