F grupės 3-io turo mače tarp Belgijos ir Kroatijos arbitras baudos aikštelėje fiksavo belgo Yannicko Ferreira-Carrasco pražangą prieš Andrejų Kramaričių.

Luka Modričius jau ruošėsi realizuoti 11 m baudinį, tačiau teisėjas Anthony Tayloras dar konsultavosi su VAR technologija dirbančiais kolegomis.

Po netrumpos pauzės ir ilgų svarstymų buvo nuspręsta prieš pražangą fiksuoti kroato Dejano Lovreno nuošalę. Ją pastebėjo ne arbitro asistentas, tiesą sakant, toje situacijoje žmogaus akis nė negalėtų tiksliai įvertinti situacijos.

Taisyklių pažeidimą fiksavo automatinė nuošalių stebėjimo technologija, pirmą kartą taikoma šiame pasaulio čempionate.

Dejano Lovreno nuošalė

Šis epizodas sukėlė nemenkas diskusijas futbolo gerbėjų gretose.

Vienas jų piktinosi naujovėmis, mat realus futbolas – žmonių žaidimas, o ne kompiuterinė simuliacija.

Tačiau naujovėms pritaria Profesionalių futbolininkų asociacijos vadovas A. Klimavičius. Pasak jo, ne teisėjas turi nuspręsti, buvo nuošalė ar ne, o technologijos, net jei kalba eina apie milimetrus.

„Kuomet futbole taikomos tokios technologijos, reikia eliminuoti žmogaus klaidos tikimybę.

Ne arbitras turi nuspręsti, buvo nuošalė ar ne, nes jis pasirinks sprendimą, kuris sukels abejones ir sulauks klausimų.

Sporte rezultatą lemia smulkios detalės. Pavyzdžiui, olimpinių žaidynių 100 m bėgimo finale sprinterius skiria šimtosios sekundės dalys, plaukiant Rūtai Meilutytei, rezultatus taip pat lemia šimtosios sekundės dalys.

Kažkas turi prisiimti tą atsakomybę ir tą tiksliai gali padaryti technologijos.

Yra praktiškesnių pavyzdžių: vienas sustabdytas vairuotojas į alkotesterį pripučia 0,4 promiles, o kitas – 0,41. Technologijoms paliekamas šis klausimas, o ne policijos pareigūnas sprendžia, kas pažeidė taisykles ir vertas baudos, o kas – ne.

Futbole lygiai taip pat. Kitą kartą galbūt milimetro nuošalė bus fiksuojama Kroatijos varžovams. Ne teisėjai turi nuspręsti šioje vietoje“, – įsitikinęs A. Klimavičius.

Arūnas Klimavičius

Anot jo, keblesnė situacija vertinant Ispanijos ir Japonijos rinktinių epizodą, kuomet japonams mušant antrą įvartį kilo abejonės, ar kamuolys nebuvo palikęs aikštės.

„Vieni mano, kad kamuolys buvo išriedėjęs už aikštės, kitų nuomone, kamuolys dar buvo aikštėje.

Šioje vietoje sprendimą priėmė arbitras. Tačiau negali būti diskusijų nuošalės tema, net ir pusę milimetro. Jei tą fiksuoja technologijos, tai yra nuošalė“, – laidoje „Delfi tema“ kalbėjo A. Klimavičius.

„Žaidžiama su kamuoliais, kurie turi specialius daviklius, leidžiančius fiksuoti, ar kamuolys kirto vartų liniją ar ne. Žinoma, šis aspektas kur kas svarbesnis nei sprendžiant, ar kamuolys kirto šonines ar galines linijas.

Bet tik laiko klausimas, kada ir tai bus taikoma futbole“, – įsitikinęs A. Klimavičius.

Katare planetos pirmenybės – paskutinės, kuomet jose varžosi 32 dalyvės.

Nuo 2026-ųjų pasaulio čempionato finaliniame turnyre varžysis jau 48 rinktinės. Ar tai galimybė Lietuvos rinktinei?

„Delfi tema“ pašnekovai, tiek daugkartinis Lietuvos čempionas Mantas Kuklys, tiek A. Klimavičius, siūlė kelti kuklesnius tikslus – pradžiai laimėti bent Baltijos taurę bei tapti stipriausia rinktine šiame regione.

„Mano nuomone, labai sunku. Taip, kai atrankos starte ir turnyro lentelėje visos komandos dar turi po nulį taškų, visada galima sakyti, kad yra tų galimybių.

Bet šiuo metu mūsų rinktinė nestebina savo žaidimu. Reikia galvoti apie geresnę pamainą. Žinome, su kokiomis problemomis susiduria šalies futbole ir gal nereikia taip toli žiūrėti į priekį“, – teigė beveik 4-ias dešimtis rungtynių vilkint Lietuvos rinktinės marškinėlius sužaidęs M. Kuklys.

Mantas Kuklys

Jam pritarė ir A. Klimavičius.

„Yra kitų aktualesnių Lietuvos futbolo bėdų, o ne galvoti apie pasaulio ar Europos čempionatą.

Aš netikiu, kad kažkada savo gyvenime pamatysiu Lietuvos rinktinę pasaulio ar Europos čempionatuose. Turime kitus tikslus kelti.

Pradžiai galvokime apie Baltijos taurę, kaip laimėti ją. Tapkime stipriausi savo regione, būkime čia lyderiais, nes atsiliekame nuo savo kaimynų. Reikia pradėti nuo mažesnių tikslų, o ne svajoti apie pasaulio čempionatą“, – tvirtino A. Klimavičius.

Visą laidą apie pasaulio čempionato grupių etapą ir artėjančias atkrintamąsias žiūrėkite čia:



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją