Pirmąjį testą visiems teko atlikti dar Lietuvoje, likus iki išskridimo į Saudo Arabiją ne daugiau nei 72 valandoms. Tuomet, atskridus į šalį, laukė 48 valandų saviizoliacija, po kurios – jau Dakaro organizatorių surengtas COVID-19 testas.

Pastarasis vykdomas ten, kur pirmomis sausio dienomis startuos Dakaras – karališkajame stadione, kurio statyba buvo užbaigta tik praėjusiais metais. Kol stadiono prieigose verda gyvenimas, statomas miestelis, skirtas Dakaro ralio pradžiai, valoma erdvė bivako – Dakaro ralio stovyklos – įkūrimui, pačiame stadione organizuojami testai.

Kad Dakaro ralio dalyviai nesibūriuotų, prie langelių, pro kuriuos išduodami testui reikalingi įrankiai, išstatytos tvoros, kuriomis reguliuojamas ir saugus atstumas, ir srautai. Gausu tvarkdarių, kurie nurodo, kur eiti galima, o kur – ne.

Procedūra nesudėtinga: kiekvieno atkeliavusio paprašo paso, kopijuoja jo duomenis. Tuomet – ant atskiro lapo klijuoja lipduką, identišką kaip maišelio su išduodamais reikmenimis, paprašo nurodyti ir elektroninio pašto adresą, kuriuo bus atsiųsti koronaviruso testo rezultatai.

Testai atliekami kitoje patalpoje. Pastaroji – suskirstyta į atskirus „langelius“, atskirtus širmomis. Sąlyginai nedidideliame kambaryje vienu metu gali būti daromi testai net keliolikai sportininkų.

Pats testas – gerokai lengvesnis nei Lietuvoje, mat mėginiai imami ne iš abiejų šnervių ir gerklės, o tik vienos šnervės. Tiesa, pro nosies landą įkištas plonytis pagaliukas kaip reikiant „pamakaluojamas“, tai užsitikrinama, kad bus paimta užtektinai medžiagos tyrimui. Nepaisant to, lietuviai kantrūs – smarkiai nesirauko ir ašarų po testo nešluosto. Juo labiau, tai nėra pirmas bandymas. Pavyzdžiui, Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis abu kartu sudėjus tyrėsi jau daugiau nei 10 kartų.

Sužavėjo valstybinė sistema

Visgi labiausiai lietuvius sužavėjo ne Dakaro organizatorių pastangos sukurti kuo saugesnę aplinką ralyje, o Saudo Arabijos valstybinė sveikatos sistema bei tai, kaip šalyje užtikrinamas gyventojų testavimas nuo koronaviruso.

Šalyje norima ištirti daugiau nei 50 proc. populiacijos, todėl visi koronaviruso testai čia – visiškai nemokami. Lietuviai pasakojo, kad pamėginę atlikti testą norėjo susimokėti, tai sulaukė tik mosavimo rankomis ir pabrėžimo, kad testas visiškai nemokamas ne tik vietos gyventojai, bet ir užsieniečiams.

Tiesa, tam, kad būtų atliktas testas, reikia paso. Kiekvieno testuojamo duomenys kaupiami sistemoje, o sužinoti, koks testo rezultatas, galima naudojantis dviem išmaniosiomis programėlėmis. Jose reikia užsiregistruoti ir vos rezultatai atkeliauja, jie iš karto matomi.

Nors tyrimai visiems nemokami, tirtis be perstojo – neįmanoma. Atlikti testą galima 4-5 kartus per mėnesį, kas keletą dienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)