TOK spaudžiamas imtis pačių griežčiausių priemonių prieš Rusiją ir uždrausti visiems rusų atletams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje po to, kai buvo atskleista valstybės mastu vykdyta dopingo programa, leidusi šalies sportininkams laimėti daugybę medalių.

Pirmas smūgis dopingą propagavusiam Rusijai sportui jau suduotas – Rio neleista startuoti visai Rusijos lengvosios atletikos rinktinei, išskyrus 800 metrų bėgikei Julijai Stepanovai ir šuolininkei į tolį Darijai Klišinai.

Artėjant lemiamam TOK sprendimui, kuris gali būti paskelbtas jau 12 valandą dienos arba vakare, užsienio spaudoje – itin prieštaringa informacija.

Britų „Daily Mail“ tvirtina, kad patikimas jų šaltinis TOK viduje praneša, jog iš olimpiados Brazilijoje bus diskvalifikuoti visi Rusijos atstovai. Maža to, norima rusus nubausti dar skaudžiau ir neprileisti jų ir prie 2018-ųjų žiemos olimpinių žaidynių Pietų Korėjoje.

Tiesa, TOK prezidentas Thomas Bachas nori suteikti galimybę reabilituotis atskiriems sportininkams, jei šie įrodys, kad yra švarūs nuo dopingo, tačiau tai spręstų jau tarptautinės konkrečių sporto šakų federacijos.

Tuo metu, rusų leidinys „Sovetskij sport“, remdamasis savo neįvardytu šaltiniu, pateikia kategoriškai priešingą medžiagą, anot kurios, TOK nepašalins Rusijos iš Rio, o pasirinks tarpinį variantą – perleisti viską atskirų sporto šakų federacijoms, kurios turėtų suformuoti savo reikalavimus ir pačios nutarti, ar rusai juos atitinka.

Bet kokiu atveju, kaip rašo „Daily Mail“, TOK verdiktas veikiausiai įsiutins Rusijos Federacijos prezidentą Vladimirą Putiną ir lieka neaišku, ar jis ir kiti aukšti šios šalies pareigūnai neboikotuos žaidynių.

Jau anksčiau pranešta, kad Rusijos sporto ministrui Vitalijui Mutko, ant kurio taip pat krenta dopingo istorijos šešėlis, nebus suteikta akreditacija į Rio.

Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės startuos jau po mažiau nei dviejų savaičių – rugpjūčio 5-ąją Brazilijoje.

Primename, kad pastarąją savaitę tikrą audrą sukėlė nepriklausomas Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) pasamdytas tyrėjas Richardas McLarenas ir jo ataskaita, kurioje skelbiama, kad nuo 2011 m. pabaigos iki 2015 m. rugpjūčio rusų sportininkų šlapimo mėginiai vasaros ir žiemos olimpinėms žaidynėms buvo klastojami masiškai, o tai buvo toleruojama ir netgi skatinama daryti valstybiniu mastu.

Daktaro R. McLareno ataskaitoje rašoma, kad buvo suklastoti 580 šlapimo mėginių 30-yje sportinių kategorijų. Klastoti mėginiai buvo pateikti ir 2012 m. Londono žaidynėms, ir 2014 m. Sočio žiemos žaidynėms, o tai buvo daroma įvairiose sporto šakose – pradedant lengvąja atletika, baigiant slidinėjimu.

Taip pat klastoti sunkiaatlečių, kanojininkų, plaukikų, ledo ritulininkų ir net parolimpinėse žaidynėse dalyvavusių sportininkų dopingo mėginiai. Kaip teigia pats R. McLarenas, „per 57-ias tyrimui skirtas dienas jis tik praskleidė uždangą, o WADA nori, kad jis tirtų toliau ir išsiaiškintų, kokie sportininkai buvo remiami valstybės“.

Štai, kaip viskas vyko 2014-ųjų Sočio olimpinių žaidynių metu. Visų pirma, prieš žaidynes sportininkas duodavo šlapimo mėginį, kol kraujyje dar nebūdavo pajėgumą didinančių preparatų. Tuomet šlapimo mėginiai būdavo užšaldomi, o sportininkas tuo metu jau pradėdavo vartoti draudžiamus preparatus.

Per žaidynes, stebint nepriklausomam kontroliuojančiam pareigūnui, sportininkas pateikia šlapimo mėginį, o naktį Federalinės saugumo tarnybos agentas, persirengęs inžinieriumi, slapčia paima mėginius iš laboratorijos.

Mėginių buteliukai atidaromi nepažeidžiant antspaudo, šlapimas sukeičiamas, o mėginių buteliukai su švariu šlapimu pastatomi laboratorijoje laukti tyrimų.

Grupė pasaulio šalių ir WADA oficialiai paragino T. Bachą nušalinti iš Rio de Žaneiro visą Rusijos rinktinę, savo sprendimą komitetas turi paskelbti šį savaitgalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (917)