Keičiant ratą prispaudė automobilis

Du etapus Dakaro ralyje lėkęs it ant sparnų, ketvirtadienį B. Vanagas susidūrė su rimtais sunkumais. Už 46 km nuo greičio ruožo starto esantį pirmą kontrolinį punktą Lietuvos ekipažas pasiekė nuo lyderio atsilikdamas beveik valandą.

Vėliau B. Vanagas kurį laiką palaikė pirmaujančių sportininkų tempą bandydamas atsigriebti, tačiau po kelių valandų vėl prapuolė iš radarų.

DELFI duomenimis, lietuviškasis ekipažas sustojo trasoje norėdamas pakeisti vieną iš „Oscar“ automobilio ratų. Nuo žemės pakeltą automobilį laikęs domkratas staiga nuvirto, ir „Oscaras“ prispaudė B. Vanago ranką. Ji gali būti lūžusi.

Važiuos iki galo

Telefonu susisiekęs su savo ekipos štabu ir pranešęs apie nelaimę, B. Vanagas paprašė parūpinti energetinių gėrimų ir daug ledo.

DELFI žiniomis, Lietuvos lenktynininko situaciją dar labiau apsunkino dėl prasto aušinimo ir didžiulės kaitros kaistantis ir užverdantis kuras.

Komandos draugų B. Vanagas taip pat prašė išmontuoti halogenines lempas iš lydinčio automobilio „Toyota Land Cruiser“, tuo parodydamas, jog rengiasi važiuoti sutemus.

Ekipažas tarpinį finišą Belin miestelyje, kur jo kelias valandas lūkuriavo kiti komandos atstovai, pasiekė po pusiaunakčio Lietuvos laiku. Automobilį iki kontrolės punkto nuvairavo pats B. Vanagas.

Ralio žiūrovų nufilmuotame įraše galite pamatyti ir B. Vanago automobilį trasoje (nuo 1:10 min.):

Benediktas Vanagas

Pasitaręs su bendražygiais, ekipažas pasiryžo nesitraukti iš varžybų ir važiuoti iki etapo finišo. Tiesa, kovą dėl aukštesnių vietų B. Vanagui jau tenka laidoti.

„Kai bandėme pakeisti padangą, nukrito domkratas, ir automobilis prispaudė man plaštaką. Atrodė, kad tai buvo penkios ilgiausios minutės mano gyvenime. Dabar pirštą labai skauda, nežinau, ar yra lūžis.

Važiuosime toliau, nes norime pasisemti kuo daugiau patirties. Nežinau, ar baigsime lenktynes, žiūrėsime, kaip laikys technika“, - DELFI situaciją komentavo pats pilotas, skausmui malšinti į kelią pasiėmęs ledo.

Praleidęs trasoje daugiau nei 10 valandų, B. Vanagas tarpiniame finiše klasifikuojamas paskutinėje 76-oje vietoje.

Papildyta. 7 val. Lietuvos laiku (2 val. nakties - vietos) žinių apie B. Vanago pasirodymą penkto etapo finiše dar nebuvo. Tiesa, lietuvis įrašytas į šešto etapo starto protokolą 65-u numeriu. 694 km (greičio ruožas - 424 km) distanciją iš Tukumano į Saltą (Argentina) „Oscar“ ekipažas turėtų pradėti penktadienį, 16.25 val. Lietuvos laiku. Tai bus paskutinis etapas prieš vienintelę šiame ralyje poilsio dieną.

Dar papildyta. Apie 7.40 val. Lietuvos laiku B. Vanagas savo socialinio tinklo profilyje pranešė jau baigęs greičio ruožą ir važiuojantis į bivuaką keletą valandų atsipūsti.

„Panašu, kad Dakarą būsime sau susigadinę. Praradome per daug laiko. Įtvirtinau apgadintus pirštus, pabandysime šiandien pagyventi su nuskausminamaisiais. Šeštadienį bus poilsio diena, tuomet aiškiau matysime tolesnę mūsų strategiją. Darome viską, kad pasiimtume Dakaro patirtį. Negalime sau leisti nefinišuoti.

Beje, šiandien kaudamiesi su „Oscaru“ turėjome šansą padėti mūsų broliui iš Estijos, startuojančiam motociklu. Atidavėme jam savo atsarginį variklio tepalą“, - pasakojo B. Vanagas.

Klupo ir favoritai

Trečiadienį ketvirtame etape B. Vanagas finišavo 23-ias ir bendroje įskaitoje buvo pakilęs į 36 vietą. A. Juknevičius greičio ruožą užbaigė 63-ias ir bendroje rikiuotėje užėmė 81-ą poziciją.

Penktame Dakaro ralio etape sportininkai turėjo nukeliauti rekordinius šiais metais 911 km iš Čilesito į Tukumaną (Argentina). Kaip ir prieš praėjusį etapą, organizatoriai sutrumpino 527 km greičio ruožą, dvi įskaitines jo dalis perskyrę pravažiavimu, kuriame nelenktyniaujama. Bendras likusio greičio ruožo ilgis – 416 km, iš kurių maždaug penktadalį sudaro smėlynai.

Jau lenktynėms įsibėgėjus paskelbta, jog greičio ruožas dėl saugumo sumetimų sutrumpinamas dar maždaug šimtu kilometrų, o motociklų ir keturračių įskaitose antroji jo dalis apskritai atšaukta.

Iš neįprastai aukštos 26-os pozicijos startavusiam B. Vanagui etapo pradžia buvo nesėkminga. 46 km atkarpą jo ir A. Rudnickio ekipažas važiavo net 1 val. 35 min. 9 sek. „Oscar“ automobilio komandos laikas - 56 min. prastesnis nei greičiausiai pirmą atkarpą įveikusio prancūzo Stephane'o Peterhanselio („Mini“). B. Vanago rezultatas tarp 90-ies sportininkų buvo vos 67-as.

Už tautietį greičiau važiavo ir 65-as startavęs A. Juknevičius. Atkarpą jis įveikė per 1 val. 27 min. 13 sek. Pirmame kontroliniame punkte lietuvio rezultatas - 64-as.

Pirmoje greičio ruožo dalyje didelių rūpesčių turėjo ne tik B. Vanagas, bet ir dauguma dėl aukščiausių pozicijų konkuruojančių ekipažų. Ligšiolinis bendrosios įskaitos lyderis iš Ispanijos Carlosas Sainzas klaidžiodamas bei sustojęs dėl automobilio elektronikos problemų prarado daugiau nei valandą, orientuotis sunkiai sekėsi ir S. Peterhanseliui bei argentiniečiui Orlando Terranovai. Katarietis Nasseras Al-Attiyah klimpo smėlio kopose, o lenkas Krzysztofas Holowczycas susidūrė su techniniais gedimais.

Ramiai ir užtikrintai visas kliūtis įveikė tik 2012 metų vicečempionas Nani Roma („Mini“) iš Ispanijos.

Favoritų nesėkmėmis pasinaudojo tokie lenktynininkai kaip Robby Gordonas (JAV), Marekas Dabrowskis (Lenkija) ar Adamas Malyszas (Lenkija), kartu su N. Roma sudarę geriausiųjų penketą.

Rikiuotės priešakyje - naujas lyderis

106 km ilgio antroje greičio ruožo dalyje pripažinti autoritetai kiek pataisė savo reikalus, bet pergalės iš N. Romos atimti nepajėgė niekas. Jo „Mini“ automobilis nuotolį įveikė per 4 val. 27 min.

Antroje greičio ruožo dalyje ispaną prisivijo PAR atstovas Ginielis de Villiersas su „Toyota“. Jam iki nugalėtojo laurų trūko 4 min. 20 sek. Visi kiti lenktynininkai atsiliko kur kas daugiau. Trečią vietą užėmusio R. Gordono („Hummer“) deficitas buvo 20 min., o C. Sainzas finiše pasirodė praėjus valandai ir tenkinosi kuklia 18-a vieta, bendroje įskaitoje išstūmusia jį net iš geriausių penketo.

Automobilių įskaita

1. Nani Roma Ispanija „Mini“ 19 val. 21 min. 54 sek.
2. Nasseras Al-Attiyah Kataras „Mini“ atsilieka 26 min. 28 sek.
3. Orlando Terranova Argentina „Mini“ 31:46
4. Stephane'as Peterhanselis Prancūzija „Mini“ 39:59
5. Ginielis de Villiersas Pietų Afrika „Toyota“ 41:24
6. Carlosas Sainzas Ispanija „Buggy SMG“ 59:43
7. Christianas Lavieille Prancūzija „Haval“ 1:41:50
8. Federico Villagra Argentina „Mini“ 1:42:42
9. Marekas Dabrowskis Lenkija „Toyota“ 1:45:58
10. Pascalis Thomase Prancūzija „Buggy MD“ 2:12:10
63. Antanas Juknevičius Lietuva „Toyota“ 25:36:32
? Benediktas Vanagas Lietuva „Oscar“ ?

Benediktas Vanagas

Ispano kantrybė atsipirko

Motociklininkai gerokai sutrumpintą greičio ruožą užbaigė anksčiau už automobilių ekipažus. Penktame etape triumfavo KTM važiuojantys sportininkai, išsidalinę tris pirmąsias vietas. Nugalėtoju pirmą kartą šiame ralyje tapo Marcas Coma, finišą pasiekęs per 3 val. 2 min. 8 sek. Vis geresnę formą demonstruojantis ispanas kartu pagaliau išsiveržė į priekį bendrojoje įskaitoje.

Jo tautietis Jordi Viladomsas atsiliko 12 min. 54 sek., lenkas Kuba Przygonskis – 22 min. 45 sek.

Iki šiol madas šių metų Dakaro ralyje diktavęs ispanas Joanas Barreda Bortas su „Honda“ lyderiui pralaimėjo 44 min. ir finišavo 17-as, o pernykštis čempionas Cyrilas Despres su „Yamaha“ etapą užbaigė dar viena pozicija žemiau. Antra iš eilės nuvilianti diena smarkiai komplikavo prancūzo galimybes apginti titulą.

Tiesa, kai kuriems motociklininkams lenktynės baigėsi dar liūdniau. Portugalo Paulo Goncalveso „Honda“ užsiliepsnojo nuvažiavus 143 km, laimei, pats sportininkas nenukentėjo.

Motociklų įskaita

1. Marcas Coma Ispanija KTM 18 val. 45 min. 11 sek.
2. Joanas Barreda Ispanija „Honda“ atsilieka 41 min. 10 sek.
3. Francisco Lopezas Čilė KTM 53:41
4. Jordi Viladomsas Ispanija KTM 58:58
5. Alainas Duclos Prancūzija „Sherco“ 1:02:13
6. Olivier Painas Prancūzija „Yamaha“ 1:12:22
7. Kuba Przygonskis Lenkija KTM 1:14:27
8. Cyrilas Despres Prancūzija „Yamaha“ 1:23:01
9. Jeremias Israelis Esquerre Čilė „Speedbrain“ 1:23:30
10. Stefanas Svitko Slovakija KTM 1:30:13

Keturračių įskaita

1. Ignacio Casale Čilė „Yamaha“ 23 val 40 min. 35 sek.
2. Sergio Lafuente Urugvajus „Yamaha“ atsilieka 13 min. 28 sek.
3. Rafalas Sonikas Lenkija „Yamaha“ 50:28
4. Sebastianas Husseini Olandija „Honda“ 3:15:13
5. Pablo Copetti Argentina „Yamaha“ 7:03:48

Sunkvežimių įskaita

1. Gerardas de Rooy Olandija „Iveco“ 21 val 17 min. 26 sek.
2. Andrejus Karginovas Rusija „Kamaz“ atsilieka 32 min. 0 sek.
3. Eduardas Nikolajevas Rusija „Kamaz“ 1:09:41
4. Dmitrijus Sotnikovas Rusija „Kamaz“ 1:19:59
5. Hansas Stacey Olandija „Iveco“ 1:21:03

Primename, kad 35-ą kartą rengiamame Dakaro ralyje motociklininkams reikės įveikti 8734 km (iš jų 5228 km greičio ruožuose), o automobiliais nuriedėti 9374 km (iš jų 5522 greičio ruožuose). Aplankiusios Argentiną, Boliviją ir Čilę, 13 etapų lenktynės sausio 18 d. finišuos Čilės uostamiestyje Valparaise.

Pietų Amerikos žemyne Dakaro ralis vyksta šeštą kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1186)