1964 m. Tokijo olimpinėms žaidynėms statytoje arenoje, kurios pavadinimas lietuviškai reiškia Japonijos kovos menų salė, S. Jablonskytė iškovojo vieną pergalę ir patyrė vieną pralaimėjimą.

Lietuvos sportininkės olimpinį debiutą paženklino patekimas į aštuntfinalį, kuriame kovojo 16 stipriausių dziudo imtynininkių.

Svorio kategorijos per 78 kg pirmoje kovoje S. Jablonskytės pergalę prie kroatę Ivaną Marinič lėmė veiksmas, įvertintas „Ippon“. Po šio vertinimo kova nutraukiama. Jau ir iki šio veiksmo, atlikto nuo kovos pradžios praėjus 3 min. 41 sek., lietuvė turėjo vieno taško pranašumą.

Pasaulio reitinge 31-ąją vietą užimanti mūsų šalies sportininkė atsirevanšavo šiuo metu 35-oje reitingo vietoje esančiai kroatei už nesėkmę pirmoje jų tarpusavio akistatoje 2018 m.

Po „Ippon“ vertinimo baigėsi ir antroji S.Jablonskytės kova. Tačiau pergale aštuntfinalyje džiaugėsi ne lietuvė, o viena žaidynių favoričių, 2018 ir 2020 m. Europos čempionė, šių metų „World Masters“ varžybų nugalėtoja prancūzė Romane Dicko. Ji pasaulio reitinge yra šešta.

Lietuvės ir prancūzės akistata truko vos 28 sek. Daug ilgiau po kovos ašaromis išsiliejusių emocijų nesulaikė S. Jablonskytė.

„Tikrai nesitikėjau, kad viskas taip baigsis, buvau nusiteikusi labai gerai, prieš varžybas jaudulio nebuvo, pirma kova irgi gerai praėjo“, – teigė imtynininkė. Ji neslėpė, kad ašaromis jos emocijos virsta ne tik po pralaimėjimų, bet ir po pergalių.

Kalbėdama apie aštuntfinalio dvikovą, sportininkė sakė: „Esu kovojusi su prancūze ne vieną kartą. Tai žiauriai neparanki, žiauriai nepatogi, žiauriai gerai mane pažįstanti varžovė.

Ji laukė, kol aš pradėsiu daryti savo veiksmą. Jau pirmoje atakoje buvau išprovokuota. Sustojau, iki galo nepadariau savo veiksmo, ji užkabino mano koją ir aš užsiverčiau ją ant savęs. Taip ir baigėsi kova. Labai apmaudu, kad viskas taip greitai baigėsi. Nereikėjo skubėti. Bet tą supranti tik nulipusi nuo tatamio.“

Olimpinių žaidynių atidaryme kartu su plaukiku Giedriumi Titeniu Lietuvos vėliavą nešusi S.Jablonskytė teigė, kad dar norėtų sugrįžti ant olimpinio tatamio: „Noras sportuoti niekur nedingsta. Nesu dar visko pasiekusi, ko noriu.

Pačios žaidynės daug ko pamokė. Kalbu ne tik apie savo varžybas. Čia pasimokai iš kitų sportininkų, kartu išgyveni su jais. Atrodo, visai nepažįstamas žmogus, o už jį sergi kaip už savą. Nes jis kovoja už Lietuvą.

Čia aš matau, kaip visa Lietuvos komanda serga vieni už kitus. Tai parodo, kad yra kažkas daugiau, nei tik savas rezultatas. Lietuvos rezultatas mums reiškia labai daug, kad galime palaikyti vienas kitą. Šios žaidynės mano daug ko išmokė. Visko neišvardinsiu. Bet buvo labai maloni, na ir gal šiek tiek nemaloni patirtis ateičiai.“

„Nippon Budokan“ arena, kurioje vyksta olimpinių žaidynių dziudo ir karatė kovos, yra mačiusi ne tik „The Beatles“, ABBA, „Kiss“, Bryano Adamso, Erico Claptono, Ozzy Osbourne ir kitų pasaulio musikos superžvaigždžių koncertus.

Japonijos kovos menų meka vadinamoje arenoje kas ketverius metus vyksta labiausiai prestižinis karatė renginys – pilno kontakto pasaulio čempionatas be svorio apribojimų. Šiose varžybose ant garbės pakylos ne kartą lipo ir Lietuvos atletai.

Beje, lietuvei olimpiada prasidėjo atsakingomis pareigomis – S. Jablonskytė kartu su plaukiku Giedriumi Titeniu nešė Lietuvos vėliavą per atidarymo ceremoniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)