Visi trys lenkai šiemet yra laimėję kurį nors greičio ruožą, nė vienas iš Goczalų į greičiausiųjų trejetą nepateko tik prologo įskaitoje, 5-ame ir 8-ame ralio etapuose.

2022-ųjų galutinėje rikiuotėje R. Baciuška aplenkė tiek Mareką (atsiliko 1:03 min.), tiek Michalą Goczalus, likusius atitinkamai 4-oje ir 5-oje vietose.

Įpusėjus 2022-ųjų Dakaro raliui po finišo lietuvis džiaugėsi sėkmingai įveiktu etapu, tačiau jo nuotaiką staiga nugadino „Energylandia“ piloto Michalo Goczalo šturmanas Sz. Gospodarczykas. Lenkas žėrė priekaištus lietuviui dėl to, jog pavytas R. Baciuška į priekį nepraleido didesnį tempą demonstravusios „Energylandia“ komandos.

Galiausiai konfliktas baigėsi tuo, jog nepatenkintas oponentas R. Baciušką apšaukė „šunsnukiu“, skolingas neliko ir lietuvis, varžovą pavadinęs „suknistu lenku“.

Šiemet prie brolių Michalo ir Mareko prisijungė pastarojo sūnus, 18-metis Erykas.

Trys lenkų Goczalų šeimos nariai, „South Racing“ komandos atstovai Jungtiniuose Arabų Emyratuose įsirašė į automobilių sporto istoriją, kuomet Dubajuje triumfavo finalinėse pasaulio kroso ralio taurės varžybose: užėmė tris pirmąsias vietas bendroje įskaitoje.

Čia varžybų debiutantas Erykas lenkė savo tėvą Mareką ir dėdę Michalą bei nustebino automobilių sporto bendruomenę iškovodamas sensacingą pergalę T4 bagių įskaitoje.

E. Goczalas neslėpė, ši pergalė – tai pasiruošimas Dakaro raliui.

„Šiek tiek bijojau startuoti, tai buvo mano pirmieji etapai tokio lygio varžybose. Atlikome puikų darbą ir naviguojant nepadarėme jokių klaidų.

Tryse varžytis Dakare – tai tarsi mūsų svajonės išsipildymas“, – teigė E. Goczalas.

Eryk Goczal

Eryko tėvas Marekas Dakaro ralyje dalyvauja trečią kartą ir, panašu, turėtų pirmą kartą lipti ant podiumo po viso ralio finišo.

M. Goczalas 2021-aisiais liko 8-as, 2022-aisiais – už Roko nugaros ketvirtas. Dabar jis bendroje įskaitoje rikiuojamas 3-ioje vietoje ir turi daugiau nei 45 min. pranašumą prieš 4-ą vietą užimantį argentinietį Jeremiasą Ferioli.

47-erių lenktynininkas nėra naujokas autosporte. Jis lenktyniauja nuo paauglystės, yra laimėjęs Lenkijos klasikinio ralio čempionatą, kurį laiką varžėsi keturračiais, tačiau vėliau buvo priverstas palikti autosportą.

Vyras pasuko į verslo pasaulį, tapo sėkmingu verslininku, kuriam dabar priklauso didžiausias Lenkijoje naktinis klubas („Energy2000“) ir didžiausias pramogų parkas („Energylandia“).

Prieš kelerius metus Marekas nusprendė sugrįžti į automobilių sportą ir kartu su savo jaunesniuoju broliu Michalu pradėjo dalyvauti ralio kroso varžybose. Jie įkūrė „Energylandia Rally“ komandą, galiausiai 2021-aisiais abu debiutavo Dakaro ralyje.

Jaunasis ralio talentas Erykas pastaruosius dvejus metus akylai stebėjo, kaip Dakaro ralyje varžosi tėvas ir dėdė (SSV T3 įskaitoje). Dabar kylanti Lenkijos autosporto žvaigždė įrodo, kad yra pakankamai subrendęs ne tik varžytis Dakare, bet ir jau savo debiutiniame Dakare kovoti dėl aukščiausių pozicijų.

Ralyje E. Goczalas debiutavo 2019-aisiais „Baja Europe“ varžybose, 2020 metais patirtį kaupė Lenkijos kroso ralio čempionate, 2021 metais debiutavo Lenkijos šonaslydžio čempionate ir tapo jauniausiu visų laikų dalyviu.

2022 metais jis tapo Lenkijos šonaslydžio čempionu, o metų pabaigoje sensacingai nugalėjo Dubajuje.

Įdomu tai, kad Erykui kelią diktuoja šturmanas Oriolas Mena, puikiai pažįstantis Roką Baciušką. Šturmanas pernai padėjo lietuviui iškovoti trečią vietą Dakare.

Šiemet ispanas O. Mena prisideda prie E. Goczalo pasiekimų ir lenkas jau spėjo šiame ralyje įsirašti į Dakaro istoriją. Po R. Baciuškai skirtos 15 minučių baudos lenkas nugalėjo 1-ame etape ir tapo jauniausiu visų laikų lenktynininku, iškovojusiu pergalę Dakaro greičio ruože.

Šiemet kova tarp lietuvio ir lenkų trijulės, panašu, neperžengia garbingo elgesio normų. Bent jau viešai nė viena pusė nėra užsiminusi apie tai, jog trasoje kažkas elgtųsi nesąžiningai kovojant dėl aukščiausių pozicijų.

Sekmadienį lemiamą, paskutinį greičio ruožą pradės šeštadienį etapą laimėjęs E. Goczalas, jam už nugaros neleis atsipalaiduoti R. Baciuška, turintis prieš varžovą trapią 3:24 min. persvarą.

Ar pakaks šios Roko persvaros siekiant iškovoti Dakaro ralio nugalėtojo titulą, sužinosime sekmadienį pirmoje dienos pusėje.

Paskutinę ralio dieną sekmadienį dalyviai turės įveikti 136 kilometrus, kuriuose ir spręsis Dakaro ralio bagių įskaitos (T4) laimėtojas.

XIII etapo rezultatai (pozicija, lenktynininkas, laikas/ skirtumas nuo lyderio):

1.Eryk Goczal2:35:13 val.
2.Rokas Baciuška+4:19 min.
3.Yasiras Seaidanas+9:56 min.


Rikiuotė bendroje bagių įskaitoje (pozicija, lenktynininkas, laikas/ skirtumas nuo lyderio):

1.Rokas Baciuška51:41:34 min.
2.Eryk Goczal+3:24 min.
3.Marek Goczal+23:01 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją