Lietuvos slidininkai Ingrida Ardišauskaitė ir Vytautas Strolia bei biatlonininkai Diana Rasimovičiūtė ir Tomas Kaukėnas, kaip ir jų varžovai, Sočyje prieš startą kruopščiai apsuka abi kojas specialiais dirželiais, ant kurių yra nedidelė (apie 3 cm ilgio ir pločio dėžutė) su baterijomis. Būtent ji siunčia signalus, padedančius ne tik teisėjams fiksuoti tikslius rezultatus, bet ir televizijos žiūrovams matyti sportininkų trasos įveikimo laiką įvairiose atkarpose ir finiše.

Dauguma šiuolaikinių transponderių rezultatus rodo tūkstantųjų sekundės dalių tikslumu, nors slidinėjimo ir biatlono varžybose tokio net nereikia.
Kiekvienas transponderis nustatytas skirtingu dažniu, kad nekiltų painiavos sportininkams vienu metu šliuožiant pro kontrolinius punktus, kur fiksuojami duomenys. Po finišo transponderiai grąžinami teisėjams. Baterija gali tarnauti iki penkių metų.

Nors šiuolaikiniai transponderiai laikomi itin patikimais, kartais prietaisas nesuveikia arba suveikia neteisingai. Tada tikrą rezultatą galima sužinoti tik pagal rankinio chronometro, kuris dėl visa ko fiksuoja kiekvieno sportininko pasirodymą, rodmenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)