Į olimpinį kaimelį ir baseiną tik dabar galinti patekti rusė laiko adaptuotis jame praktiškai neturės – ji jau sekmadienį startuos moterų 100 metrų plaukimo krūtine, kurioje olimpinės čempionės titulą gins 19-metė Rūta Meilutytė, atrankos varžybose.

„Įprastai per olimpines žaidynes dirbantis CAS tribunolas sprendimus turi priimti per 24 valandas, bet „Jefimovos byla“ užtruko net 120 val.! Tai be proto daug. Juk sportininkė penkias paras buvo nežinomybėje. Penkias dienas – be akreditacijos, be vietos olimpiniame kaimelyje, be teisės treniruotis olimpiniuose objektuose“, – piktinasi „Sovetskij sport“.

Pagrindinė rusės konkurentė – olimpinė čempionė lietuvė Rūta Meilutytė – turėjo galimybė Rio ruoštis ramiai ir pamatuotai. Taip kad jeigu Jefimovai ją pavyks aplenkti, tai bus bus tikras stebuklas – daug didesnis net nei pergalė CAS.
„Sport-Express“
Rusijos olimpinio komiteto atstumta rusė pati mokėjo už stovyklas Majamyje ir bilietus į Rio.

„Žinoma, J. Jefimova nugalėjo sistemą ne viena. Ji sulaukė didžiulės pagalbos. Pirmiausia, iš šeimos, artimųjų ir draugų. Jūs pamenate, ką Jefimovai šiemet teko pereiti: diskvalifikacija dėl meldoniumo, WADA aiškinimasis dėl šio preparato ir sankcijų panaikinimas, klaida Solt Leik Sičio laboratorijoje, dėl kurios FINA iš pradžių prieš J. Jefimovos akis nuleido užkardą, pūlinga angina ir keli mėnesiai pasekmių, po to – IOC sprendimas ir dar vienas draudimas Julijai pasirodyti Rio. Yra posakis „septyni pragaro ratai“. Tai jie čia ir buvo“, – vaizdingai rašoma leidinyje.

„Sporto ministras Vitalijus Mutko taip pat suteikė pagalbą. Buvo netgi taip, kad jos agentui paskambino pažįstama Ana Normantovič: „Yra žmogus, kuris užsiima automobilių verslu. Jis nenori viešumo, bet yra pasirengęs padėti“. Ir perdavė 1 milijoną rublių. O jo juk niekas nežino“, – atskleidžiama straipsnyje.

„Graži visoje šioje istorijoje gali būti tik viena pabaiga – auksas Rio žaidynėse 100 m ir 200 m krūtine rungtyje. Suprantama, kad Julija ilgai sirgo ir negalėjo normaliai treniruotis, taip pat paskutinį pusmetį patyrė stiprų stresą. Bet labai norisi“, – pažymi „Sovetskij sport“.

„Julija praktiškai nedalyvavo varžybose nuo praėjusių metų pasaulio čempionato, todėl neįmanoma palyginti jos pasiruošimo lygio su pagrindinėmis varžovėmis. Pagrindinė rusės konkurentė – olimpinė čempionė lietuvė Rūta Meilutytė – turėjo galimybė Rio ruoštis ramiai ir pamatuotai. Taip kad jeigu Jefimovai ją pavyks aplenkti, tai bus bus tikras stebuklas – daug didesnis net nei pergalė CAS. Iš esmės dabartinėje situacijoje sėkmė Julijai būtų net ne medalis, o patekimas į finalinį plaukimą, kur rusei atsirastų proga pažiūrėti į akis varžovėms, pasmerkusiai ją meldoniumo sagos ir teismų metu“, – svarsto „Sport-Ekspress“.

„Dabar mus palaiko gerbėjai ir jie galvoja apie auksą, bet mes realiai vertiname savo šansus. Kalbėti apie kokį nors gerą J. Jefimovos pasiruošimą negalima. Jai vien išėjimas startuoti Rio – jau pergalė ir nesvarbu, kokią vietą Julija užims“, – teigė jos agentas Andrejus Mitkovas, atskleidęs, kad J. Jefimova visą šį laiką gyveno paprastame viešbutyje.

Moterų 100 metrų plaukimo krūtine rungties favorite Rio laikoma 19-metė amerikietė Lilly King, kuriai priklauso ir geriausias šio sezono rezultatas (1 min. 5,20 sek.). Šis laikas – netgi geresnis už tą, su kuriuo 15-metė R. Meilutytė laimėjo aukso medalį Londone (1:05,47 min.), bet lietuvė taip pat įvardijama kaip rimta pretendentė į aukso medalį. Tiesa, Rio leidus varžytis ir J. Jefimovai, konkurencija šioje distancijoje dar labiau išaugs.

J. Jefimovai priklauso antras geriausias 2016-ųjų sezono rezultatas 100 m krūtine rungtyje (1:05,70 min.), o R. Meilutytei – trečias (1:05,82 min.).

Primename, kad Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) trijų žmonių komisija nusprendė nestoti skersai kelio Tarptautinio sporto arbitražo teismui (CAS) ir patvirtino, kad plaukikei J. Jefimovai kelias į Rio de Žaneiro baseinus – visiškai atviras.

CAS ketvirtadienį panaikino IOC Vykdomojo komiteto draudimą Rusijos sportininkams, anksčiau sugautiems vartojus dopingą, dalyvauti Rio olimpiadoje.

Išteisintas ir J. Jefimovos vaikinas Nikita Lobincevas bei dar penki rusų plaukikai, kurie buvo suspenduoti – Vladimiras Morozovas, Michailas Dovgaliukas, Natalija Lobicova, Darija Ustinova ir Anastasija Krapivina.

Iš viso Rio startuos net 277-i rusų sportininkai iš 389-ių olimpinius bilietus iškovojusių (tai daugiau nei 70 procentų – DELFI). Jie į oficialų olimpiečių sąrašą pateko nepaisant to, kad Pasaulinio Antidopingo Agentūra (WADA) ragino iš Rio žaidynių pašalinti apskritai visą rinktinę.

Visgi dabartinė Rusijos delegacija – mažiausia nuo 1912 metų, kai tuometė Rusijos imperija pasiuntė į Stokholmo olimpiadą 159 atletus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (752)