V. Garastas Katovicuose su Lietuvos žurnalistais diskutavo rinktinės trenerių, komandos komplektavimo, rengimo bei atsakomybės už fiasko klausimais.

Trenerių laukia ataskaita LKF

Nors Lietuvos rinktinės treneriai R. Butautas ir Rimas Kurtinatis pareiškė palieką komandą, jie dar turės atsiskaityti LKF Vykdomajam komitetui.

„Pirmiausia reikia pradėti nuo trenerio. Nutarėme, kad buvę treneriai turi pateikti ataskaitą: kas buvo blogai ir ko trūko. Norime pamatyti, kaip jie į tai atsižvelgs. Nors praktiškai aš viską žinau. Noriu žinoti kitų nuomonę.

Dėl (naujų – DELFI) trenerių aš dabar nekalbu, kas jie bus. Mes darysime konkursą, privalome daryti. Tai bus balandžio mėnesį. Tą rinktinę reikia atjauninti 5-6 žmonėmis. Tai būtina sąlyga. Turime gerai pasirodyti 2011 metais Lietuvoje. Tam, kad nepasikartotų serbų 2005 metų istorija, kai jie nepapuolė į aštuoniukę namuose.

Tų tragedijų ir ankščiau buvo visokių. Visada skausmingiausia ta tragedija, kuri ištinka tave“, – sakė V. Garastas.

LKF nesikiša į trenerių darbą

LKF vadovas nesutinka, kad turėjo tiesiogai kištis į rinktinės trenerių darbą.

„Sako, va, Garastas nėjo ir leido (Ramūnui) Butautui keisti žaidėjus ar ten vėl ką. Palaukite, kaip aš ten nubėgsiu į tą aikštę? Aš neturiu teisės kištis į trenerio vidaus reikalus.

Aš jam aiškinau dėl sudėties prieš čempionatą. Nenoriu pasakyti, kokie jie blogi, o koks aš fainas. Aš žinau vieną, man taip yra buvę. Kažkas patarė, o aš pasinaudojau tuo patarimu. Išėjo blogai. Kai papriekaištavau patarusiąjam, jis atšovė: „kas treneris tu, ar aš?“, – prisiminė krepšinio specialistas.

LKF uždavinys – aprūpinti rinktines

V. Garastas įsitikinęs, kad federacijos uždavinys – tinkamai aprūpinti visas šalies reprezentacines rinktines.

„Apie save galiu pasakyti taip. Šįmet mes subūrėme 14 rinktinių. Koks yra federacijos uždavinys? Ką ji turi daryti? Aš tik žinau vieną, kad nė vienas federacijos darbuotojas neturi treniruoti. Buvo laikas – treniravau, dabar jis praėjo. Mūsų tikslas – užtikrinti gerą komandos aprūpinimą. Lietuvos vyrų rinktinei, galite klausti ko norite, trūko tik gulbės pieno. Visos sąlygos buvo sudarytos“, – vardino Lietuvos krepšinio vadovas.

Federacijai skaudžiai smogė piniginių srautų sumažėjimas.

„Mes netekome 2 milijonų litų lėšų, kurias nuėmė Vyriausybė. Pas mus 70 proc. lėšų yra rėmėjų pinigai, kurių aš vaikštau ir prašinėju. Jei nebus pinigų – nebus nieko. Jaunimo rinktinėms, kurios šiemet truputį blogiau pasirodė, mes nuėmėme pusę lėšų. Vietoje 250 tūkst. jos gavo 130 tūkst. Tai reiškia, kad dviem savaitėm sutrumpėjo stovyklos.

Sunkmetis Lietuvoje, bet buvo tvirtai pasakyta: mūsų vyrų rinktinė neturi jausti jokio minuso. Ir tas buvo padaryta. Pukiausi viešbučiai, geriausias maitinimas, dešimt kontrolinių rungtynių. Ką daugiau galima padaryti?“, – retoriškai klausė V. Garastas.

V. Garastas jau rado atsakymą, kas Lietuvos rinktinei nutiko Lenkijoje, bet tos paslapties dar neatskeidžia.

„Radau, bet nenoriu čia dabar kalbėti. Aš puikiai žinau viską. Nepasakysiu. Aš noriu jums trumpai pasakyti, koks yra pagrindinis trenerio uždavinys. Pastatyti žaidimą, kad matytusi, kaip rungtyniaujama.

Man trūko greičio, geito puolimo, įvairumo taktikoje, truputį kitokios sudėties, nekoks yra techninis žaidėjų parengimas. Į tai reikia atkreipti dėmesį per mokomąjį treniruočių procesą.

Čia viskas po truputį susidėjo ir turim tai, ką turim. Reikia keisti pasirengimo metodiką. Aš mačiau, kad šešeriose rungtynėse iš eilės vyksta tas pats: viršuje aukštas stato užtvarą mažam ir tas kartojasi, ir kartojasi. Tai varžovų komanda, matydama tokį žaidimą, po kauliuką išnagrinėja, nieko nepadarysi ir nesukursi jokių situacijų aikštėje metimui į krepšį.

Aš daug ir nenoriu gilintis. Kaltinu ne tik (vyriausiąjį – DELFI) trenerį. Buvo penki treneriai, jie turi kalbėtis, tartis, šnekėtis. Jei neaišku, ko nors paklausti. Tokie dalykai. Aišku, nemalonu. Jei praloš visos mūsų 14 rinktinių čia nespėsi atsistatydinti.

Kai ateis laikas, aš prisiimsiu atsakomybę. Tegul pakenčia, liko paskutiniai metai ir 2011-aisiais ateis (LKF prezidento – DELFI) rinkimai. Aš tikrai nesijaučiu kaltas, kadangi labai daug pastangų įdėjau“, – aiškina V. Garastas.

Pritrūks trenerių rinktinei

Nuo 1990 iki 2009 metų Lietuvos rinktinę jau treniravo keturi krepšinio specialistai.

„Lietuvoje blogiausia yra tai, kad labai aukštai iškelta kartelė. Mes nepripažįstame jokių vietų – tik prizines. Ir treneriui velniškai sunku dirbti. Per nepriklausomybės laikotarpį kiek trenerių jau dirbo.

Nuo 1990 iki 1997 m. aš dirbau, nuo 1997 iki 2001 dirbo J. Kazlauskas. Nepasisekė, žmogus atsistatydino, nors nieko blogo nepadarė. Ten buvo rimtų priežasčių, bet jis neišlaikė. Jis prieš tai dukart norėjo atsistatydinti, bet mes jį perkalbėdavome. Treneris turi būti tvirtas ir kietas.

Toliau treneriu iki 2006 m. dirbo Antanas Sireika ir, va, dabar R. Butautas. Pasikeitė keturi vyr. treneriai. Ne taip daug, bet gal ir ne taip mažai.

Jei taip viskas klostysis, man atrodo, greitai pritrūksime trenerių. Visi bijo. Tarkime, nusamdytas treneris yra Davidas Blattas. Ką jis labai nuveikė su šia Rusijos rinktine, su šiuo gigantu? Pernai į aštuoniukę nepapuolė, šįmet kovojo dėl 8-os vietos“, – retoriškai klausia V. Garastas.

Ieškos tinkamų kandidatų

Vienas Lietuvoje geidžiamiausių kandidatų treniruoti rinktinę J. Kazlauskas, deja, yra susaistytas sutartimi su graikais.

„J. Kazlauskas yra puikus treneris, mes penktadienį kalbėjomės su Giorgos Vassilakopoulos (Graikijos krepšino federacijos ir „FIBA Europe“ vadovas – DELFI) dėl jo kandidatūros. J. Kazlauskas turi dvejų metų kontraktą ir mes, sako, jo nepaleisim. Juo labiau, kad jis pateko į (Europos čempionato – DELFI) ketvertą.

Pats „FIBA Europe“ prezidentas, kuris yra mūsų didelis draugas, norėjo, kad lietuvis būtų (Graikijos rinktinės – DELFI) treneris.

Mums reikia truputį palaukti ir pažiūrėti, kaip vyks Eurolygos varžybos. Yra (Kauno) „Žalgirio“ treneris (Gintaras) Krapikas, kaip jam seksis. Mes niekur neskubėsim. Turėjome tokią krizę, kai 2001 metais grįžome iš Turkijos, nedalyvavome kitų metų pasaulio pirmenybėse. Tuščias ir labai liūdnas laikas“, – pasakojo LKF prezidentas.

Kova dėl vardinio kvietimo į pasaulio čempionatą

LKF stengiasi, kad Lietuvai atitektų vienas iš keturių vardinių kvietimų pasaulio čempionatą.

„Atliekamas didžiulis darbas dėl kvotos į 2010 metų pasaulio čempionatą Turkijoje. Blogiausia, kad rusai pralaimėjo, nes pirmenybė atiduodama didelėms šalims su pinigais. Mūsų konkurentai yra italai ir rusai. Mes atitinkame visus FIBA reikalavimus, tik pinigų nėra.

Aš kažkur slapta turiu šeštą jausmą (kad gausime kvietimą – DELFI). Viskas spręsis gruodžio 13 d. kai bus „FIBA World“ Valdybos posėdis, kur bus balsuojama. Turime daug rimtų ir įtakingų federacijų, kurios nori padėti Lietuvai. Žiūrėsime“, – optimizmo neslėpė V. Garastas.

LKF koziris kovoje dėl vardinio kvietimo – ištikimi rintinės aistruoliai.

„Mūsų aistruoliai yra pirmieji Europoje ir apie tai kalbėjime su turkais, kurie taip pat yra suinteresuoti, kad Lietuva būtų ten (pasaulio čempionate – DELFI). Nes lietuvių atvažiuos 4-5 tūkstančiai. O kaip nukentėjo Katovicai? Lenkų nėra, lietuvių nėra, vadinasi nėra 7-8 tūkst. žiūrovų. Be krepšinio juk yra dar biznis ir pinigai. Čia reikia susigrąžinti lėšas, kurios buvo išleistos“, – priminė LKF vadovas.

Lietuvos rinktinės nevykęs pasirodymas Senojo žemyno pirmenybėse – skausmingas visiems.

„Nenoriu teisintis, bet mes realiai žiūrėkime į situaciją. Nereikia tragedijų, bet aš tikrai nemaniau, kad taip gali nutikti Lietuvos rinktinei. Ypač po rungtynių su Ispanija Vilniuje“, – pokalbį baigė V. Garastas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją