Beveik pergalė – ne rezultatas

Londono olimpinėje krepšinio arenoje slinko kėlinys po kėlinio, o Lietuvos krepšininkai uoliai mynė žaidynių favoritams ant kulnų.

Kai 34-ą rungtynių minutę Linas Kleiza smeigė tritaškį į varžovų krepšį ir išvedė saviškius į priekį 82:80, viltis prikelti 2004-ų Atėnų žaidynių prisiminimus ir nukauti tuos, kurie paprastai medžioja kitus, dar buvo gyva.

Tačiau galiausiai viskas baigėsi taip, kaip 2000-ais Sidnėjuje – pralaimėjimu po atkaklios kovos, šįkart rezultatu 94:99.

„Moralinių pergalių sporte nebūna – arba laimi, arba pralaimi, ir mes pralaimėjome, – konstatavo visose minėtuose JAV ir Lietuvos rinktinių mūšiuose dalyvavęs Š. Jasikevičius. – Aišku, galvojome, jog galime laimėti, juk visas rungtynes žaidėme apylygiai. Reikalai galėjo pasisukti ir į vieną, ir į kitą pusę. Deja, pasisuko ne į mūsų. Tačiau 40 minučių žaidėme solidžiai“.

Išnaudojo bravūriškos gynybos skyles

Nė viena kita ekipa šiose olimpinėse žaidynėse nebuvo taip prispaudusi Lebrono Jameso, Kevino Duranto, Carmelo Anthony, Kobe Bryanto ir kompanijos. Prancūziją, Tunisą ir Nigeriją amerikiečiai įveikė vidutiniu 52 taškų skirtumu.

„Daugiau ar mažiau įvykdėme tai, ką suplanavome, visai neblogai žaidėme ir puolime, ir gynyboje. Truputį juokingai skamba, kai praleidęs 99 taškus sakai, jog neblogai gyneisi, bet juk žaidėme su aukščiausio lygio komanda“, – pastebėjo Š. Jasikevičius.

Juoktis iš tiesų nereikėtų, nes į, pavyzdžiui, Nigerijos krepšį amerikiečiai įmetė 156 taškus, pasiekdami visų laikų olimpiadų rekordą. Tačiau lietuviai JAV žvaigždėms laisvai spindėti neleido, tuo tarpu patys ne ką mažesniu tempu krovė taškus į varžovų, labiau susirūpinusių atakomis, o ne darbu gynyboje, krepšį.

„Amerikiečiai gindamiesi dažnai prašoka savo dengiamuosius, dažnai rizikuoja, palieka daug koridorių. Dėl to ir įmetėme jiems 94 taškus. Kita vertus, taip gindamiesi jie visada perima nemažai kamuolių, o dar teisėjai jiems pasilupti leidžia. Taigi, gynyboje amerikiečiai nėra labai solidūs, įmetėme jiems nemažai taškų „iš eilutės“, – kalbėjo Š. Jasikevičius, pats pelnęs 8 taškus ir 6 kartus sukūręs progas pasižymėti komandos draugams.

Norėtų, kad taisyklės visiems būtų vienodos

Iš viso lietuviai atliko 21 rezultatyvų perdavimą, be to, laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių 42:37. Net 50 taškų oponentams Lietuvos krepšininkai suvertė iš baudos aikštelės, nors neįprastai daug laiko žaidė žemesniu penketu: vidurio puolėjai Jonas Valančiūnas ir Antanas Kavaliauskas kartu aikštėje praleido vos 16 minučių.

„Ir amerikiečių penkete daugiausia žaidėjų, kurie NBA rungtyniauja lengvojo krašto puolėjo pozicijoje. Prisitaikėme ir atkarpomis žaidėme visai protingai“, – aiškino Š. Jasikevičius. – Nors nemanau, kad tai – geriausios mūsų rungtynės, sakyčiau, su Nigerija žaidėme geriau. Vis dėlto JAV ekipa – toks varžovas, su kuriuo žaisti psichologiškai yra labai lengva, nes neturi ką prarasti. Gal amerikiečiai buvo per daug atsipalaidavę? Nežinau, negaliu už juos atsakinėti. Aišku, pasirodė, kad jie nebuvo labai užsivedę, bet kitiems į sielą juk neįlįsi“.

Įžaidėjas taip pat turėjo pastabų rungtynių arbitrams, kurias emocingai išreiškė ir aikštėje.

„Nesuprantu, kam tuomet reikalingos taisyklės. Jeigu amerikiečiai bėga nešdamiesi kamuolį 2 metrus, reikia „švilpti“ žingsnius. Galbūt FIBA vieną dieną suvienodins taisykles su NBA, ir tuomet žingsnių nebebus, bet dabar dar yra. Nesakau, kad pralaimėjome dėl teisėjavimo – taip tikrai nebuvo – bet taisyklių pažeidimus juk reikia fiksuoti. Nesvarbu, ar žaidžia Kobe Bryantas, ar koks Petrauskas – koks skirtumas“, – dėl nuolaidų JAV komandai pyko Š. Jasikevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)